Çocuklara Müzik Öğretmek

Ben 32 yıllık müzik eğitmeniyim. Yıllar içinde edindiğim deneyimlerden öğrendim ki büyüklere herkes bir şey öğretebilir, ancak minik afacanlara bir şey öğretmek en zor işlerden biridir. Ben de dedim ki kendime; ‘’Sen çocukları zaten çok seviyorsun, çocuklarla iyi bir iletişim kurarsan, kendini sevdirirsen, müziği de , piyanoyu da sevdirirsin.’’

Ben 32 yıllık müzik eğitmeniyim. Yıllar içinde edindiğim deneyimlerden öğrendim ki büyüklere herkes bir şey öğretebilir, ancak  minik afacanlara bir şey öğretmek en zor işlerden biridir. Ben de dedim ki kendime; ‘’Sen çocukları zaten çok seviyorsun, çocuklarla iyi bir iletişim kurarsan, kendini sevdirirsen, müziği de , piyanoyu da sevdirirsin.’’

Aslında öğrenciliğim sırasında 3,4,5 ve 6  yaşlarında olan çocuklara, yaş gruplarına göre şarkılar öğretiyordum. Çünkü şarkıların  hareketleri , sözlerinin uzunluğu ve kısalığı onların öğrenmesinde çok etkiliydi. Çocukların dikkatlerini nasıl toplarım,onlara bildiğim şarkıları hangi şekilde öğretmeliyim, nasıl şarkılar onların dikkatlerini çeker  gibi sorularla kendimi sürekli geliştirmeye çalıştım.  Halen de yeni metotlar ve yöntemler keşfetmeye devam ediyorum. Bilgiyi bilmek  önemli değil, onu öğretebilmek önemli. Enstrümanı çok iyi çalsak bile onu öğretmek ayrı bir yetenek gerektirmektedir. ,

Çağımızda  çocuklar, müzikle anne karnında tanışıyorlar.

Bilinçli anne ve babanın çocukları, müziği daha önceden öğrendikleri için, onlara öğretmek çok daha kolay oluyor.

Velilerden, çocuklarda müzik eğitimi ile ilgili birçok  soru geliyor.

*2 yaşındaki bir çocuğum dinlediği parçaların sözlerinin tümünü öğrenip bunları söylediğinde ne yapılmalıyım?

*Çocuğum, her müzik çaldığında ritme uygun bir şekilde ritim tutuyor. Nasıl yönlendirmeliyim?

*Çocuğum hangi müziği duysa , kalkıp uyumlu bir şekilde dans ediyor. Nasıl davranmalıyım?

Tabii ki erken yaşta çocukların bu kadar yeteneklerini belli etmeleri ve ebeveynin farkındalığı çok önemli. Bu çocuklar doğru orff eğitimi veren kişilerden ve kuruluşlardan eğitim almalılar.

Orff Eğitimi Nedir?

 Orff eğitiminde söz konusu olan yalnızca müzik eğitimi değildir, insanın yetiştirilmesidir.  Çocukların içinde zaten var olan yaratıcı güçlerini açığa çıkarmasına ortam hazırlar. Temelinde ritim, hareket ve konuşma olan, çocukların içlerinden geldiği gibi müzik yapıp, dans etmesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan bir eğitim anlayışıdır. Çocuğa bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir metottur.  

Piyano Eğitimine ne zaman başlanır?

 Enstrüman çalmak çocuğun yeteneğine ve algılamasına göre  değişebilir. Çocuklar 3-4 yaş aralığında ve sonrasında  piyano eğitimi alabilirler. Tabii ki her çocuk bu yaşta piyano çalmaya başlayamayabilir. Bunun kararını piyano eğitmeninin vermesi gerekmektedir.

Müzik ve dans Alzheimer Hastalığını önlüyor.

Piyano çalarken sağ ve sol lobların aynı anda çalışması,  halk oyunları,dans gibi faaliyetlerde de  bir önceki ve sonraki hareketleri akılda tutup onları şaşırmadan yapabilmek, çağımızın hastalığı Alzheimer’a yakalanmayı önler.

Çocuklarımız bizim herşeyimiz. Onların en iyi şekilde eğitilmeleri için doğru adresler bulunmalı. Mutlaka bir enstrümanla tanışmaları ,resim yapmaları ve spor dallarından biriyle uğraşmaları gerekmektedir. Bebekliklerinden itibaren sanal ortama bağımlı çocuk olmamaları için elimizden geleni yapmalıyız.

Cicidoktorum diyor ki…

Müzik eğitimi alan çocukların matematık ve yabancı dil öğreniminde daha başarılı olduklarını biliyor musunuz?

Marmara Üniversitesi Ses Eğitimi Öğretim Görevlisi

Start typing and press Enter to search