Çocuğunuz Ne Tür İştahsız?

Çocuklarının yeteri kadar beslenmediği düşüncesi, annelerin en önemli endişeleri arasında yer alıyor. Çocuğun aç kaldığı fikri ile hareket eden anneler, çoğu zaman beslenme konusunda yanlış davranıyorlar. Oysa ki iştahsızlık, büyüme ve gelişim sorunu olmayan çocuklarda bir sorun olarak görülmemektedir.

Çocuklarının yeteri kadar beslenmediği düşüncesi, annelerin en önemli endişeleri arasında yer alıyor. Çocuğun aç kaldığı fikri ile hareket eden anneler, çoğu zaman beslenme konusunda yanlış davranıyorlar. Oysa ki iştahsızlık, büyüme ve gelişim sorunu olmayan çocuklarda bir sorun olarak görülmemektedir.

Sağlıklı çocukların %25-50’sinde iştahsızlık görülebilir.

Beslenme sorunu olan çocukların tamamının iştahsız olarak tanımlanması doğru değildir. Gerçek anlamda iştahsızlık 1-6 yaş arası çocukların ancak %1-2 sinde vardır.

Çocuklarda görülen iştahsızlığın en sık neden psikolojikdir. İdrar yolu enfeksiyonları, kulak burun boğaz hastalıkları, bazı anemiler, hormonal ve alerjik hastalıklar da iştahsızlığa neden olabilir.
İştahsız çocuğunuz hangi kategoride?

● Yemek seçen çocuk
● İştahsız sanılan normal çocuk
● İştahsız ve hareketli çocuk
● Yemekten korkan çocuk
● Hastalıktan dolayı iştahsız çocuk
● İştahsız ve içe kapanık çocuk

  1. “Yemek seçen çocuklar”: Belirli yiyecekleri istemezler. Yemek için zorlandıklarında aşırı tepki gösterirler. Bu çocukları zorlamak fayda yerine zarar verir. Bunun yerine yemeğe teşvik edilmelidir. Reddettikleri besinleri daha sonra sakin ve mutlu anlarında tekrar ve değişik biçimlerde denemeniz faydalı olabilir.
  1. “İştahsız sanılan normal-gurme çocuk” İhtiyacı kadar yemek yiyen sağlıklı bir çocuktur. Sevdiği besinleri yer, sevmediği besinleri reddeder. Gurmedir ve besinleri önce kokar, tadına bakar. Beğenmezse aç bile olsa asla yemez. Ancak lezzetli yemek bulunca kaçırmaz. Bu çocuklar ebeveynleri tarafından genellikle başka çocuklarla kıyaslanarak iştahsız olarak değerlendirilir.
  2. “İştahsız ve hareketli çocuk” Bu çocuklar yemek yemeye karşı ilgisizdir. Çok kolay doyarlar. Dikkatleri çabuk dağılan bu enerjik çocuklar için yemek biran önce bitmeli ve oyuna geçilmelidir. Bu çocuklarla sofrada keyifli yemek ritüeli oluşturulmalı ve dikkat artıran oyunlar oynanmalıdır.
  3. “Yemek yemekten korkan çocuk” Yemek yemeye karşı aşırı direnç gösteren, ağlayan ve ağzını açmayan çocuklardır. Bu çocuklar için kademeli duyarsızlaştırma yöntemi uygulanır. İlk aşama onu sinirlendiren ve tepkisini çeken durumu tespit edin ve onu yemek düzeninden çıkarın. İkinci aşamada onu rahatlatıp sakinleştirin. Unutmasını sağlayın. Son aşamada sakinleşen ve tepkiyi unutan çocuğunuza tekrar besini sunun.
  4. “Hastalıktan dolayı iştahsız çocuk” İştah bazı hastalıklarda, enfeksiyonlarda, diş çıkarma döneminde ya da büyüme ataklarında doğal olarak azalacaktır. Bu durum geçicidir. İştahsızlığının altında yatan esas neden ortadan kalkınca tamamen düzelir ve yemek yeme sorunu ortadan kalkar.
  5. “İştahsız ve içine kapanık çocuk” Çocuğun içine kapanmasına neden olan anne-baba ayrılığı, kendisine bakan kişiden veya anne-babadan çocuğun yeterince ilgi görememesidir. Öncelikle çocuğun içe kapanmasına neden olan olayın destek alınarak çözülmesi gerekmektedir.

3N+1N kuralı nedir?

Bebeğin nasıl ve ne kadar besleneceğine kimin karar verdiğini gösteren bir tanımlamadır.

Bebeğin NE yiyeceğine

Bebeğin NE ZAMAN yiyeceğine

Bebeğin NEREDE yiyeceğine

Karar veren ANNEDİR

AMA

Bebeğin NE KADAR yiyeceğine

BEBEK KARAR VERİR.

GIDAYI REDDEDEN ÇOCUĞUNUZ İÇİN 10 ÖNERİ 

  1. Öncelikle çocuğunuzun yemek yemeyi size karşı bir silah olarak kullandığını kabul edin. Onun elinden bu silahı almak için yemeğini yemesi veya yememesinin çok önemli olmadığını vurgulayın.
  2. Yemek konusunda anne-baba olarak çocuğunuza rol model olun.
  3. Yemek saatlerini her gün aynı saat olarak düzenleyin ve yemek zamanında aile bireylerinin hep birlikte masaya oturmalısını sağlayın. Ailecek sofrada hoş vakit geçirmeye özen gösterin.
  4. Yemek sırasında çocuğunuzla yemeğini yedin, yemedin , az yedin, çok yedin gibi konularda tartışmayın.
  5. Yemek yeme konusunda anne-baba olarak kesinlikle çocuğun önünde tartışmayın.
  6. Çocuğun yiyebileceği miktar konusunda gerçekçi olun. Sizin istediğiniz miktar çocuğunuz için çok fazla olabilir.
  7. Sofrada çocuğunuzun önüne yiyeceği koyun, kendi başına yiyebiliyorsa bırakın istediği kadar yesin. Eğer yemezse, tabağını önünden kaldırın ve bu konu hakkında yorum yapmayın.
  8. Yemediği zaman karnı aç kaldı endişesiyle sofradan kalktıktan sonra abur cubur veya sevdiği bir şeyi yemesine izin vermeyin. Bir sonraki öğüne kadar karnının acıktığını fark etmesini sağlayın.
  9. Eğer yemeğe oturmaz veya yemeğini bitirmeden kalkarsa , ilgilenmeyin ve asla peşinden gitmeyin.  Yemeğini TV önünde veya dolaşırken yedirmeyin.
  10. Yemek hazırlarken onun size yardımcı olmasını isteyin, birlikte yemek yapın.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search