Sorular ve Cevaplarla 1 Yaşındaki Bebeğin Özellikleri

Ve sonunda Atlas 1yaşında 🙂 

Bebeğiniz 12 ay içinde büyük değişim gösterdi. Bu süreçte siz de çok değiştiniz. Bebeğiniz artık daha kolay iletişim kuran ve bağımsız bir varlık haline gelirken; siz de daha özgüvenli ve bebeğini anlayan bir ebeveyn oldunuz. Tebrikler! 

Bir yaşdan itibaren bebeğiniz artık sizi nasıl heyecanlandıracağını, güldüreceğini ve hatta nasıl çileden çıkaracağını öğrendi. 

12 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?

Kendi kendine ayakta durabilir.

Sıralayabilir.

1-2 adım atabilir.

Kendi başına yemek yiyebilir. 

Oyuncaklarla kendi başına oynamaya başlar.

Bir objeyi kendi isteği ile elinden bırakabilir.

Bir şey söylediğinizde size bakar ve dinler.

Dikkat süresi artmıştır.

El-kol hareketleri ile iletişim kurma becerisi gelişmiştir. 

Kullandığı sözcük sayısı artmıştır. 

Yönergeleri yapar ve basit sorulara cevap verebilir.

Bebeğiniz “HAYIR” kelimesinin ne anlama geldiğini bilir.

Hayvanları tanıyabilir.

Yabancılardan rahatsız olabilir.

12 Aylık bebeğin dil gelişimi nasıldır?

12 aylık bebeğin artık en az 3-5 kelimeden oluşan bir sözcük dağarcığı vardır. Onu sabırla dinleyin ve söylediği sözcükleri siz de tekrar edin. Bebeğiniz “HAYIR” kelimesinin ne anlama geldiğini bilir. Ancak hayır denilen davranışı yapmaya devam eder. Ancak bu size karşı bir başkaldırı değildir. Çünkü onun keşfetme arzusu sizin uyarılarınızdan daha güçlüdür. 

Bebeğiniz burada belirtilen dil gelişimini göstermiyorsa biraz sabırlı olun ve bebeğinize zaman tanıyın. Bu dönemde bebeğiniz özgürce hareket etmeye, yürümeye, sıralamaya odaklandığı için dil gelişiminin duraksaması, daha önce kullandığı kelimeleri kullanmamamsı tamamen normaldir. 

12 aylık bebek nasıl beslenmelidir?

Bebeğiniz artık birçok lezzeti tatmaya ve yemeğe başlamıştır. Evde pişen tencere yemeklerini tuz eklemeden yedirmeye başlayabilirsiniz. Ancak yediği porsiyonlar size küçük gelebilir. Bebeğinizin mide kapasitesinin hala sizinkinden küçük olduğunu ve çoğu zaman 1 küçük fincanla doyduğunu unutmayın. 

Bebeğinizi emzirmeye devam edin. Anne sütü almıyor ise demir takviyesi olan formül süt (mama) ile devam edebilirsiniz. Bebeğinizin artık gece beslenmeye ihtiyacı kalmamıştır. Meme veya biberonu sadece rahatlamak için ister. Bebeğiniz hala gece beslenmesi istiyor ise, önce beslenme sıklığını sonra da miktarlarını azaltarak gece beslenmesine son vermeyi deneyebilirsiniz. Çünkü artık gece beslenmesinden alacağı kaloriye ihtiyacı yoktur.  

12 Aylık bebek ne kadar uyur?

12 aylık bebek geceleri 10-12 saat uyumaya başlar. Hala 1-2 kez şekerleme kıvamında gündüz uykusuna da ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz gün içinde çok fazla aktif olduğu için yorulmaya başlayacaktır. Bebeğinizin uyku belirtilerini iyi gözlemleyerek uyanıkken yatağa yatırın ve kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayın. 

12 Aylık bebek yürür mü?

1 yaşında bebeklerin yaklaşık yarısı birkaç saniye yada daha fazla kendi kendine ayakta durabilir. Bebeklerin %25’i, yere düşen bir objeyi almak için öne eğilmeyi bu aylarda öğrenir. 

Yürümek, koordinasyon, denge ve bir hayli özgüven gerektiren bir aktivitedir. 11-12 aylık bebeklerin yaklaşık %25’i düzgün bir şekilde yürüyebilir. Bebekler 9 ila 17 ay arasında bir zamanda yürümeye başlarlar. Bebeğiniz 1 yaşında yürümeye başlamadı diye üzülmeyin. 

Bebeğiniz kendi başına adım atmaya heveslendiğinde, elinden tutarak onu yürütün ve onu yüreklendirin. Sonra karşısına geçip kollarınızı açarak size doğru adım atmasını teşvik edin. 

12.Ayda hangi oyuncakları alabilirim? Onunla hangi oyunları oynayabilirim?

Bebeğiniz artık motor becerilerini kullanabildiği oyuncaklardan çok hoşlanır. Alacağınız oyuncakların bebeğinizin büyük kas gruplarını çalıştırabileceği ve ince motor becerilerini geliştirebileceği özellikler taşımasına dikkat edin. İtmek, atmak, önüne geleni devirmek gibi hareketlerden çok hoşlanır. 

Bu dönemde çok kapsamlı ve oynaması zor olan oyuncaklar aldığınızda bebeğiniz ona ilgisini çabuk kaybedip, bir kenara atacaktır. Bebeğinizin hala 1 yaşında olduğunu unutmayın. 

Açık alanda yapılan aktivitelerde hareket özgürlüğünü kullanmak bebeğinizin hoşuna gidecek ve sosyalleşecektir. Bu nedenle fırsat buldukça ve hava şartları elverdikçe onunla dışarıda vakit geçirin. Yürüyen bebeğinizin kum, çim, su birikintisi gibi farklı yüzeylere basarak keşfetmesini sağlayın. 

Bebeklere 12. ayda hangi aşılar yapılır?

Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 12. ayda Konjuge Pnömokok (KPA) aşısının üçüncü dozu, MMR (Kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve suçiçeği aşılarının ilk dozları yapılmaktadır. Aşı takviminize ve doktorunuzun tercihine göre meningokok aşıları  da yapılabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search