Çocuğumun Kakasından Alerjiyi Anlayabilirmiyim?

Bu hastalığı biz genelde bebeğinizin kakasındaki değişikliklerle anlayabiliriz. Yani basit bir kaka görüntüsü bile, bu hastalıkta başka ayrıntılı testlere ihtiyaç duymadan bizim için asıl tanı koydurucu bulgu olabiliyor, aynı zamanda tedaviye cevabı takip etmek için de bize kılavuzluk yapıyor.

Bebek kakasının alerjilerin tanısı ve takibi için önemi:

Belki 20 sene önce çok az gördüğümüz bazı alerjilere şimdi günlük yaşamımızda kendimizde, çocuklarımızda daha sık rastlar, yakınlarımızdan, çevremizden daha sık duyar olduk. Neden?

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde besin alerjileri neden arttı?

  1. İnsanların doğal köy ortamından kopup endüstriyelleşmiş şehir yaşamına geçti.
  2. Şehir yaşamında paketli gıda ürünleri kullanılmaya başlandı.
  3. İşlenmiş, genetiği değiştirilmiş gıdalar hayatımıza girdi.
  4. Böcek ilaçlı besinleri tüketilmeye başlandı.
  5. Aşırı hijyen takıntımız oldu.
  6. Gereksiz antibiyotik kullanmaya başladık.

Bu nedenle özellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gıda proteini ile tetiklenen alerjik bağırsak hastalıklarından haberdar olmamız gerekir.

Besin alerjilerinin %40’ından inek sütü sorumludur, ikinci sırada yumurta, sonra da tahıllar gelir. Mide bağırsak enfeksiyonu geçirme, anne sütü alamama, normal bağırsak florasını bozan faktörler (annede ya da bebekte antibiyotik kullanımı) bu alerjilere yatkınlık yaratabilir.

Gıda proteini ile tetiklenen alerjik bağırsak hastalıkları hayatın ilk haftalarında yada aylarında başlayan, genelde inek sütü ve soyaya karşı hassasiyetten dolayı oluşan bir hastalıktır. Bebeğin bağırsaklarındaki bu duyarlılık anne karnındayken bile başlamış olabilir. 

Bu hastalığı biz genelde bebeğinizin kakasındaki değişikliklerle anlayabiliriz. Yani basit bir kaka görüntüsü bile, bu hastalıkta başka ayrıntılı testlere ihtiyaç duymadan bizim için asıl tanı koydurucu bulgu olabiliyor, aynı zamanda tedaviye cevabı takip etmek için de bize kılavuzluk yapıyor.

Kakada kan olmadan sadece mukus varlığı anne sütü alan bebeklerde ek besinlere başlayıncaya kadar normal olarak kabul edilen bir durumdur. 

Bebeklerin kakasında alerjiyi düşündüren bulgular nelerdir? 

*Pembe renkte mukuslu (sümüksü) kaka, 

*Mukuslu bir kakada birkaç damla taze kan veya çizgi şeklinde kan,

*Şiddetli vakalarda fazla miktarda kan görmek bize alerjiyi düşündürmelidir.

Keyfi yerinde, büyüme gelişmesi normal bebeklerde ara sıra kakada az miktarlarda kan görülmesi hemen diyet tedavisine başlanması gereken bir durum değildir, genelde bir süre gözlem gerektirir, anneyi ya da bebeği diyete sokmadan bir süre sonra düzelebilir. 

BEBEKLERDE BESİN ALERJİSİ DÜŞÜNDÜREN BULGULAR NELERDİR?

  1. Çok şiddetli kolik sancıları, 
  2. Yutkunma/beslenme güçlüğü,
  3. Kusma, mide reflüsü, 
  4. Kilo almada duraksama, 
  5. Sürekli ishal,
  6. Kabızlık, 
  7. Barsaktaki mikro kan kaybından dolayı bebeklerde demir eksikliği ve kansızlık görülebilir. 

Bu durumda inek sütünü ve gerekirse diğer süt ürünlerini anneden, inek sütü ve ürünlerini ve inek sütü bazlı mamaları bebekten kesmek gerekebilir. Anne ve veya bebekte yapılan bu beslenme değişikliği sonrasında 48-72 saat içinde kakada gördüğümüz bu bulguların düzelmesi tedavinin başarısını gösterir. Şüpheli gıdanın kesildikten 2 hafta sonra tekrar diyete eklenmesiyle kakada kan çıkmaya başlaması da tanı koydurucudur. Annenin diyetinden süt ve süt ürünlerini çıkarmak, annenin beslenmesi açısından çok zor bir durumdur, o yüzden bunları kesmeden önce süt ve süt ürünlerinin alerjiye neden olduğunun kesin kanıtlanması gerekir. Bazen inek sütü değil de annenin daha önce yemediği başka bir besin maddesini (sucuk, fıstık, fındık, çikolata vs..) ilk defa tüketmesinin ardından bebekte kanlı kaka oluşabilir. Bu durumda sadece bu besin maddesinin anne diyetinden çıkartılması bile annenin diyetinden süt ve süt ürünlerini çıkarmaya gerek kalmadan yeterli olabilmektedir.

Fakat kakada her kan gördüğümüzde bunu allerjiye mi yormalıyız? Tabii ki hayır. 

Kakada kan gördüğümüz alerji dışı durumlar nelerdir:

  1. Basit bir makat çatlağı aslında kakada kan görülmesinin daha sık rastlanılan bir nedenidir. Bu durum genelde mukuslu kaka ya da kaka üzerinde pembe-kırmızı kısa kan şeritleri şeklinde kendini gösterir. 
  2. Çatlamış ve kanayan meme başını emen bebeklerde de kakada kan sıklıkla görülebilir. Bu durumda belli belirsiz kanama çizgileri ya da kakada koyu kırmızı ya da siyah benekler (yutulan anne kanı sindirildiği için) görülür. 
  3. Geçirilen bir mide bağırsak enfeksiyonu, 
  4. Bağırsak polipleri ve iltihabi bağırsak hastalıkları nadir de olsa kakada kan görülmesine neden olabilir. 
  5. Doğuştan cerrahi bağırsak hastalıkları gibi ciddi durumlar da kakada kan görülmesinin nadiren nedeni olabilir. 
  6. Yeterince sindirelemeyen ek besinler: Turp, pancar, domates ya da kırmızı meyveler kakaya kırmızı renk verebilir ve kanama zannedilebilir, şüpheli durumlarda kakada kan testi de yaptırmak gerekebilir.

SONUÇ OLARAK 

*Bebeğimizin kakasında gördüğümüz her kırmızılık kan; her kanama da ciddi bir hastalık ya da allerji demek değildir.

*Alerjiye ve ciddi hastalıklara gelinceye kadar, kakada kan gördüğümüz en sık durumlar aslında çok da basit şeyler de olabilir.

*Kakada kan alerjiye bağlı olsa bile, alerjiye neden olan besini diyetten çıkarmak gibi basit bir yaklaşımla alerjiyi giderilebilir.

Bu yüzden telaşlanmak yok, mutsuz olmak yok! Bol gülücüklü, sağlıklı, mutlu, telaşsız günler…

Cicidoktorum diyor ki…

Burada paylaştığımız ve sizin belki de iğrenerek baktığınız kaka fotografları, biz çocuk doktorlarına en sık gelen mesaj fotograflarıdır.🙂

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search