Çocuklar Maske Takmalı Mı?

Küresel salgın nedeni ile kendimizi ve diğer insanları koronavirüsten korumak için halka açık ve kapalı alanlarda maske takma gerekliliği vardır. Durum böyle olunca akla çocuklar gelmekte ve çocukların maske takma gerekliliği konusunda birtakım soru işaretleri oluşmaktadır. Çocuklar koronavirüsten korunmak için maske takması konusunda merak edilenleri yanıtlamak istiyoruz.

Çocuklar Maske Takmalı Mı?

Küresel salgın nedeni ile kendimizi ve diğer insanları koronavirüsten korumak için halka açık ve kapalı alanlarda maske takma gerekliliği vardır. Durum böyle olunca akla çocuklar gelmekte ve çocukların maske takma gerekliliği konusunda birtakım soru işaretleri oluşmaktadır. Çocuklar koronavirüsten korunmak için maske takması konusunda merak edilenleri yanıtlamak istiyoruz.

Maske Neden Takılıyor?

Koronavirüsü olan pek çok kişi herhangi bir belirti yaşamamaktadır ve bu durum virüsün daha kolay bir şekilde yayılmasına zemin hazırlamaktadır. COVID 19 olan biri, hapşırma ve öksürme ile damlacıklar yoluyla virüsü 2 metre mesafeye kadar yayabilir. Maskenin kullanılmasındaki amaç, konuşurken, öksürürken ya da hapşırırken virüsün bir başkasına bulaşmasını önlemektir. Damlacıkların etrafa yayılmasını önlemek, virüsten korunmak için yapılabilecek en iyi yollardan biridir ve bu sebeple maske kullanımı oldukça gereklidir.

Çocukların Maske Takmasına Gerek Var Mı?

Evet, çocukların da maske takması gereklidir. Özel sağlık sorunları ve nadir birtakım istisnalar dışında 2 yaş üzeri tüm çocukların maske takması gereklidir ve güvenlidir. 2 yaş altı çocuklarda ise boğulma tehlikesi vardır ve bu sebeple bu yaş grubundaki çocukların maske kullanmaması gerekir. Ayrıca, maskesini kendi başına çıkaramayan ve bilinci kapalı olan kişilerinde maske takmaması gerekir.

Çocukların Hangi Durumlarda Maske Takması Gerekir?

*Okullarda, grup aktivitelerinde, çocuk bakımlarında; maskeler özellikle topluluk içinde olan çocukların takması açısında önemlidir.  Çocuğun maske takması, kendisini korumanın yanı sıra etrafındaki diğer çocukları ve yetişkinleri de koruması bakımında gereklidir.

*Diğer kişilerden 1,5 metre mesafenin korunamadığı zamanlarda;

*2 yaş üzeri çocuklar, ortamda bulunan diğer kişilerden uzak duramadığı zamanlarda maske takmalıdır. Bu ortamlar açık alanlar ya da kapalı alanlar olabilir, iki durumda maske takılması gerekir. Bu ortamlar arasında, okullar, anaokulları, park ve oyun alanları, market ya da doktor ofisi olabilir.

*Bunun yanı sıra tıbben hassas veya risk altındaki yetişkinler ve çocuklar aynı evde yaşıyorsa, aileler korunma sağlanması için evde de maske takmayı düşünebilir.

Çocuğum Maske Takmak İstemezse ve Korkarsa Ne Yapmalıyım?

Çocukların maske takmaktan çekinmeleri, istememeleri ve korkmaları normal bir durumdur. Bu durumların önüne geçmek için çocuklarınızı maske takamaya teşvik edici bazı adımlar atabilirsiniz:

Maske takarak aynaya bakın ve bunun hakkında konuşun. Sizin maske taktığınızı gören çocuğunuz durumu daha kolay benimseyebilir.

Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağına maske takın.

Çocuğunuza maske takan diğer çocukların resimlerini gösterebilirsiniz.

Çocuğunuzun maskeyi daha iyi benimsemesi ve bu duruma alışması için evin içinde maske denemeleri yapabilirsiniz.

