Hamileliğin 7. Ayı

Gebeliğim  28 -32. haftalar arası dediğimiz 7.ayında , geride kalan aylara göre bebek gelişimi artık çok hızlı bir şekilde meydana gelmektedir. Bebeğiniz hızla kilo almaya, uzamaya, büyümeye ve yaşamsal faaliyetlerini artırmaya devam etmektedir

BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

Bu ay içinde bebeğin kilosunun yaklaşık olarak 1200 – 1400 gram, boy uzunluğunun ise 38 – 42 cm aralığında olması beklenmektedir. 

Geçtiğimiz aylarda doğum sonrasındaki yaşamında bebeğin vücut iç ısısının dengelenmesinde önemli görevleri olan cilt altı yağ dokusu oluşumu başlamıştı. Bu ayda da cilt altı yağ dokusu gelişimi devam ettirmektedir. Cilt altı yağ birikimi devam ettikçe cilt yüzeyini saran tüylerin ve verniks adlı maddenin yavaş yavaş yok olduğu görülmektedir. Ancak kimi bebeklerde ise bu tüy ve verniks sıvısının doğumdan sonra da dökülebildiği görülebilir.

Daha önce kıkırdak yapıda olan kemikler gelişmeye ve sertleşmeye başlamıştır. Kan yapım işi de bu ay itibariyle bebeğin kemik iliğine devredilmiştir.

Bebeğin tırnak uzaması da devam etmektedir. Yumuşak olan tırnak yapısı bu süreçle birlikte yavaş yavaş sertleşecektir.

Bebeğin akciğerleri ve solunum kesecikleri de gelişimini hızla devam ettirmektedir. Bununla birlikte bebeğin solunum faaliyetleri de artmaya başlamıştır. Diyafram kası gelişmeye başlayan anne karnındaki bebeğin hıçkırıkları da hissedilir derecede artmıştır.

Bebeğin hareketlerinde daha bir istemli ve bilinçli olduğu görülmektedir. 

Daha önceki aylarda vücuduna göre oldukça büyük olan bebeğin kafa boyutu artık daha orantılı bir şekildedir. Kafatası içinde yer alan beyinde oluşan yeni dokular ve kıvrımlar ile bebeğin beyin gelişimi de hızla devam etmektedir. RAM adı verilen bölümün devreye girmesi ile birlikte bebeğiniz artık rüya dahi görebilir.

Çoğu zaman gözleri kapalı olan anne karnındaki bebek 7. aydan sonra gözlerini açma kapama hareketini daha sık yapmaktadır. Ayrıca bebeğin ortamdaki ışığı fark edecek ve tepki verecek kadar görme işlevi de ilerlemiştir.

ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER:

Gebeliğin sonlarına yaklaşırken anne adayında görülen değişiklikler ve bazı sağlık sorunları da olmaktadır. Doğumdan sonra geçecek olan bu değişiklik ve sorunların anne adayı tarafından normal karşılanması ve olumsuz bir ruh hali içine girmemesi gerekmektedir.

Rahmin büyümesi ile birlikte mesaneye yapılan baskı da bu süreçte artar. Bu nedenle anne adayının sık sık idrara çıkma gibi bir durumunun olması gayet normaldir. Mesanenin yanı sıra makata da baskı artışı olacağı için kas kontrollerinin zayıflığı ile gaz kaçırma ve idrar kaçırma gibi durumlar da yaşanabilir. Baskı duyulan bir diğer ise mide ve bağırsaklardır. Karın şişkinliği ve mide yanması gibi sorunlara neden olan bu durumdan kurtulmak için anne adayına yemeklerini küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş tüketmesi tavsiye edilir.

Gebeliğin 7. Ayında anne adaylarında baş ağrısı gibi durumlarda yüksek oranda görülebilir. Böyle anlarda anne adayına sessiz ve loş ışıklandırılmış bir odada istirahat etmesi tavsiye edilir. Ayrıca günlük olarak içmesi gereken 2, 5 – 3 litre su tüketmeyi de ihmal etmemelidir.

Vücut denge ve ağırlık merkezinin değişmesi ile birlikte anne adalarında görülen bir diğer sorunda bel ağrısıdır. Uzun süre ayakta kalmamak, uzun süre oturmamak, kaslarını güçlendirecek yoga ve egzersizleri düzenli olarak yapmak ve yorucu hareketler yapmamak bel ağrısını önlemek için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. 

Bunun dışında anne adaylarında; baş dönmesi, el ve ayaklarda şişkinlikler, vücudun bazı bölgelerinde görülen çatlaklar, günde en fazla 3- 4 kez olabilen ve kısa süren rahim kasılmaları, mide yanması, bacaklarda hissedilen kramplar, hafif düzeyde vajinal akıntı gibi sorunlar yaygın bir şekilde görülebilir.

Gebeliğin 7. ayında olan anne adaylarına; kısa süreli ve hafif tempolu yürüyüşler yapması, bol bol su tüketmesi ve sıvı ağırlıklı beslenmesi, ayaklarını yüksekte tutarak bol bol dinlenmesi, tuzlu ve yağlı beslenmekten kaçınması, en rahat pozisyon olan sol yan tarafa yatarak uyuması tavsiye edilmektedir. Ayrıca anne adayı doktoru ile iletişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmeli, doğum & çocuk bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak doğuma hazırlık yapmalıdır.

6.AYDA BESLENME

Gebeliğin 7. Ayına ilişkin beslenme önerileri hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:

  •  7. Ayda yenilen yiyeceğin miktarını değil kalitesini arttırmak önem taşır.
  • Hamilelikte 7. Ayda protein değeri yüksek, lifli ve posalı besinler tüketilir.
  •  7. İçerisinde beslenme alışkanlıklara ve günlük yemek yeme miktarına 400 kalori daha eklenir.
  •  Her gün minimum bir öğün içerisinde protein tüketimi yapılır. Bu tüketim yönteminde yumurta ideal besin çeşididir.
  •  Ödem sorunlarının giderilmesi için günlük düzenli su tüketimi gerçekleştirilir.
  •  Alkollü içecek, basit şeker içeren içecekler ve besinler, sakatatlar, soya ürünleri bu dönemde tüketiminden kaçınılan besinlerdir.

Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek ve organik sebze, meyve çeşitlerini tüketmek, hamilelikte 7. ay dönemi içinde yaşanılan mide yanması ve kabızlık problemlerinin en aza indirgenmesine yardımcı olurlar. Besinleri az ve sık sık tüketmek ve her gün aynı saatler içerisinde beslenmek, sindirim problemlerinin önüne geçilmesine olanak tanır.

Hamileliğinin 7. ayında olan anne adaylarına öneriler;

 Kısa süreli ve hafif tempolu yürüyüşler yapması, bol bol su tüketmesi ve sıvı ağırlıklı beslenmesi, ayaklarını yüksekte tutarak bol bol dinlenmesi, tuzlu ve yağlı beslenmekten kaçınması, en rahat pozisyon olan sol yan tarafa yatarak uyuması tavsiye edilmektedir. Ayrıca anne adayı doktoru ile iletişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmeli, doğum & çocuk bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak doğuma hazırlık yapmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search