Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

Tüm aile bireylerinin bir araya geldiği ve ziyafet sofralarının kurulduğu Kurban Bayramı, özellikle kırmızı et tüketiminin sık olması nedeniyle kişilerde beslenmeye dikkat edilmesi gereken önemli günlerden birisidir…

Sürdürülebilir dünya ve başta obezite, kardiyovasküler hastalıklar gibi beraberinde birçok hastalığın önüne geçebilmek adına ;tartıda da bayram sonrası istenmeyen sürpriz ile karşılaşmamak için bu önemli günde sağlıklı beslenme kurallarına uyulması önemlidir. 

SAĞLIKLI KURBAN BAYRAMI İÇİN 5 ÖNERİ;

  1. Bayram Sabahı Kahvaltısı Gün içerisinde aşırıya kaçmanızı önleyecek tokluk sağlayacak yeterli ve dengeli öğün tabağı tercih edilmelidir. Tabak 4’e bölünerek proteinden zengin gıdalar, yumurta, az yağlı peynir, omlet gibi, lif ve su içeriği yüksek bol yeşillik,tahıllı ekmek ve açık şekersiz çay tüketilebilir. Kahvaltıda kızartma ve kavurma gibi ürünlerden kaçınılmalıdır. Ekmek tercihiniz için tahıllı ekmek seçin. 
  2. Aşırıya Kaçılan İkramlıklar Bayram ziyaretlerinde Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Hayır diyememek hızlı kan şekerinin yükselmesi ve bazı sindirim sorunlarının olmasına neden olabilecektir.
  3. Öğün İçeriği Çok Önemli Küçük porsiyonlar ve küçük tabaklar tercih edilerek dengeli bir öğünde olması gereken bütün besin gruplarından yer verilmelidir. Kurban bayramında ağırlıklı olarak et tüketimleri ön plandadır. Et proteinli bir besin olması nedeniyle sindirim sorunları olabilir bu nedenle etin yanında bol limonlu soğanlı bir salata ve haşlanmış/buharda sebze yemeği tercih edilmelidir. Etiniz yanında bulgur pilavı, pilav, dolma, sarma var ise ekmek almayın. 
  4. Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Bol su için.
  5. KURBAN ETİNİN PİŞİRİLME SAKLANMA VE NASIL TÜKETMELİYİZ?  

Kurban eti steril bir ortamda kesilmelidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle, etler mutlaka dinlendirilerek pişirilmelidir. Minimum 12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirilmesi önerilmektedir. Kurban etini çok yüksek ısıda, uzun süre pişirmek çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna sebebiyet vereceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de renkli sevdiğiniz sebzelerle birlikte pişirilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Bu bayram mangal yapacaklar için! etin ateşe çok yakın olmaması etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağdan kaçınılmalıdır. 

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -4 derecede birkaç hafta, –18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Diyetisyen Sürdürülebilir Beslenme Uzmanı

Start typing and press Enter to search