Hamilelikte Diş Tedavisi

Ağız ve diş sağlığının büyük önem taşıdığı hamilelik döneminde, diş tedavilerinde de son derece dikkatli olunmalıdır. Hormonal değişimlere bağlı olarak hamilelikte diş hastalıkları sık görülmektedir.

Ağız ve diş sağlığının büyük önem taşıdığı hamilelik döneminde, diş tedavilerinde de son derece dikkatli olunmalıdır. Hormonal değişimlere bağlı olarak hamilelikte diş hastalıkları sık görülmektedir.

Hamilelikte neden diş ve diş eti hastalıkları sık görülür: 

  1. Hamilelikte tükürük ph’sının asidik hale gelir. Bu da ağız içindeki hastalıkların çok daha hızlı ilerlemesi, dişlerin yapılarının zayıflamasına sebep olmaktadır.
  2. Bulantı ve kusmanın çok olduğu hamileliklerde mide asitlerinin ağızdaki etkilerinden dolayı dişlerde korozyon şeklinde aşınmalar, hızlı ilerleyen çürükler daha sık görülebilmektedir.
  3. Annenin diş yapısı aynı kalmakla birlikte bulantıdan kaynaklı dişleri fırçalayamama da çürükler ve diş eti hastalıklarının hızlı ilerlemesine neden olur.

Sanılanın aksine; bebek annenin kalsiyumunu emdiği için annenin dişleri zayıflar algısı doğru değildir. 

Hamileliğe özgü diş eti iltihaplanmaları da en sık rastladığımız sorunlardan bir tanesidir. Diş etlerinde ödem ve kanama ile kendisini belli eden bu hastalık ta basit diş taşı temizliği ve düzenli bir ağız bakımı ile tedavi edilebilmektedir.

Hamilelerde diş tedavisi için en uygun zamanı 3-6 ay arasıdır. 

Hamilelikte diş tedavileri için en uygun dönem 2. trimester olarak adlandırılan 3-6 ay arası olmakla birlikte, her dönemde gerekli önlemler alınarak diş tedavisi uygulanabilir. 

Diş ve diş eti iltihapları bebeğe zarar verebilir.

Hastanın çektiği ağrı veya dişteki iltihabın bebeğe vereceği zarar, yapılan işlemlerden çok daha fazla olacağı için; dikkatli bir şekilde hastanın günlük konforunu sağlayacak derecede bir girişimde bulunmak çok daha sağlıklı olacaktır.Hamilelik döneminde daha çok idame tedavileri tercih edip,gerekmedikçe ileri seviye işlemlerden kaçınmakta fayda vardır. 

Hamile kalmadan önce mutlaka diş kontrolünüzü yaptırın. 

Bu dönemde kullanılabilen ilaçlar ve müdahele imkanları kısıtlı olacağından; hamilelik düşüncesi olan veya hamileliğinin başında olan hastaların mutlaka dişhekimi kontrolü yaptırmaları son derece önemlidir.

Cicidoktorum diyor ki…

Gebelik ve diş ağrısı…
Planlı gebeliklerde diş sağlığınıza yönelik tedavileri önceden yaptırmak sizi gebeliğinizde bu korkulu rüyadan kurtaracaktır.

Diş Hekimi

Start typing and press Enter to search