Gebeliğin 8. Ayı

Bebeğinizdeki Değişiklikler:

– Bebeğinizin boyu 40-45 cm civarında, ağırlığı 2000-2500 g civarındadır.

– Bebeğiniz büyür ve tekmelerini daha güçlü hissedersiniz.

– Dışarıdaki sesleri duyar, gözleri açıktır,karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir.

– Bebeğiniz hızla büyür, tekmelerini giderek daha güçlü hissedersiniz.

– Kemikleri sertleşmeye devam eder.

– Amniyon sıvısının en fazla olduğu dönemdir.

– Cilt rengi kırmızıdan pembeye dönmeye başlar, deri altında yağ tabakası oluşmaya başlamıştır.

– Bağışıklık sistemi gelişmeye , kendi antikorlarını üretmeye başlamıştır.

– Bebeğiniz bu dönemde doğarsa, yeterince gelişmiş olup hayatını sürdürebilir.

Anne Adayında Görülen Değişiklikler

Anne adayının doğuma epey yaklaştığı özellikle bu son aylarda karnı iyice büyüdüğü için hareketleri iyice kısıtlanmıştır. Anne adayı için günlük en kolay işlerin yapılması bile artık eskisine göre daha zordur. Vücut denge merkezinin değişmesi ile birlikte oturma, kalkma ve yatma gibi basit eylemleri yapmak dahi oldukça yorucu olmaktadır. Ancak gebelik sürecinde son dönemlerde bu tür sıkıntılar her anne adayının başına gelmektedir. Bu nedenle özellikle son aylarda anne adaylarına sabırlı olmaları ve kendilerini iyi hissettirecek etkinlik ve kişiler ile bolca zaman geçirmeleri tavsiye edilir.

Hormon seviyesinde ise oldukça hızlı bir artış söz konusudur.  Hormon artışına bağlı olarak anne adaylarında cilt sorunları, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi bazı durumlar görülebilir. Yine hormon dengesizliğine bağlı olarak anne adayının ruh halinde dalgalanmalar, sebepsiz gerginlik ve aşırı kaygılı ruh hali gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu süreci atlatırken anne adayının çevresinde bulunana herkesin yardımcı olması ve pozitif düşünceye odaklanılması, keyif veren etkinliklerin planlanması tavsiye edilir.

Anne adayının kilo alma hızı son aylara doğru iyice artmaktadır. Bu nedenle son aylarda aşırı kilo almamaya dikkat edilmelidir. Bu aya kadar sağlıklı bir gebelik süreci geçiren anne adayının ortalama 10 – 12 kg almış olması gerekmektedir. Bu değerin birkaç kilo altında ya da üstünde değerlere de sahip olunabilir. Hamilelikte alınan kiloları annenin gebelik öncesi kilosu, beslenme özellikleri, spor alışkanlıkları gibi durumlar etkilediği için değişkenlik göstermesi normaldir.

Anne adayının hamilelikte 8. ay beslenmesinde dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Rahmin büyümesinden kaynaklı olarak mideye olan baskı da artmaktadır. Bu nedenle anne adayı mide yanması ve mide ekşimesi gibi bazı şikayetler yaşamaktadır. Bunu önlemek için anne adayının minik porsiyonlar halinde azar azar ve sık sık yemesi gerekmektedir. Ayrıca bol su tüketmek, doğal beslenmek, iyice çiğnemek mide sorunları yaşamaması için uyması gereken kurallardandır.

8.Ayda beslenme önerileri:

Gebeliğin son üç ayı (3. trimester) bebeğin büyüme ve gelişme eğrisinin en yoğun olduğu aydır. Haliyle annenin de besin seçimleri konusunda yapacağı doğru tercihler; anne ve bebeğin dönemi sağlıklı atlatarak doğuma hazırlığı için son derece önemlidir.

*Protein İhtiyacı Artıyor

Büyüme gelişmenin temel taşlarını oluşturan aminoasitler proteinlerin sindirimi ile oluşur ki en kaliteli protein kaynakları; peynir, yumurta, balık, kırmızı et, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardır.

