Çocuğumun Burnu Akıyor Alerji mi? Covid mi? Nezle mi? Grip mi?

Mevsimsel saman nezlesi, burun ve/veya gözlerin çevredeki polenler (çimen, yabani otlar ve ya ağaçlar) gibi alerjenlerle temas etmesinden kaynaklanır. Belirtiler arasında burun akıntısı, kaşıntılı veya tıkalı burun, hapşırma ve kaşıntılı veya sulu gözler yer alır.

Burun akıntısı çocuklarda basit bir nezlenin belirtisi olabileceği gibi ciddi tabloların başlangıç safhasında da karşımıza çıkabilen bir bulgu. Enfeksiyonlar dışında bir de alerji çocuklarımızda burun akıntısına neden olabiliyor. Elbette Covid-19 da da çocuklarda burun akıntısı mevcut. Bu nedenle pandemi döneminde burun akıntısını dikkate almak gerekiyor. Peki burnu akan çocuk basit bir nezle mi? Covid mi? Alerji mi? Grip mi? Bu konuyu KBB Uzmanı Op.Dr. Hakan Yenice’ye sorduk. 

Alerjik  burun akıntısı ile Covid-19 u nasıl ayırt ederiz?

Op. Dr. Hakan Yenice: Mevsimsel saman nezlesi, burun ve/veya gözlerin çevredeki polenler (çimen, yabani otlar ve ya ağaçlar) gibi alerjenlerle temas etmesinden kaynaklanır. Belirtiler arasında burun akıntısı, kaşıntılı veya tıkalı burun, hapşırma ve kaşıntılı veya sulu gözler yer alır. Bu semptomlardan bazıları soğuk algınlığı, COVID-19 ve grip gibi viral bir enfeksiyonun neden olduğu semptomlara benzer olsa da,allerji semptomları ilaçla tedavi edilmedikçe devam etme eğilimindedir.

Mevsimsel alerjileri önlemek ve tedavi etmek önemlidir. Pandemi dönemlerinde bulguların takibini yapabilmek ve  COVID-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarını yayabilecek hapşırma ve öksürüğü azaltmak önem arz etmektedir.

Mevsimsel alerjiler ve COVID-19’un bir dizi aynı semptomu vardır, bu nedenle çocuğunuzda biri mi, diğeri mi yoksa her ikisi mi olduğunu söylemek zordur.

Çocuğunuzun yeni semptomları varsa, Covid pozitif bir bireyle teması ve risk faktörü varsa mutlaka ciddiye almalı ve hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz.

Cicidoktorum diyor ki…

Çocuklarınızın burun akıntısı olursa verdiğimiz tablo size yön verecektir. Buna göre doktorunuza danışınız.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı

Start typing and press Enter to search