Pandemi Döneminde Çocuklarda Beslenme

Pandemi döneminde çocuklarda sağlıklı ve yeterli beslenme onların bağışıklık sistemlerini korumayı hedeflerken, ayni zamanda büyümelerini de destekler. Bunların yanında, pandemi döneminin herkeste ama daha çok çocuklarda gördüğümüz hareketsizliğe ve evde düzensiz beslenmeye bağlı oluşan bir etkisi de var ki o da şiddetli kilo alımıdır…

Tüm bunları düşünerek, bu dönemde çocukların beslenmesinde ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde çok önemli olan başlıkları tekrar hatırlatmak isterim..

Öğün düzeni: Ana öğün saatlerinin düzenini aynı okula gidermiş gibi korumak ve gün içerisinde düzenli saatlerde beslenme çok önemlidir.

Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. Evden okul sisteminin en kötü etkilerinden biri kahvaltının atlanan bir öğün haline gelmesi oldu. Bu yüzden kahvaltıya yetecek zamanı yaratacak kadar erken kalkılıp mutlaka kahvaltı edilmeli ve kahvaltıyı geçiştirmek yerine yumurta, peynir , ceviz gibi kuvvetli besinlerin bulunduğu bir kahvaltı yapılmalıdır.

Gün içerisinde düzenli öğünler tüketilmelidir. Sabah kalhvaltısının erken yapılması gün içindeki diğer öğünlerin düzenini de etkiler . Dolayısı ile öğlen yemeği yemek kolaylaşır. Bu öğünde karbonhidrat grubundan besinlerin tüketilmesi gerekir. 3 ana besin grubunun (sebzeler, protein -et veya köfte v.b, makarna veya bulgur gibi )

 mutlaka tüketilmesi onemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmelidir.

*Koyu yeşil sebzeler,

*Kırmızı ve mor sebzeler (pancar, kırmızı biber mor lahana),

*Brokoli, kereviz, lahana enginar, pırasa, soğan, sarımsak (antienflamatuar etkili)

*Evde mayalanmış yoğurt, kefir gibi probiyotikli gıdalar

*Yeteri miktarda meyve (kilo alımının önüne geçtiği gibi C vitaminini de destekler)

*Balık ,ceviz gibi omega 3 içeren gıdalar.

*Kuruyemişler (ceviz, findik, fıstık vb)

Bol su tüketimi: Suyu düzenli içmek pandemi döneminde sistemimizi temiz tutmak açısından önemli bir bağışıklık sistemi destekleyicisidir.

Fiziksel aktivite bağışıklık sistemini kuvvetlendirir: Besinler kadar fiziksel aktivitenin yapılması da bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Düzenli spor bir bağışıklık sistemi kalkanı oluşturdugu gibi aynı zamanda pandeminin yarattığı kilo alma eğiliminin de önüne geçer.

Bütün bu bilgilerinin ışığında beslenmenin bağışıklık sistemi için çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış oluyoruz. Tüm bunlarla birlikte atlanmaması gereken bir konu da uyku düzenidir. Uykunun büyümeyi desteklediği kadar bağışıklık sisteminin kuvvetli kalmasında da çok önemli bir rol oynadığı unutulmamadır.

Cicidoktorum diyor ki…

  • Bağışıklık sistemi:
  • Anne karnında oluşmaya başlar.
  • Anne sütü ile beslenerek gelişir.
  • Çocukluk çağı aşıları ile eğitilir.
  • Doğal ve sağlıklı beslenme ile sürdürülür.

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Start typing and press Enter to search