*Bebeğin Kalp Sağlığı İçin

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bebeğin kalp gelişimini ve sağlığını doğrudan etkileyen minerallerdir. Bu mineraller hücreler arası sinir iletimi ve kalp kasının çalışması için olmazsa olmazlardandır.

Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketerek; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanarak; yeşil yapraklı sebzelere gün içerisinde düzenli olarak yer vererek ve tabii ki kalsiyumun en iyi kaynakları olan peynir, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizin kalp sağlığına destek olabilirsiniz.

*OMEGA 3 Yağ Asitlerini İhmal Etmeyin

Bebeğin zihinsel fonksiyonları ve bilişsel performansının gelişmesi adına anne karnından itibaren aldığı Omega 3 yağ asidi seviyesinin oldukça büyük bir önemi vardır. Yapılan birçok çalışma anne karnında alınan Omega 3 seviyesi ile IQ seviyesinin doğru orantılı olduğuna dikkat çekmektedir.

Fakat Omega 3 ün en iyi kaynakları olan deniz ürünlerinin her mevsim rahatça tüketilememesi nedeniyle bu dönemde atılacak en güzel adım annenin doktor kontrolünde bir Omega 3 desteği kullanması olacaktır.

*Ödem Şikayeti 

Son üç ayın en yoğun şikayetlerinden biri de ödemdir. Hele ki gebeliğin son dönemi yaz aylarına denk geldiyse hava sıcaklıklarının da etkisiyle çok muhtemel bir problemdir. Öncelikle ödem eğilimi yapabilecek; zeytin, tuzlu peynir, turşu gibi gıdalardan uzak durmalı ve sıvı alımına özen gösterilmelidir.

Bebeğin giderek büyümesi ile idrar kesesine yaptığı baskı ve annenin sık idrara çıkma ihtiyacı artsa da sıvı alımı bu dönemde kritik öneme sahiptir. Sabahın erken saatlerinde ya da güneş batmaya yakın yapacağınız yürüyüşler de vücuttan fazla suyu atmaya yardımcı olacaktır.

*Reflüden Şikayetçiyseniz

Bebeğin giderek büyümesi annenin sindirim sisteminde bazı aksaklıklara neden olur. Mide sıvılarının yemek borusuna yaptığı baskı nedeniyle ortaya çıkan reflü probleminden şikayetçiyseniz alacağınız birtakım küçük önlemler bu dönemi daha rahat atlatmanızı sağlayabilir.

Yemek öncesinde ve yemek sırasında sıvı tüketmemek, ekşi ve acı gıdalara beslenmede sıklıkla yer vermemek, çiğ yerine pişmiş sebzeleri tercih etmek, elma, armut, ayva gibi meyveleri pişirerek veya yanında fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketmek sindirim problemlerinizi büyük oranda azaltacaktır. 

NST  NEDİR?

Hamileliğin 32. haftasından sonra yapılmaktadır. Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak bilinmektedir. Bebeğin sağlığını ve bebeğin iyilik halini değerlendirmek  amacıyla uygulanır. Bebeğin kalp atış hızı, harekete tepki ölçülerek takip edilir.

 Kardiyotokografi adı verilen bir cihaza bağlı iki prob (yaklaşık 8-10 cm çapında yuvarlak plaka tarzında yapılar) annenin karnına bir kemerle bağlanır. Bu problardan biri bebeğin kalp atışlarını algılar. Diğeri de rahim kasılmalarını ve bunların şiddetini algılar. NST; Non stress test kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Bu cihazla bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini temel alarak bebeğin iyilik halini değerlendirilir. Bebek kalp atım hızı, rahim kasılmaları olup olmadığını ve varsa şiddeti, bebek hareketlerinin sıklığını ve bebek hareketleri ile kalp atım hızındaki değişiklikler saptanarak kağıt üzerine kaydedilir

NST genelde 20 dakika sürer Bebeğin uyuma döngülerine göre 40 dakika ve daha uzun süreli uygulanabilir.

NST de kalp atımındaki artışlar gebelik haftasına göre yorumlanır. 32. gebelik haftasının üzerinde NST de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızın 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir. 32. gebelik haftasından önce ise NST de 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 adet artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.

Testin bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search