Alerjik Çocuklarda Ek Gıdaya Başlarken
Besin alerjisi; bağışıklık sisteminin bazı besinlere karşı anormal tepki göstermesiyle ortaya çıkan ve tekrarlanabilir bir yanıttır. Besin alerjisinin yaygınlığı, farklı ülke ve bölgelere göre % 1 ile % 10 arasında değişiklik gösterir. Görülme oranları son dönemlere tüm dünyada artmaktadır.
Besin alerjisi; bağışıklık sisteminin bazı besinlere karşı anormal tepki göstermesiyle ortaya çıkan ve tekrarlanabilir bir yanıttır. Besin alerjisinin yaygınlığı, farklı ülke ve bölgelere göre % 1 ile % 10 arasında değişiklik gösterir. Görülme oranları son dönemlere tüm dünyada artmaktadır. Genellikle 1 yaşından küçük bebeklerde görülür ve yaşları büyüdükçe görülme riski azalır.
İnek Sütü Alerjisinde Diyet Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Alerjenden kaçınma, besin alerjisi tedavisinin ilk basamağıdır. Kişiler mutlaka tükettikleri tüm besinlerin etiketini okuma alışkanlığı kazanmalıdır. İnek sütü alerjisi olan bebekler anne sütü ile beslenebilir. Eğer sadece anne sütü alan bir bebekte besin alerjisi ortaya çıkarsa annenin diyetinden şüpheli besin çıkarılmalıdır. Anne sütü miktarının bebeğin gelişimi için yetersiz kaldığı durumlarda ise alternatif olarak sağlık profesyoneli önerisiylehidrolize formül veya amino asit bazlıformula kullanılabilir. İnek sütü; keçi, manda sütü veya diğer memelisütleri ile yüksek benzerlik gösterdiği için tüketimleritavsiye edilmez.
Emziren ve süt diyeti yapan anneye gereksinimlerine uygun örnek bir menü planlaması yapılmalı , diyetten çıkarılan besinler yerine alternatifler önerilmeli ve anne mutlaka kalsiyum+ D vitamini takviyesi kullanmalıdır.İçerisinde süt bileşenleri içermeyen bir takviye tercihi için mutlaka alerji diyetisyenine danışması önerilir.
Eğer ev dışında yemek yenecekse içerik bilgisi ve çapraz kontaminasyon riski mutlaka sorgulanmalıdır. Şüphelenilen ürün diyetisyene danışıldıktan sonra tüketilmelidir. Eğer yemek yapımı sırasında daha önce inek sütü ve ürünlerinin temas ettiği malzemeler kullanılacaksa ekipmanların tamamen temiz olduğundan emin olunmalıdır.
Günlük hayatta en sık tükettiğimiz ve inek sütü diyetinde kaçınılması gereken bazı besinler ise şunlardır;
- İnek ve diğer tüm memeli hayvan sütleri,
- Dana eti (çapraz reaksiyon nedeniyle),
- Tüm peynir çeşitleri,
- Sahlep,
- Dondurma,
- Tereyağı,
- Yoğurt,
- Ayran,
- Süt tozu,
- Kefir,
- Krema,
- Boza,
- Paketli hazır besinler,
- Krema,
- Peynir altı suyu içeren besinler,
- Tarhana
İçeriğinde kazein, kazeinat, lactalbumingibi bileşenleri içeren besinler…
İnek Sütü Proteini Alerjisinde Tüketilebilecek Alternatif Besinler Nelerdir?
İnek sütü yerine tüketilebilecek alternatifler ise;
- soya sütü,
- pirinç sütü,
- badem sütü,
- yulaf sütü,
- soya yoğurdu,
- soya peyniri,
- vegan yoğurtlar veya
- vegan peynirler olabilir.
İnek Sütü Alerjisi Olan Bebeğe Ek Gıdalar Nasıl Başlanmalıdır?
İnek sütü protein alerjisi olan bir bebekte tamamlayıcı beslenmeye başlarken öncelikli olarak mevsimine uygun sebzeler daha sonra meyveler ve tahıllar ,sonrasında da bebeğe uygun olabilecek hayvansal kaynaklı besinler verilebilir.Besin alerjili bir çocuğun tamamlayıcı beslenmeye geçişinde besinler çocuğun alerjisine ve gereksinimlerine göre özel olarak planlanmalıdır.Bu süreçte ihtiyaca göre hipoalerjik mamalardan destek alınabilir.Bu karar sizi takip eden çocuk alerji uzmanı ve besin alerjisi diyetisyeni işbirliğiyle uzmanlar tarafından verilmelidir.
Cicidoktorum diyor ki…
Zaten iştahsız olan çocukta bir de alerji nedeniyle kısıtlı gıda seçimleri anneleri en zorlayan durumlardan. Alerjik çocuk annelerine sabır diliyorum.