3 yaşından küçük çocukları için en iyisi ise sorularını anladıkları dilde cevaplamaktır. İnsanların maske takma nedenini soran çocuklarınıza basit bir dille bazen insanların hasta olduklarında veya hastalıktan korunmak istedikleri zaman maske takmaları gerektiğini açıklayın.

3 yaşından büyük çocuklarınıza durumu anlatırken, mikroplara odaklanmayı deneyebilirsiniz. Kötü olan mikropların hastalığa neden olabileceğinden bahsetmeyi deneyin. Maskelerin bizi kötü mikroplardan korumaya yardımcı olduğu anlatın.

Çocuklar ve gençler kendilerini farklı hissettikleri zaman duruma isyan ederler. Maske takmanın karşıdaki kişilerin onları hasta olarak görmesine sebep olduğunu düşünebilirler. Bu yaş grubundaki çocuklar diğer insanların maske taktığını gördükçe duruma alışacaktır ve kendilerini diğer insanlardan farklı görmeyeceklerdir.

Özel Sağlık Bakımı Olan Çocuklar İçin Ne Önerilir?

Yüksek riskli gruptaki ve ciddi bağışıklık düşüklüğü olan çocukların korunmak için N95 maskelerini kullanması önerilmektedir.

Daha yüksek risk grubundaki çocukların aileleri, hastalığın başkalarına yayılmasını önlemek için hastalandıklarında standart bir cerrahi maske kullanmaya teşvik edilir.

Ciddi bilişsel veya solunum bozukluğu olan çocuklar, bir maskeyi tolere etmekte zorlanabilir. Bu durumda  çocuklar için özel önlemler gerekebilir.

Maske Takmanın “Doğru Yolu” Var Mı?

Evet vardır. Maskenin sağlam bir şekilde burun ve ağız üzerine yerleştirilmesi gerekir. Yüzün kenarlarına sıkı ve rahat bir şekilde oturtulması ve kulak bağlarının tam oturması gerekir. Maskeyi takmadan önce ve taktıktan sonra ellerin yıkanmasına özen gösterilmelidir. Maskeyi çıkaracağınız zaman, arka kısmından tutarak çıkarabilirsiniz. Maskenin yüz tarafına dokunmaktan mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir. Bez maske kullanıyorsanız, her kullanımdan sonra maskeleri yıkayıp tamamen kurutmanız gerekir. Ayrıca bez maskelerin boğulma tehlikesi yaratamadığından emin olun.

Hangi Maske Türü En İyisidir?

Ev yapımı ya da satın alınmış, birden fazla kumaş katmanı içeren maskeler çoğu kişinin kullanımı daha uygundur. Elastik ve pileli yüz maskeleri çocuklar için en iyi sonucu verecektir. Çocuklar için maske seçiminde, çocuğunuzun yüzü ile uyumlu bir maske seçmeniz önemlidir. Yetişkin yüz maskeleri çocukların yüzü için büyüktür. Çocuğunuzun maskesinin, yüzüne uygun olması gerekir.

Şu anda çok sınırlı tedarik nedeniyle, N95 maskeleri gibi profesyonel sınıf maskeler, yakın mesafelerde koronavirüse maruz kalma riski yüksek olan ön saflarda yer alan tıp uzmanları için ayrılmalıdır.

Ebeveynler Küçük Bebekleri Nasıl Koruyabilir?

2 yaş altında maske takamayacak çocukları korumanın en iyi yolu, fiziksel mesafeyi korumak ve bebeğin etrafındaki kişilerin maske takmasını sağlamakla mümkündür. Evde daha fazla zaman geçirmek, bebeğinizi kalabalık alanlardan uzak tutmanız faydalı olacaktır. Bebeklerin kendilerini korumaları mümkün olmadığı için ailelerin bebeklerini diğer kişilerden uzak tutmaları en faydalı yoldur.

Cicidoktorum diyor ki…

Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağına maske takarak onun maske takmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı

Start typing and press Enter to search