Çocuklar Okula Başlarken Velilere Öneriler

Sabah istedikleri saatte uyanmak, bahçede arkadaşlarla uzun saatler oyun oynamak, bisiklete binmek, denize, havuza girmek, daha uzun süren ekran saatleri gibi birçok eğlenceli etkinlikle geçen yaz tatili, çocukların okulla birlikte sağlanan düzen ve disiplin dolu rutinlerinin değişmesine neden olduğu için okula dönüş tüm çocuklar için oldukça sancılıdır. Bu nedenle okula başlamadan en geç 1 hafta önce yapılmaya başlanacak hazırlıklar çocuğun hem mental olarak hem de fiziksel olarak okula uyumunu kolaylaştıracaktır.

İlk Gün Heyecanı

Okul hayatına ilk defa başlayacak okul öncesi ve 1. sınıf öğrencileri için okulun ilk günü belirsizlikler söz konusu olduğu için kaygılandırıcı bir süreçtir. Yeni durumlara ve yeni ortamlara uyum sağlamak özellikle ebeveyninden yeni yeni ayrışmaya başlayan küçük çocuklar için daha yavaş ve zorlayıcıdır. Çocukların ilk gün heyecanı ve kaygısı ile baş etme konusunda okullar ve öğretmenler oldukça deneyimlidir. Ebeveynlerin de çocuklarına destek olmak için sakin kalmaları, sabırlı olmaları ve okul ile iş birliği içinde hareket etmeleri süreci kolaylaştıracaktır. 

Okul Açılmadan Okulu ve Öğretmenleri ile Tanıştırın

Çocuğun okula başlamadan önce duygusal ve psikolojik olarak hazırlanması çok önemli olduğundan gideceği okulu en geç 1 hafta öncesinden fiziki olarak gezdirmek, öğretmenleriyle tanıştırmak, bahçesinde, içinde zaman geçirmesini, keşfetmesini sağlamak çocuğun rahatlamasını sağlayacak etmenlerdendir. Hemen ardından okulda gördükleri hakkında onunla sohbet etmek, niye okula gitmesi gerektiğini, okulun amacını ona anlatmak, meraklı sorularına cevap vermek oldukça faydalı olacaktır. Çocuğun hayatında yeni bir kavram olan okulun ona yüklenen anlamlarla şekilleneceğini ve çocukta okula karşı bir tutum ve davranış geliştireceğini göz önünde bulundurduğumuzda çocuğun hayatında gittiği ilk kreş, ilk ilkokul onun için bir dönüm noktasıdır.

Her Çocuk Yaşı Kaç Olursa Olsun İlk Gün Heyecanlanır

Her yeni başlayan eğitim yılı çocukların bir yaş daha büyüdüğü, edindiği bilgi ve becerileri sergilediği, gelişimsel özellikleri ve ihtiyaçlarının değiştiği yeni bir uyum sürecini beraberinde getirmektedir.  Her ne kadar ilk kez okula başlayan çocuklar için daha zor olsa da önceki senelerde okula gitmiş olan çocukların da okula başlamaları için çeşitli motivasyon kaynakları gereklidir. Her ne kadar yeniden ders çalışmaya başlayacakları, erken uyanacakları için mutsuz hissetseler de da tatil boyunca görmedikleri arkadaşlarına kavuşmak onlar için heyecan verici olacaktır. Okullarında ya da sınıflarında yapılan herhangi bir değişiklik, sınıflarının yerinin değişmesi gibi küçük detaylar da onları heyecanlandırabilir ve beklentilerini yükseltebilir. Okulların açılması konusunda hevesli olmayan çocuklara okulun ders haricindeki bu avantajları hatırlatılarak okula gitme konusundaki duyguları olumluya çevrilebilir.

Okullar açılırken velilere öneriler:

  • Okullar açılmadan en az bir hafta önce tatilden veya yazlıktan dönmek iyi olacaktır. Okul açılmadan hemen önce eve dönünce, çocuklar içsel olarak kendilerini hazır hissedemeyebilir, tatil psikolojisinden çıkamadıkları için adaptasyon sorunu yaşayabilirler.
  • Yaz boyu oluşturulan günlük rutinler okullar açılmadan bir hafta kadar önce okula göre yeniden düzenlenebilir. Yatma ve uyanma saatleri okul dönemi düzenine getirilebilir. Çocuklar birkaç gün önceden erken yatıp erken kalkmaya başlayabilir. Beslenme alışkanlıkları da yeniden düzenlenebilir. Böylece okula adaptasyon kolaylaşacaktır.
  • Okul açılmadan okul kıyafetlerinin ve kırtasiye gereçlerinin hazır olması yine çocuğun kendini hazır hissetmesine katkıda bulunacaktır. Bu nedenle birlikte okul alışverişine çıkmak, okul ihtiyaçları hakkında konuşmak, gerekiyorsa yeni kıyafetler, çanta, kırtasiye eşyaları almak çocukları okulun başlaması konusunda heyecanlandıracaktır.
  • Tatilden dönüş ile birlikte çocuğun okul dönemi boyunca devam ettiği okul dışı etkinlik, kurs ve aktivitelere okula adaptasyon sürecinden 1 ay sonra başlanmalıdır. Tatilden okula geçiş yumuşak olmalıdır.

Her çocuğun gelişim ve öğrenme süreci farklıdır. Her çocuk kendine özgüdür. Dolayısıyla değişik kavramlar çocuklarda farklı yaş dönemlerinde oturabilir. Bunun için çocuğa zaman tanınmalıdır. Örneğin, bir önceki sene matematikte zorlanmışsa, bu senede bu derste tökezleyeceği anlamı çıkarılmamalıdır.  Bu durum kaygı unsuru haline getirilmemeli, bunun yerine çocuğun öğrenme ve ders çalışma yöntemleri gözlemlenerek desteklenmelidir. Zayıf olduğu konular değil başarılı olduğu konular gündeme getirilmelidir. Bu sayede çocuğa isterse her şeyi yapabileceği duygusu verilmelidir. Bu motivasyon sağlandığında çocuk okula daha istekli dönecektir. Her yıl okula dönüş çocuğun hayatında yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa, yeni bir yol açacaktır.

Cici doktorum diyor ki…

İlk gün  heyecanı, çocuklar kadar velilerde de yoğun olarak yaşanmakta 🙂

Çocuk ve Ergen Psikoloğu

Start typing and press Enter to search