Bağışıklığı Güçlendiren Takviyeler Ne Kadar Etkili

Covid-19 sebebiyle yaşadığımız pandemi sürecinde, bağışıklığı güçlendirmek hepimiz için çok önemli hale geldi. Bununla birlikte toplum içinde özellikle bu amaç için üretilen bitkisel ürünlerinin doğal olduğu ve hiçbir yan etkisi olmadığı gibi yanlış bir algı oluştu. Bu ürünlerin kolay ulaşılabilir, ucuz ve basında/medyada tedavi edici etkilerine dair bilimselliğe dayandırılmadan paylaşılabilen pek çok haber olması insanları bitkisel ürünlerde çözüm aramaya yönlendirdi.

Özellikle antioksidan ve antimikrobiyal potansiyele sahip olan bitkilerden; sumak, kara mürver, zerdeçal, zencefil, çörekotu tohumu ve yağı, zeytin yaprağı, adaçayı, keçiboynuzu meyvesi ve özü, melisa, lavanta, kekik ve meyan kökü gibi tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan ürünlere rağbet oldukça arttı.

bitkisel ilaçlar

Bağışıklığınızı arttırmak için güvenle kullanabileceğiniz bazı bitkisel destekler:

Çinko: Bağışıklık sisteminin temel taşıdır. Serbest radikallerin vücuda hasar vermesini engeller.  Özellikle kabak çekirdeği, kuru baklagiller, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık, deniz ürünleri çinko bakımından zengindir.

D vitamini: D vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz. En iyi kaynağı güneş olan D vitaminini somon, yumurta ve sütten de alabiliriz.

Omega3: Bağışıklık sistemini düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Özellikle yağlı balıklar zengin omega 3 kaynağıdır.  Keten tohumu, avokado, semiz otu da omega 3 kaynakları arasındadır.

Beta Glukan: Bağışıklık için çok önemli bir besindir. Virüs, bakteri, mantar ve parazitlere karşı vücut direncini arttırır. Ekmek mayasından elde edilir. Bağışıklık için 1,3/1,6  bağ yapısı olanlar kullanılmalıdır. Yulaf en iyi kaynağıdır. Tam tahıllı besinler, enginar, patates beta glukan içeren kaynaklar arasındadır.

Sarımsak: İçerisindeki Allicin sayesinde güçlü bir antioksidandır.

Zencefil: B6, kalsiyum, demir, C vitamini, magnezyum, potasyum gibi vitamin ve minerallerden zengindir. Zencefil çay  olarak da tüketilebilir.

Prebiyotikler: Bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklılığı arttırır. En iyi kaynakları ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, elma sirkesi, peynirdir.

Bitkisel ürünleri kullanırken dikkat!

  1. Bitkisel takviyeler, düzenli olarak kullanılandığınız bazı ilaçlar ile etkileşime girerek onların emilimini, metabolizmasını, dağılımını, atılımını değiştirebilir.
  2. Bu ürünler diğer ilaçlarla birlikte alındığında toksisite/zehirlenme veya yan etki görülme potansiyellerini artırabilir.
  3. Kronik hastalığınız varsa bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize ve eczacınıza danışmalısınız.
  4. Aldığınız bitkisel ürünün raf ömrüne dikkat edin. Bitkinin üretiminden tüketime ulaşıncaya kadar geçen her aşamasında etken madde kaybı olabilir.
  5. Ürünün saklama koşullarına dikkat edin. Yanlış saklama koşullarında kaliteli ürün bile olsa etken madde zararlı, alerjik, toksik bir ürün haline dönüşebilir.

Siz siz olun çocuklarınızın sağlığı ve güvenliği için eczacı ve doktorunuza danışmayı unutmayın.

Cicidoktorum diyor ki…

Çocukların bitkisel ürünlere alerjisi sık rastlanan bir durum. Özellikle de 1 yaş altı çocuklarda bu ürünleri tavsiye etmiyorum. Çocuklarınıza bu destekleri vermeden önce doktorunuza ve eczacınıza mutlaka danışınız. 

Eczacı

Start typing and press Enter to search