Çocuklarda Su İçmenin Önemi

Çocukluk çağı denilince aklımıza oyun oynamaya doymayan dolayısıyla yerinde duramayan bir çocuk geliyor. Özellikle 3- 6 yaş oyun çağı olarak adlandırılan bu dönemde artan hareketlilik ve normalden fazla şekerlemeye olan düşkünlük su tüketiminin önemini bize daha fazla hatırlatıyor. 

Çocuklukta kazanılan yeterli su tüketim alışkanlığının hayat boyu sağlıklı bir yeme düzeni oluşturulmasında büyük önem taşır.

Su Neden Önemli?

  1. Su, vücut metabolizmasını dengelemede çok önemlidir.
  2. Vücutta oluşan zararlı bileşenlerin uzaklaştırılmasında rol alır.  
  3. Bağışıklık güçlendirmede etkilidir.
  4. İştahı düzenlemede rol oynar.  

Sadece susayınca su içmeyin!

Büyüme ve gelişme çağında olan bir çocuğun hayatının geri kalanında sağlıklı bir hayat sürmesi için günlük su tüketiminin en az yetişkinlerdeki kadar sıkı takip edilip, ebeveynlerin rol model olmasıyla su içme alışkanlığı kalıcı olarak sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki su sadece susayınca ihtiyaç gidermek için değil çocuklarda dengeli büyüme ve sağlıklı yaşamın temelini atabilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.

Anne Sütünden Sonra İkinci Mucize: SU

Su, tüm insanlar için hayati önem taşıyan ve yeri doldurulamayan bir gereksinimdir. Ancak ilk 6 ayda bebekler ‘Yalnız ve Sadece Anne Sütü’ almalıdır. Anne sütünün içerdiği su bebeğin ihtiyacını karşıladığı için özel bir durum olmadığı sürece su verilmesi önerilmez. Bebeklere ek gıdaya geçildikten sonra su verilmesi önerilir.

Bebeklik ve çocukluk çağında vücudun yaklaşık %75’ini su oluşturur. 

Çocuklarda su tüketimi yalnızca mevcut sağlığın korunmasında değil gelecek yaşam için atılabilecek sağlık temellerinin de önemli bir parçasıdır. 

Su tüketimi çocuklarda bilişsel ve fonksiyonel gelişim için de gerekmektedir.

Yapılan çalışmalar çocukların %75’inin günlük önerilen su tüketim miktarını karşılayamadığını görülmüştür. 

Su vücutta oluşan zararlı bileşenlerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Çocukluk döneminde büyüme ve gelişmenin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için en önemli noktalardan biri yeterli miktarda kaliteli protein alınmasıdır. Ancak gün içerisinde dengeli bir beslenme planı için yeterli miktarda su tüketimi de son derece önem taşır. Çünkü vücutta protein ve diğer gıdaların sindirimi sonrası oluşan biyolojik atıkların; organ, bağışıklık ve sindirim sistemlerinde herhangi bir tehlike oluşturmaması için vücuttan atılması gerekmektedir. Su ise bu mekanizmada en önemli role sahiptir. 

Çocuklarda günlük tüketimi 1 litrenin altına düşmemelidir. 

Özellikle hareketli çocukların terle sıvı kaybı normalden fazla olduğu için çocuklarda sıvı alımı hayati önem taşır. Çok hareket çok solunum mantığı ile oksijenin dokulara taşınmasında yer alan su, yetersizlik durumunda zihinsel ve fiziksel performansta düşüklüğe yol açabilir. Bu nedenle çocuklarda günlük tüketimin 1 litrenin altına düşmemesi önerilmekte. Ayrıca, çocuklarda çekici şeker aroması sebebiyle gazlı ve şekerli içeceklerin fazla tüketimi, hem kan şeker dengesi hem de diş sağlığı açısından farketmeden önemli etkilere sahiptir. Oluşabilecek bu olumsuzluklara karşı çocuklarda su tüketim alışkanlıklarının kazandırılması ve çocuğun suyun tadına alıştırması için ebeveynlerinin farkındalıklarının yüksek olması gerekir.

Çocuklar Ne kadar Su İçmeli?

7 ile 12 ay arası çocuklar günde  0.8 litre,

1 ile 3 yaş arası çocuklar günde 1.3 litre,

4 ile 8 yaş arası çocuklar günde 1.4 litre,

9 ile 13 yaş arası kız çocuklar için günde 2.1 litre, 

      erkek çocuklarında ise 2.4 litre,

14-18 yaş arasında kız çocuklar için günde 2.3 litre, 

         erkek çocuklar için günde 3.3 litre su ihtiyacı vardır.

Su İçmeyen Çocuklarda Su Tüketimi Nasıl Arttırılır?

  1. Çocuğunuza suyun önemini anlatın. Çocuğun yaşına göre anlayabileceği seviyede suyun önemini çeşitli görseller ile destekleyerek hikayeler anlatılabilir.
  2. Su tüketimini oyun haline getirin. Aile içi su tüketim tablosu oluşturularak tiyatral canlandırmalar yapılabilir. Böylelikle çocuğun su tüketimini bir oyun gibi hayatına adapte etmesi sağlanabilir.
  3. Değişik bardaklar kullanın. İlgi çekici bir su tüketim kabı çocuğunuzu su içmeye özendirebilir.
  4. Suyu meyvelerle aromalı hale getirin. Suyu bu şekilde tercihen ekşi olmayan meyveler kullanarak doğal aromalarla tatlandırabilirsiniz. 
  5. Ebeveyn olarak su içerek çocuğunuza rol model olun. Kendi su tüketiminizi düzenleyerek çocuğunuza bilinçaltı öğretisi yapabilirsiniz. 
  6. Gün içinde su içeriği fazla olan meyve ve sebzeleri tüketmesini sağlayın. Çocuğunuzun beslenme planına su içeriği yüksek salatalık, marul, kabak, çilek, karpuz gibi meyve ve sebzeleri eklemeyi ihmal etmeyin. 

Cicidoktorum diyor ki

Çocuklarınızın yeterli su alıp almadığını idrar miktarı ile takip edebilirsiniz…

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search