Gebelikte Sık Görülen Cilt Sorunları

Hamilelik süreci birçok değişimi beraberinde getiren hem zorlu hem de sonuçları bakımından mucizevi bir dönemdir. Hem fizyolojik ve hem psikolojik olarak bir değişim evresine girilen bu dönemde kadınların ciltlerinde de farklılıklar gözlenir.

Hamilelik süreci birçok değişimi beraberinde getiren hem zorlu hem de sonuçları bakımından mucizevi bir dönemdir. Hem fizyolojik ve hem  psikolojik olarak bir değişim evresine girilen bu dönemde kadınların ciltlerinde de farklılıklar gözlenir. Gebelikte en sık görülen cilt sorunlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr Funda Öztürk sizler için kaleme aldı.

1-GEBELİK MASKESİ

Hamilelik hormonları östrojen ve progesteron derideki melanin hücrelerini daha fazla pigment üretmeleri için uyarır. Bu hormonal etki ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle cilt renginde koyulaşmalar meydana gelir. En sık yüzde görülen lekeler, gebeliğin 4. veya 5. ayına doğru ortaya çıkar. ‘Gebelik maskesi’ olarak anılan bu lekeler  yüzün her yerinde görülebileceği gibi sıklıkla alın, üst yanak, burun ve çenede görülür. Her hücreler bu uyarı ile eşit oranda ekstra pigment üretemez. Bu nedenle  yüz derisi lekeli bir renge bürünebilir ki buna kloazma denir. 

Bu problemler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolsa da bazıları kalıcı da olabiliyor. Kloazma önlenemez fakat melanin üretimini daha fazla uyaran güneş gibi ultraviyole ışınlarına maruz kalmayı sınırlandırarak en aza indirilebilir. Bu nedenle yaz kış fark etmeksizin mutlaka güneşten korunmak gerekir. Çünkü güneş, içinde barındırdığı UVA ve UVB ışınlarından dolayı, lekelerin artmasında çok önemli bir faktördür.

2.DERİDE KOYULAŞMALAR VE LINEA NIGRA

Linea alba normalde bazı kadınların göbeklerinden kasık kemiğinin merkezine bir hat gibi akan beyaz bir hattır. Hamilelikten önce genellikle farkedilmez. Ancak hamileliğin ikinci çeyreğinde linea alba, daha fazla fark edilebilen linea nigraya dönüşebilir. Linea nigra koyu tenli kadınlarda daha koyu olup doğumdan birkaç ay sonra kaybolur.

Areola ve meme uçlarınız hamilelik boyunca her zamankinden daha koyu olacaktır. Daha önce var olan ben ve benekler de daha koyulabilir ve büyüyebilir. Hamilelikten sonra koyulaşan yerler eski haline dönerken, areolanız muhtemelen hamileliğinizden öncekinden daha koyu olacaktır.

3- ÇATLAKLAR

Gebelik döneminde en fazla karşılaşılan problemden biri olan çatlaklar, alt derinin esnekliğini ve hormonal dengesini kaybetmesiyle ortaya çıkıyor. Önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir renk alan cilt çatlakları için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar elde edilir. Cildin nemli tutulması, ılık su ile duş sonrası nemlendirilmesi, çatlak önleyici krem ve jellerin kullanılması ve fazla kilo alınmaması çatlak oluşumunu azaltır. Ayrıca hormonal dengenin değişmesinden dolayı, hızlı bir şekilde büyüyen göğüslere, çatlak önleyici jellerle hafifçe masaj yapmak da cilt çatlaklarında etkili sonuç verir.

4-ÖRÜMCEK DAMARLAR  VE VARİSLER

Gebelikte artan östrojenin etkisine bağlı olarak yüzde ve boyunda, bazen de karın cildinde ortaya çıkan örümcek damarlar, birkaç mm’lik çaptadır ve kiraz beni olarak da adlandırılır. Bazen devamlı travmayla kanayan kabarıklıklar (piyojenik granuloma) olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca bacaklarda da hormon ve karın içi basıncın artması ile varis oluşumu görülebilir. Gebelerin uzun süre ayakta kalmaması ve ılık-soğuk suyla duş alması varisleri azaltır.

5-PUPP

Kadınların yaklaşık yüzde biri karın, kalça ve kol ve bacakları üzerinde kaşınan, kızarık, şişkin lekeleri tecrübe eder. Bu durumun adı hamileliğin pruritik urtikaryal papül ve plakları (PUPP olarak da bilinir) hamileliğin ikinci yarısında oluşup gelişme eğiliminde olsa da nerdeyse her vakada doğum sonrasında kaybolurlar. 

6- Sivilceler (akne)

Gebelikte akne, sıklıkla karşılaşılan ve can sıkıcı bir durum. Hormonların etkisi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim akneyi artırır. Akneler en sık yüz bölgesi olmak üzere sırt ve saçlı deride gözlemlenir. Gebelik süresince bazı sivilce karşıtı ilaçlar, antibiyotikler ve yüksek doz A vitaminleri kullanılamadığı için gebelikte düzenli cilt bakımı, diyet kontrolü aknelerin önlenmesinde önemli yer tutar.

7-Saç dökülmesi

Hamilelikte en sık rastlanan sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Hamilelikte yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı, saçların büyüme fazları değişir ve daha fazla dökülme görülür. Özellikle doğumdan sonra ani ve hızlı bir dökülme süreci başlar.

8- BenlerGebelikte birlikte çok sayıda et beni (nevüs) artışı görülebilir. Bende kanama, renk değişimi, asimetri gibi durumlar yoksa bu endişe edilecek bir durum değildir. Ancak benler ciddi biçimde artar, koyulaşırsa veya düzensiz sınırlara sahipse mutlaka doktorunuza veya dermatologa başvurmanız gerekir.

Cicidoktor diyor ki…

Doğum sonrası vücudumda kalan izler bana anne olmanın ne kadar özel olduğunu hatırlatıyor…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search