Trafikte Çocukla Güvenli Sürüş

Ülkemizde trafik kazaları, maalesef kilometre başına gerçekleşen yaralanmanın ve hayat kaybının çok yüksek olması nedeniyle büyük risk teşkil etmektedir. Özellikle uzun bayram tatillerinde çocuklarıyla trafiğe çıkan, seyahat eden anne babalar için bu durum daha da önemli olmaktadır. 

Çocukla Seyahat Ederken Dikkatiniz Kolay Dağılabilir

Hepimizin bildiği gibi seyahat bizler için bile yorucu iken çocuklarla beraber yapılan seyahatler daha da zorlayıcı olabiliyor. Bu zorlanma ebeveynlerde fazladan stres, yorgunluk ve bunların beraberinde dikkat dağınıklığını getirecektir. Dikkat dağınıklığı da sürüş sırasındaki en büyük risklerden birisidir. 

İşte size çocukla güvenli ve daha kolay seyahat edebilmek için öneriler:  

Seyahate çıkmadan önce yapmanız gerekenler:  

*Yola çıkmadan önce dinlenin: Sürücü seyahat öncesi mental ve fiziksel olarak sağlıklı olmanız çok önemlidir. Unutmayın sürücünün yorgun, hasta veya stresli olması, fiziksel olarak sağlıklı olmaması sürüşün risk seviyesini arttıracaktır. 

*Seyahat rotanızı planlayın: Seyahat için seçilecek yol, alternatif güzergahlar, mola yerleri, yol ve hava durumu gibi bilgiler güncel olarak tespit edin. Olası kötü senaryolar için (Kaza, araç arızası hastalık v.b) yol üzerindeki hastane ve servis bilgilerini bir kenara not etmeyi ihmal etmeyin. Bu bilgileri günümüzde internetten çok hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz. 

*Aracın bakımını unutmayın: Aracın genel bakımını yaptırın. Lastiklerin fiziksel durumu ve basınçları kontrol ettirin. Motor sıvılarının kontrolünü (Cam suyu, fren hidroliği, motor soğutma sıvısı vb ) unutmayın. 

*Bagajları yerleştirirken dikkat edin: Araç içerisinde boşta eşya olmaması, bagajın dengeli yerleştirilmesi yine güvenlik açısından önemlidir. 

*Çocuk oto koltuğu olmadan yola çıkmayın: Çocukla bir seyahat yapılacaksa özellikle güneşin durumuna göre çocuk koltuğunu konumlandırmak çocuğun konforu açısından fayda sağlayabilir.

Çocukla Güvenli Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler: 

*Seyahat planınızı yapın: Öncelikle seyahate iyi bir planlama yapın. Bu riskleri azaltacaktır. 

*Seyahat saatini ayarlayın: Seyahat saatini çocuklarınızın yeme, içme ve uyku düzenlerine göre planlayın.

*Uzun yollarda mola vermeyi unutmayın: Uzun bir seyahat yapılacaksa seyahati ikiye bölün. Bu  hem siz ebeveynlerin,  hem de çocuklarınızın daha güvenli ve konforlu bir seyahat yapmasını sağlayacaktır.

*Çocuğunuz ağladığında sakin ve kontrollü davranın: Çocuğunuz ağlarsa sürüş esnasında müdahale etmekten kaçının. Özellikle bebeklerin ağlaması ebeveynlerde endişeye neden olmaktadır. Bu durumlarda panik yapmayın. Öncelikle aracı güvenli bir alana park edin ve sonra çocuğunuza gereken müdahaleyi yapın. Araç kullanılırken çocuğunuzla ilgilenmeye çalışmak ciddi risk yaratacaktır. 

*Seyahat sırasında beslenmenize dikkat edin: Sürüş sırasında ağır yiyeceklerden kaçının. Bu tip yiyecekler insanda uyku verici bir etki yapacağından seyahat sırasında tüketilmemelidir.

*Bol sıvı tüketmeyi unutmayın: Sürüş sırasında bol sıvı, tercihen su tüketin. Özellikle kafeinli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Bu tip içecekler geçici süre enerji verse de etkileri geçtiğinde kişide ciddi yorgunluk belirtileri göstermesine neden olabilir.  

İyi yolculuklar.

Cici Doktorum diyor ki…

Ülkemizde 2022 yılında 1 milyon 250 bin trafik kazası yaşandığını ve bunların 190 bin tanesinin can kaybına neden olduğunu biliyor musunuz?

About Author /

Defansif Sürüş Eğitmeni

Start typing and press Enter to search