Bebek Doğduğunda Uykusuzluk En Büyük Sorununuz Olabilir
Ailenize yeni bir bebek katıldığında, özellikle de yeni anne baba olduysanız, hayatınızda çok şey değişecek. Ne kadar okusanız da, araştırsanız da, eğitimlerle kendinizi doğum öncesi geliştirmeye uğraşsanız da hiçbir zaman kendinizi bebeğinizin ilk haftasında tam olarak hazır hissetmeyeceksiniz. Bu hem heyecanlı hem de zaman zaman bunaltıcı olan dönemin belki de en büyük sorunlarından biri uykusuzluk olabilir.
Bebeği beslemek, altını değiştirmek, gazını çıkarmak gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak için neredeyse günün her saati ayakta kalmak zorunda kalabilirsiniz. Bu son derece yorucu bir tempo iken bir de uykusuzluk tabloya eklendiğinde daha bitkin ve sinirli olmanız çok doğaldır. Ancak bu durumun geçici olduğunu ve zamanla hem bebeğinizin hem de sizin uyku ritminin düzeleceğini unutmayın.
İşte size bebeğinizin ilk ayında mümkün olduğunca daha çok dinlenebilmek ve uykunuzu düzenlemek için öneriler:
- Bebeğiniz uyurken siz de uyuyun: Bu belki de çevrenizden en sık duyduğunuz ancak uygulamada kolay olmayan bir öneri. Bazı bebeklerin 10-15 dk kadar uyudukları da göz önüne alınırsa uygulanamayabilir. Ancak bebeğiniz uyurken siz uyuyamazsanız bile duşa girebilir, müzik dinleyebilir, birşeyler atıştırabilir veya sizi rahatlatacak başka bir şey ile ilgilenebilirsiniz.
- Yattığınız ortamı uyumak için uygun hale getirin: Cep telefonunuzu sessize alın, televizyonu kapatın. Odanın loş ve serin olmasını sağlayın.
- Misafir kabul etmeyin: Bebeğinizi görmeye ve sizi kutlamaya gelmek isteyen kişilerin ziyaretlerini biraz erteleyin. Buna rağmen gelen yakınlarınızı misafir gibi ağırlamaya çalışmayın.
- Akraba ve dostlarınızdan yardım isteyin: Onlar bebeğinizle 1-2 saat ilgilendiğinde siz 1 saat uyusanız bile kendinizi çok daha iyi hissedeceğinizi unutmayın.
- Bebeğinizi uyurken yatağınıza almayın: Son derece uykusuz ve yorgun olduğunuz için bebeğinizi uyuduğunda kendi yanınızda uyutmak onun uyku güvenliğini riske sokar.
- Eşinizle iş bölümü yapın: Örneğin siz bebeği emzirirken eşiniz de etrafı toplayıp, evdeki birikmiş işleri yapabilir. Ya da bebeğin altını eşiniz değiştirirken siz biraz dinlenmeyi deneyebilirsiniz.
- Kafein, nikotin ve alkolden uzak durun: Bu gibi maddelerin uyku düzeninizi daha çok bozacağını ve sütünüzden bebeğe geçebileceğini unutmayın.
- Uyumak için kendinizi zorlamayın: 30 dakika içinde uyuyamazsanız yatağın içinde dönüp durmayın. Kalkın ve başka bir şeyle ilgilenmeye çalışın. Aksi halde daha gergin ve yorgun olabilirsiniz.
- Bu durumun geçici olduğunu unutmayın: Bebeğiniz büyüdükçe hem onun hem de sizin uyku ritmi düzelecektir.
- Gerekirse tıbbi yardım almaktan çekinmeyin: Uyku sorunu ile birlikte lohusalık depresyonu sık rastlanan bir durumdur. Kendinizi çok bitkin ve isteksiz hissediyorsanız bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.