Covid ve Gebelik

Gebelikte fizyolojide ve bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimlerden dolayı hamile kadınların solunum yolu enfeksiyonlarından daha çok etkilenebileceği bilinmektedir.

Pandeminin 3. dalgasının ülkemizde de tüm grafikleri altüst ettiği bugünlerde gebelerden gelen soruları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Hanege sizler için yanıtladı.

Gebeler Covid- 19 açısından riskli grupta mı yer alır?

Gebelikte fizyolojide ve bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimlerden dolayı hamile kadınların solunum yolu enfeksiyonlarından daha çok etkilenebileceği bilinmektedir.

Gebelikte enfeksiyonun daha ağır geçirileceğine dair elimizde henüz kanıta dayalı yeterli veri yoktur.  Aynı yaş grubundaki gebe olmayan diğer hastalara göre gebelerin daha ciddi solunum yolu problemlerine (zatürre vb gibi) sahip olma olasılıkları benzerdir. 

Ancak gebe kadınlarda yüksek tansiyon, diyabet, aşırı kilo gibi durumlar hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olabilir.

Gebelerde ağır hastalık durumunda yoğun bakıma ihtiyaç duyma olasılığı gebe olmayan kadınlara göre daha fazladır. Bu nedenle Covid- 19 açısından hamileler orta riskli grupta yer alır. 

Gebelere ne zaman covid testi yapılmalıdır?

Hastada şayet şüpheli temas öyküsü varsa, ateş, öksürük, baş ve yaygın kas ağrısı, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı gibi semptomlar varsa gebe kadınların mutlak surette test yaptırmaları tavsiye edilir. 

Coronavirus bebeğimi etkiler mi?

Gebelikte coronavirus enfeksiyonun düşük ya da ölü doğuma yola açtığına dair herhangi bir kanıta dayalı veri yoktur. Bazı çalışmalarda erken doğum riskini arttırabileceği gösterilmiştir. 

Gebelere Covid İlaçları Kullanılabilir mi?

Komplike olmayan- yani solunum sıkıntısı ve beslenme problemi yaşamayan gebe hastaların antiviral tedavi almasına gerek yoktur. Evde izolasyon yeterli olacaktır. Bu dönemde Bol sıvı ve taze sebze meyve tüketmek, gıdaya ve vitaminlerin kullanımına özen göstermek önemlidir. Tedavi süreci Ağrı kesici ihtiyacı olduğunda parasetamol grubu ilaçlar ya da hasta özelinde değerlendirilerek kan sulandırıcı ilaçlarla desteklenebilir. 

Hastalık komplike olduğunda ise solunum sıkıntısı, nefes darlığı, yüksek ateş varsa mutlaka hastaneye yatış yapılarak hekim gözetiminde Covid tedavi süreci düzenlenmelidir. 

Coronavirus enfeksiyonu doğum şeklini etkiler mİ? 

Doğum zamanı mümkünse izolasyon sürecinin tamamlanmasından sonra planlanmalıdır. Eğer mümkün değilse gerekli koruyucu önlemler sağlandıktan sonra erken doğum riski açısından yakın takip edilerek, gebenin oksijen saturasyonunu %95 üzerinde tutacak şekilde sezaryen ya da vajinal doğuma hasta özelinde karar verilebilir. Annenin genel durumu iyi ve stabil ise vajinal doğum tercih edilebilir. 

Gebelikte Covid geçiren anneden bebeğe hastalık geçer mi?

Şu ana kadar gebelik sürecinde covid19 pozitif saptanan anne adaylarıyla yapılan çalışmalarda, bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvıdan alınan örneklerde aktif virüse rastlanmamıştır. 

Doğduktan sonra emzirebilecek miyim?

Virüs, anne sütü yoluyla bulaşmaz. Anne sütünde yapılan incelemelerde aktif virüse rastlanmamıştır. Ancak Covid anneyle olan yakın temasta solunum yoluyla yayılabilir. Bu nedenle emzirme süresince maske ve hijyen önlemlerine dikkat edilmelidir.

Anne sütü, bebeğin beslenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle covid pozitif annelerin doğum sonrası uygun koşullar sağlanarak mutlaka bebekleriyle temas etmeleri ve emzirmeleri sağlanmalıdır.

”Maske, Mesafe ve Hijyen” kurallarını unutmadan tüm gebelerin mümkün olduğunca sosyal izolasyon kurallarına uyması gerektiğini, ülke olarak “tam kapanma”nın başlayacağı bu hafta bu vesileyle hatırlatmış olalım. 

Yüksek önlemler dahilinde, Hamile kadınların pandemi şartları nedeniyle doktor kontrollerini aksatmaması önemlidir. Doğum öncesi kontroller planlandığı şekliye devam etmelidir. 

Pandemisiz günlere ve bebeklerimize sağlıkla bir an önce kavuşmak dileğiyle, sevgiler..

Cicidoktorum diyor ki…

Gebelikte Covid geçiren annenin koruyucu antikorları bebeğe geçerek onu korumaya devam eder.
İşte size bir mucize daha….

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search