Kestanenin Faydaları
Kışın vazgeçilmez lezzetlerinden kestane tüketiyor musunuz?
Kestane 5. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a oradan da bütün Avrupa’ya yayıldığı bilinen, dolayısıyla insan beslenmesindeki yeri oldukça eskiye dayanan yiyeceklerden bir tanesidir. Soğuk kış günlerinin gelmesi ile birlikte sokakları iştah kabartan kestane kokusu kaplar.
Ülkemizde kestane yetiştiriciliği daha çok Aydın, İzmir, Kastamonu, Bartın, Bursa, Sinop, Kütahya illerinde yaygın olarak yapılır. Kestanenin besin değeri türüne, yetiştiği iklim ve ekolojik koşullara ve yetişme şekline göre değişiklik gösterir.
İştah kabartıcı etkisinin ve lezzetli olmasının yanı sıra içeriğinde pek çok vitamin ve mineral barındıran kestanenin insan sağlığına olan faydaları da saymakla bitmez. Kestanenin faydalarını ve içerisinde hangi vitaminler olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.
- Kestane Nasıl Tüketilir?
İnsanların büyük çoğunluğunun severek tükettiği kestaneyi, çiğ veya haşlanarak pilavların, çorbaların ve tatlıların içerisine konularak tüketilebilir.Öğüterek un haline getirebilirsiniz.
Fırında ya da haşlayarak pişirdiğiniz kestaneleri salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kestanenin içerisindeki besin değerlerinin korunması için kızartmak veya mangal yerine haşlanarak tüketilmesi daha sağlık açısından doğrudur.
Kestaneye lezzet katmak için mangal tercih edenler dikkat !Ateşe veya yüksek sıcaklığa maruz kalması, serbest radikallerin ortaya çıkmasına.Kanserojen etki göstermesine neden olur.
- Karbonhidrat ve Lif İçeriği Yüksektir
- Vitamin ve mineral deposu olan bu besinin 3 tanesinin 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu unutmayarak dikkatli şekilde tüketmelisiniz.Kestanenin 100 gramında 131 kalori ve 8,1 g (RDI’nın yaklaşık %21’i)diyet lifi bulunur.
- Lifli bir diyet, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimini sınırlayarak kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır.Kestane içeriğinde bulunan yüksek miktarda lif sayesinde glisemik indeksi düşük besinlerdendir. Bu özelliği kestaneyi uzun süre tok tutabilen yiyeceklerden birisi haline getirir.
Uzun süre tokluk hissi veren bir yiyecek olduğu için kan şekerinde ani değişikliklere neden olmaz. Bu nedenle şeker hastalarının da tüketebilecekleri besinlerdendir. Ancak içeriğinde bulunan yüksek miktarda karbonhidrat nedeniyle şeker hastalarının kestaneyi aşırıya kaçmadan porsiyon kontrollü olarak tüketmeleri gerekir.
Hamilelikte Kestane Tüketmeyi Unutmayın
100 g 62 µg folat (veya %15,5) sağlar. Hamilelikte yüksek seviyede folik asit içeriği sayesinde fetusun sinir sistemi ve sağlıklı beyin gelişimine katkı sağlar.
Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve DNA sentezi için gereklidir. Gebelik öncesi dönemde folat bakımından zengin gıdaların yeterli tüketimi, yenidoğanda nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Kışın Bağışıklığınızı Güçlendirir
Kestane, kendine özgü beslenme profili nedeniyle diğer yenilebilir kuruyemişlerden C vitamini açısından son derece zengin olması nedeniyle öne çıkmaktadır. 100 g 43 mg C vitamini (%72 DRI) sağlar. Dişlerde, kemiklerde ve kan damarlarında matris oluşumu için C vitamini gereklidir. Güçlü bir antioksidan olduğundan zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar.
Kestane içerisindeki C vitamini güçlü bir antioksidan olma özelliği ile bilinir ve antienflamatuar etki göstererek viral ve gribal enfeksiyonlara karşısında zayıflayan bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.Antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak kansere karşı korunmaya yardımcı olur.
Gluten İçermez
Kestane, doğası gereği glutensiz bir gıdadır. Bu sebeple çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan kişiler için güvenli bir seçenektir. Ancak kestane bazlı ürünler alırken ürünlerin yapımında kullanılan diğer malzemelere dikkat etmek gereklidir. Ürün etiketlerini dikkatlice okumak önemlidir. Zira kestane içerikli bir besin aynı zamanda glutenli olabilmektedir. Kestane tek başına doğal haliyle tüketildiği takdirde gluten içermemektedir.
Çocuklarınızın Beslenme Çantasından Eksik Etmeyin
Kestane birçok önemli B-kompleks vitamin grubu açısından da zengindirler. 100 g kuruyemiş %11 niasin, %29 piridoksin (B-6 vitamini), %100 tiamin ve %12 riboflavin sağlar.Bu vitaminler beyin gelişimi ve işlevi ile bağlantılıdır.Daha iyi odaklanmaya ve daha güçlü hafızaya yardımcı olabilmektedir.Bu nedenle okul döneminde çocuğunuzun beslenme çantasından eksik etmeyin.
- Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir
Kestanenin kalp-damar sağlığını da iyileştirdiği yapılan çalışmalarda görülmüştür. Vücudun kolesterolü kuruyemişler gibi oleik asit (18:1) ve palmitoleik asitler (16:1) gibi tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır . Çalışmalar, diyetteki tekli doymamış yağların (MUF’ler), toplamın yanı sıra LDL’nin (kötü kolesterol) düşürülmesine ve kandaki HDL (iyi kolesterol) seviyelerinin artmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Diyet lifi, MUF’ler, omega yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengin olan Akdeniz diyeti, sağlıklı bir kan lipit profilini destekleyerek koroner arter hastalığı ve felçlerin önlenmesine yardımcı olur.Vücuttaki her türlü iltihabı azaltarak felç, kalp krizi, kan pıhtılaşması, ateroskleroz ve koroner hastalık riskini azalttığı yapılan çalışmalarda görülmüştür.
Potasyumdan Zengindir
518 mg / 100 g sağlamanın yanı sıra demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko gibi mineraller açısından da mükemmel bir kaynaktır. Potasyum, sodyumun hipertansif etkisine karşı koyar ve böylece kalp atış hızını ve kan basıncını azaltır.
Bu kadar faydalı bir besini mutfağınızdan eksik etmeyin.
O zaman ne diyoruz?
Kestane Gürgen Palamut
Altı Yaprak Üstü Bulut