Emmeyen Bebek

Emme yenidoğan döneminde yaşamsal bir reflekstir. Yenidoğan bebeğin yanağına, dudağına dokunduğunuzda bu refleks uyarılır ve bebek emmeye başlar.

Emme yenidoğan döneminde yaşamsal bir reflekstir. Yenidoğan bebeğin yanağına, dudağına dokunduğunuzda bu refleks uyarılır ve bebek emmeye başlar.

İntrauterin (anne karnında) dönemde emme fonksiyonu başlamıştır. Ancak bu kadar doğal ve kendiliğinden olan bu süreçte de çeşitli nedenlerden dolayı sorunlar ortaya çıkabilir.

 Emmek sadece açlığı gidermek adına oluşan bir refleks değildir. Bebeklerin kendini güvende hissetmeleri için de emmeye ihtiyaçları vardır.

Emzirmede soruna neden olan riskli durumlar:

  • Çok genç anne olma ya da ileri anne yaşı
  • Daha önce emzirme problemi yaşama
  • Düz ya da içe dönük meme başı,
  • Geçirilmiş meme cerrahisi
  • Meme absesi, düzelmeyen meme başı çatlağı
  • Erken doğum, düşük doğum tartısı, çoğul gebelik
  • Bebekte yarık damak -dudak, kısa dil bağı, küçük çene, büyük dil gibi oral anatomik sorunlar
  • Bebekte solunum güçlüğüne neden olan hastalıklar, yenidoğan döneminde enfeksiyon, nörolojik hastalıklar ya da aşırı uykulu bebek
  • Bebeğin anneden ayrılmak zorunda kalması,
  • Erken taburculuk, taburculuk sırasında etkin emzirmenin sağlanamaması

Meme Reddi

 Emzirme sırasında en sık rastlanan sorunlardan biri emmeyi red etmedir. Bebek isteksizdir, emmez ya da zayıf emer. Bazen de istekli olduğu halde memeye yerleşemez, kısa sürede memeden ayrılır, kızgındır, ağlayarak emmeyi reddeder.

Meme reddi hangi durumlarda olabilir?

*Bebeğin aç olmaması,

*Bebeğin üşümüş olması,

*Bebeğin hasta olması,

*Preterm bebek,

*Bebeğin memeye yerleşmede sorun varlığı,

*Sütün çok fazla olması,

*Sütün yeterli olmaması,

*Burun tıkanıklığı.

Bebek huzursuz ya da kızgın bir ise:  Bebek aç değilken sakin bir ortamda anneyle ten tene temas sağlanmalıdır. Bazı bebekler çok ağlarken sinirliyken emzirmeyi başlatmak zor olabilir. Özellikle emzirmeye yeni başlamış deneyimsiz bir anne için bu daha da güç olacaktır. Bu nedenle sadece açken ortaya çıkan bir refleks olmadığı için ten tene temasla bebek sakinken memede tutma emzirmeye hem annenin hem bebeğin alışması açısından faydalı olabilir. Ağlarken bebek emmeye zorlanmamalı bu süreçte bebek isteyerek memeden emenene kadar süt sağılarak fincanla verilmelidir.

Bebek uykulu ise: Bu nedenle emmede sorun yaşıyorsa üzerindeki örtüler açılmalı, fazla giysiler çıkarılmalı, ortam ısısı düşürülmeli, bebekle konuşurken nazikçe vücuduna masaj yapılarak uyandırılmaya çalışmalı, bazen bir yarım saat daha zaman vererek tekrar denemelidir.

Meme başı çatlağı varsa: Emzirme sırasında çok sık rastlanılan bir sorundur. Normalde emzirme ağrılı olmaz. Nadiren bazı annelerde başlangıç döneminde emzirme sonrasında meme başında bir miktar hassasiyet görülebilir ancak bu durum uzun sürmez kısa sürede ortadan kalkar.

Eğer ağrı çok fazla ise, ya da meme başında gözle görülebilen bir zedelenme varsa müdahale edilmelidir.  Meme başı çatlağı genellikle önlenebilir.

Meme başı çatlağına neden olan durumlar:

*En önemli neden bebeğin memeye iyi yerleşememesi,

*Bebeği memeden çekerek ayırmaya çalışma,

*Meme pompasının aşırı basınç uygulaması,

*Dil bağının kısa olması

*Memede mantar enfeksiyonu.

Bebeği memeye doğru yerleştirmek açısından destek almak, annenin ağrısını azaltıcı kremler kullanmak önemlidir.

Annenin emzirme ile ilgili aşırı kaygılı ise: Annenin sütünün yetersiz olduğunu düşünmesi, doğum sürecinin yarattığı kendine has kaygılar ya da fiziksel zorlanmalar da emzirmeyi güçleştiren nedenlerdir. Annesini kendisinin devamı olarak gören bebek için bu durumlar da emme reddine neden olabilir.  Bu nedenle anneler emzirmenin doğal sürecini akıllarından çıkarmayıp, ilk günlerde çocuk doktorlarıyla biraz daha sık görüşerek  tartı takipleri ve muayenelerle bebeğin sağlıklı olduğuna emin olduktan sonra bu sürecin geçici olduğuna ve düzeleceğini akılda tutarak nedenleri anlamaya çalışıp  bebekleriyle bu sihirli süreci yaşamaya kendilerini bırakmalıdır.

Bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için en iyi yöntem olan emzirme anne sağlığı açısından da çok önemlidir. Bu nedenle doğum sonrası dönemde karşılaşılan emzirme sorunlarının saptanması ve  mümkün olan en kısa zamanda çözümlenmesi anne ve bebek sağlığı için gereklidir.

Cicidoktorum diyor ki…

Emmeyi reddeden bebeğinize mama vermeyin.
Sorun anne sütünde değil, emzirme tekniğinizde olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı

Start typing and press Enter to search