Emziren Annelere İştah Kontrolü İçin Bitkisel Öneriler

Gebelik sürecinde dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilmek için artan besin tüketiminin dengeli ve yeterli miktarlarda alınması gebelik sonrası hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önem taşır.

Hamilelikte değişen düzenin en önemli parçalarından biri de artan beslenme gereksinimidir. Gebelik sürecinde dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilmek için artan besin tüketiminin dengeli ve yeterli miktarlarda alınması gebelik sonrası hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önem taşır. Doğum gerçekleştikten sonra annelerin hem fiziksel hem de fizyolojik olarak toparlanma süreci başlar. Özellikle bu süreçte annelere kazandırılan beslenme alışkanlığı son derece önemlidir. Doğru gıda seçimi ile annenin sütü arttırılıp, sağlıklı kilo vermesi sağlanabilirken yanlış gıda seçimi bebeğinizin huzursuzlanmasına ve süt veriminin azalmasına sebep olabilir.Bu dönemlerde iştah artışı oldukça doğaldır. Bu süreçte doğru besinler ile dengeli bir iştah kontrolü sağlanıp,emziren anneler için yeterli süt üretimi desteklenebileceği unutulmamalıdır.

Annelerin iştah kontrolüne yardımcı bazı bitkisel gıda önerileri

Ahududu/Frambuaz Yaprağı Çayı(Bir tatlı-ekşi mucizesi)

Yaz ve sonbahar mevsiminde sıkça rastlanan ve keyif verici aromasıyla içimi kolay tercihi çok olan bir bitki çayı olarak karşımıza çıkar. Tatlı-ekşi tadı ve hoş kokusuyla yarattığı tokluk hissi metabolizmayı hızlandırıp iştahı baskılayıcı etki gösterir. İçerisinde bulunan fenolik ve ellagic bileşenleri ile kanser karşıtı ve yaşlanma geciktirici etkisiyle doğum sonrası toparlanma sürecinde tercih edilebilir. Kahvaltıya eşlik eden tüketimi hem porsiyon kontrolünü sağlamada hem de gün içerisindeki tokluk hissinin daha uzun süre sürdürülmesinde etkili rol oynar. Gebelik Sonrası tüketimi önerilir.

Çörekotu/ Çörekotu Yağı(Siyah inci)

Çörek otu, içeriğindeki B kompleks vitaminleri sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah baskılayıcı etkisiyle dikkat çeker. Gebelikte sıkça karşılaşılan kabızlık nedeniyle şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların çözümünde etkilidir. Doğadan gelen bu siyah mucizenin ayrıca kan şekerinin düzenlenmesinde ki hatırı sayılır rolü unutulmamalıdır. Gün içerisinde tüketilen ara öğünlerde yoğurt, ayran ve sütün içerisine ilave edilebilir.

Çemen Otu

Akdeniz bölgesinde yetişen çemen otu bağırsaktan şeker emilimini yavaşlatıp, insülin salınımını geciktirir böylece iştah metabolizmasını baskılamada önemli bir rolü vardır. Birçok hastalık ve metabolik süreçte olumlu etkileri görülür. Emzirme döneminde süt alınımını uyarıp süt miktarını artırabilir ayrıca ağrılı adet dönemlerinde rahatlatıcı etki gösterir. Dengeli miktarlarda tüketilmesi önerilir.

Tarçın(toz gerçekler)

Uzun yıllardır tatlı krizlerinde dostane bir görev üstlenen tarçın iştah baskılayıcı etkisiyle dikkat çeker. İnsülin, salınımını düzenleyerek, fazladan yağ depolanmasını önlerken vücut metabolizma hızını artırarak enerji harcamasını ve yağ yakımını arttırır. Böylece kan şekerinin dalgalanmasının önüne geçerek ani tatlı ataklarına engel olur. Emzirme döneminde dengeli miktarlarda tüketimi önerilir.

Zencefil

Ferahlatıcı aroması ve içerisindeki gingerol fenolik bileşenleri sayesinde kilo vermede etkili bir rol alır. Zencefilin, yağ profilini iyileştirmede vekan şeker seviyelerini düzenlemede dengeleyici rol üstlendiği görülür. Yemekler ile tüketimi iştah kontrolü ve tatlı ihtiyacını dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Sumak (Alternatif lezzet)

Mayhoş bir tadı olan sumak yemeklerde önemli bir aroma verici olarak kullanılır.Dengeli miktarlarda tüketildiğinde bilinen birçok hastalığa şifa olabileceği söylenir.Sumağın yemeklerle beraber tüketildiğinde porsiyon kontrolü sağlayıp yemeklerin gereğinden fazla tüketimini önleyeceği böylece iştah kontrolünde oldukça etkili olabileceği unutulmamalıdır.

Karahindiba Çayı

Bitki çayları içerisinde mineral içeriği yönünden oldukça zengin olduğu bilinen karahindiba çayı, iştahı baskılayıcı etkileriyle de karşımıza çıkar. Tatlı krizlerinin önüne geçmede ve idrar sökücü etkisiyle kilo yönetimi için alternatif bir kaynak olarak kullanılabilir. Taze veya ham olan karahindiba kökü çay yapmak için kullanılır.Dengeli miktarlarda tüketimi önerilir.

Kombucha Çayı

Uzak Doğu kültüründe oldukça bilinen ve “Şifa İksiri” olarak tabir edilen Kombucha çayı, Kombucha Mantarından Elde edilen fermente bir içecektir.Hazırlanış biçimi sebebiyle antioksidan kapasitesi normal çaylara ve antioksidan vitaminlere kıyasla çok daha fazla olduğu bilinmektedir. İçerisindeki yararlı bakterilerin sindirim sisteminde olumlu etkileri olması ve yağ birikimini sınırlandırması sebebiyle iştah kontrolünde etkili olabileceği dikkat çekmiştir.

Cicidoktorum diyor ki…

Gerçekten aç mısınız? Yoksa yemek yemek mi istiyorsunuz?
Bir bardak bitki çayı içerek bunu düşünmeye ne dersiniz?

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search