Sorular ve Cevaplarla 8 Aylık Bebeğin Özellikleri
Sekizinci aydan itibaren bebeğinizin yenidoğana özgü reflekslerden bir çoğu kaybolmuştur. Bebeğiniz artık daha bilinçli ve amaca yönelik hareketler yapmaya başlar. Beyni farklı ses ve hareketlere anlam yüklemeye başlamıştır. Örneğin kendi adını duyduğu zaman sessizleşir ve özdeşleştirmeye çalışır.
Bu ay bebeğinizin düşünme süreçleri de daha karmaşık olmaya başlamıştır. Sevdiği, sevmediği şeyleri belli eder ve hatta bu konularda ısrarcı davranışlar sergileyebilir.
8 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?
- Dimdik oturabilir.
- Emeklemenin habercisi olan yuvarlanma, kıvrılma, çömelme ve dizlerinin üzerinde sallanma hareketleri yapabilir.
- Yattığı yerden doğrularak kendi başına oturur pozisyona geçebilir.
- Her iki elinde aynı anda oyuncak tutabilir.
- Canı isterse elindekileri yere bırakabilir.
- Baş parmağını diğer parmaklarından iyi kullanmaya başlar.
- Dokunarak farklı cisimlerin fiziksel özelliklerini anlayabilir.
- “Hayır” dendiğinde bunu anlar ve anlam yükleyebilir.
- Bebeklerin işaret dili bu ay olgunlaşmaya başlar.
- Cee…ee… oyununa bayılır.
- Saklambacı sever. Üstü örtülen oyuncağı bulmaya bayılır.
- Küçük nesneleri büyüklerin içine geçirebilir yada içine atabilir.
- Kitaplara bayılır.
8 Aylık Bebekte Görme Yetisi Nasıldır?
Bebeğinizi görme yeteneği ve derinlik algısı artık neredeyse bir yetişkin gibidir. Odanın diğer ucundaki kişi ve nesneleri tanıyabilir. Hareket ederken mesafeleri derinlik duygusu ile ayarlayabilir.
Kendi adı söylendiğinde yüzünü o tarafa çevirir ver algılar. “Hayır” kelimesinin anlamını daha iyi anlamaya başlar. Bebek ne istediğini, neler hissettiğini ya da neye ihtiyacı olduğunu işaret dili ile anlatmaya başlar. Bu yeteneği geliştirmek için kitaplar, kartlar vb çeşitli görseller kullanabilirsiniz.
8 Aylık bebeğin dil gelişimi nasıldır?
Artık “bıgıldama”da ustalaşmıştır. Tek hecelerin yanında ma-ma, ba-ba, de-de gibi birleşik heceleri de söylemeye başlar.
8 aylık bebek nasıl beslenmelidir?
8. ayda bebeğiniz için hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu ay bebeğinizin menüsüne sağlıklı tahılları, balık etini ve tencere yemeklerini yavaş yavaş eklemeyi unutmayın.
Bebeğiniz besinleri tanırken, yemek yeme alışkanlıklarının da temelleri atılır. Bu nedenle besinleri çeşitlendirebilirsiniz. Ancak işlemden geçmiş yiyecekler ve hamur işlerini bebeğinize vermeyin.
Bebeğinizi aşırı beslemekten kaçının. Doyduğunu belli eden ipuçlarını takip edin. Bu belirtiler her bebekte farklıdır ve anneler bunları her zaman farkeder.
Unutmayın bebeğin ne yiyeceğini siz belirlersiniz. Ancak ne kadar yiyeceğine o karar verir.
Bebeğime bardak verebilir miyim?
Bebeğiniz katı gıdaya geçer geçmez ona iki tarafı kulplu bardak verebilirsiniz. Ancak muhtemelen bardağı içmek için değil oynamak ve oraya buraya çarpmak için kullanacaktır.
8 Aylık bebek ne kadar uyur?
Bu ay gündüz yapılan 2 uyku da dahil 10-12 saat kadar uyur. Artık geceleri hiç uyanmayabilir ve sizi gece boyunca dinlendirir. Artık gece beslenmesine ihtiyacı kalmamış olsa da bazı bebekler gecede bir iki kez beslenmek için kalkabilir. Genellikle biri sabah, diğeri öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu da uyuyabilirler. Ayağa kalkma ve oturma becerileri geliştiği için gece uykusundan kalkıp dolaşmak isteyebilir.
Ayrıca bu ay sizden ayrılmak istemiyor ve devamlı yanında istiyorsa, yatma zamanı, uykuya dalarken ve geceleri de aynı şekilde sizi yanında isteyecektir.
8, Ayda bebeğime hangi oyuncakları alabilirim?
Bu aydaki bebekler genellikle sallayacakları, çarpacakları, bükebilecekleri, kurcalayacakları, ağzına götürebileceği ve doldurup boşaltacakları nesneleri severler. Bu nedenle seçtiğiniz oyuncakların boğulma riskine karşı küçük olmamasına ve yaralanmaları önlemek için köşeli keskin kenarlı olmamasına dikkat edin.
8, Ayda bebeğimle hangi oyunları oynayabilirim?
* Cee…eee oyununa bayılırlar. Bu oyun bebeğinize nesne kalıcılığı kavramını öğretir.
*Bu ayda bebeğiniz yok olan nesneleri bulmaya bayılır. bunun için oynadığı oyuncağın üstünü bir peçete ile kapatın ve bulmasını sağlayın.
*Kova oyunları oynayın. Küçük nesneleri büyüklerin içine koymaya, çekmeceleri boşaltmaya ve mutfak malzemelerini keşfetmeye bayılır.
*Birlikte kitap okuyun ve kitaptaki objeleri gösterin. Özellikle hayvan resimlerinin olduğu ve rengarenk kitaplara bayılır.
Bebeğimde ayrılık anksiyetesi gelişir mi?
8, ayda bebekler hangi ebeveyn bakımıyla daha çok ilgileniyorsa ona karşı bağlılık geliştirir. Birkaç dakikalığına bile yanından ayrılmanıza tahammül edemez. Bacaklarınıza yapışır ve ağlar. Tüm bebekler bu ayrılık anksiyetesi yaşarlar. Bu durumun normal olduğunu unutmayın. Bebeğinizin sizinle güçlü bağ kurduğunu ve yanında olduğunuzu garanti altına almak isteğini gösterir. Bu genellikle 10. ve 12, ayda zirve yapar ve 2 yaşına kadar azalarak normale döner. Bebeğiniz zamanla geçici ayrılıklar olsa da onun hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu anlayacaktır.
Bebeklere 8. ayda hangi aşılar yapılır?
Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 8. ayda herhangi bir aşı yoktur. Doktorunuzun tercihine göre meningokok aşılarının uygulaması yapılabilir.