Besin Alerjisi Olan Çocukları Okulda Nasıl Güvende Tutabiliriz?

Okullar açıldı. Günümüzde Food Allergy Research & Education, 2015 verilerine göre 13 çocuktan 1’i en az bir gıda alerjisinden etkilenmektedir. 

Çocuklarda En Sık Görülen Gıda Alerjileri Nelerdir?  TABLO)****

  • İnek sütü
  • Yumurta
  • Balık
  • Yer fıstığı
  • Kuruyemişler (fındık, ceviz, antep fıstığı, vb)
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Soya
  • Buğday
  • Bakliyatlar
  • Susam

Besin alerjili çocuğu olan her anne ve baba çocuğunu okula gönderme ve orada güvende tutma konusunda endişe duymaktadır. CDC, 2013 verilerine göre besin alerjisi olan çocuklar her gün öğrenme yeteneklerini etkileyen ve akranlarıyla olumlu ilişkiler geliştirirken bazı zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

2010 da yapılan araştırmalarda, besin alerjisinin ciddiyetine bağlı olarak çocukların, diyetlerini yönetmeyi ve baş etmeyi öğrenirken; kaygı,dışlanma ve hayal kırıklığı duyguları yaşayabildikleri tespit edilmiştir. 

Okul yetkililerine kayıt sırasında çocuğun alerji bilgileri verilmelidir.

Okulda çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için doğru bir planın uygulamaya konulması ve çocuğunuzun güvenliği için sadece anne ve baba olarak sizlerin değil, bu planın okul ve tüm personel tarafından doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Gıda alerjisi olan çocuklar asla aktivitelerden dışlanmamalıdır. Alerji risklerini ve dışlanma duygularını önlemek için yapılması gereken düzenlemeleri veya değişiklikleri belirlemek için ebeveynleri; öğretmen,okul hemşiresiyle/doktoru ve diğer okul personeli ile (örneğin, Yöneticiler, okul danışmanları, kafeterya çalışanları) mutlaka görüşülmelidir. Önceden bilgi edinilmelidir. Gerekirse özel hazırlanmış yiyeceği yanında götürülmelidir.  

Gıda alerjisi olan çocuklar ve aileleri uzman diyetisyenlerden beslenme önerileri almalıdır.

Gıda alerjisi olan bireye ve ailesine uzman diyetisyeni tarafından beslenme önerisi sunulmalıdır. Çocuğun yaşına uygun bir dille hekim ve diğer sağlık personelleri tarafından ebeveynlere ve çocuğa yönelik aile içi eğitim verilerek endişeler azaltılmalıdır. 

Okula giderken uzman tarafından önerilen besinlerden hazırlanan beslenme çantası ve ara öğün taşıma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ev dışında okulda yemek yerken yemeklerin hazırlanma aşamaları (çapraz bulaşma riski) ve yemeklerin içerikleri mutlaka sorulmalıdır. Çocuğunuzun kafeterya, yemekhane gibi yemek yiyeceği alanları mutlaka gezin.

Gıda etiketi okumak önemli!

Özellikle sınıf gezileri gibi okul dışı aktivitelerde açıkta satılan ürünler alınırken dikkat edilmelidir, gıda etiketini kontrol edilmelidir.  Sınıf içi öğrencilere öğretmenleri tarafından eğitim verilerek öğrencilerin yiyeceklere dokunmadan veya yemeden önce ve sonrası ellerini sık sık sabunla yıkaması söylenmelidir. Öğrencilerin yemek yediği alanlarda belirlenmiş alerji dostu oturma düzenlemelerini göz önünde bulundurulmalıdır. Sınıf arkadaşlarına uygun bir dille gıda alerjileri hakkında sınıfa bilgi verilmesi yararlı olabilir.

Cici doktorum diyor ki…

Çocuğunuz acil bir alerjik reaksiyon yaşarsa okulda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini öğretmenlerine iletmeyi unutmayın!

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Start typing and press Enter to search