D Vitamini Sadece Vitamin Değil Bir Hormondur

D vitamini, adına bakınca sadece bir vitamin sanılabilir. Ancak bundan çok daha fazlasıdır. D vitamini bir hormondur. Bu nedenle eksikliğinde vücudumuzdaki tüm sistemler etkilenebilir. 

D vitamininin en önemli kaynağı güneştir.

Günlük ihtiyacımız olan D vitaminini yiyeceklerden yeterli miktarda alamayız; ancak güneşle cildimizde üretebiliriz. Cildimizden D vitamini sentezi bulunduğumuz yerin dünyadaki enlemi, mevsim, günün saati, cilt pigmentasyonu gibi faktörlerden etkilenmektedir. Tabi cildimize sürdüğümüz güneş koruyucu kremler, üstümüze giydiğimiz kıyafetler ve cam arkasında olmak da D vitamini sentezini azaltmaktadır. 

Aynı zamanda D vitamini sentezinin etkili bir şekilde yapılabilmesi için güneş ışığının cildimize vurduğu açı da çok önemlidir. Ülkemizin dünyada bulunduğu enlem sayesinde yaz mevsiminde cildimizde ihtiyacımız olan D vitaminini üretebiliyoruz. Diğer mevsimlerde ise, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ihtiyacınıza göre günlük D vitaminini kullanmanız sağlığınız için önem taşımaktadır. 

Günlük D Vitamini ihtiyacımız ne kadar?

Günlük D vitamini ihtiyacımız yaşımıza ve sağlık durumuna göre 600-1200 IU arasında değişmektedir.

 Yenidoğan bebeklerin 1 yaşına kadar günde 400 IU; 1 yaş sonrası çocukların da günlük 600 IU D vitamini alması önerilir.

 Erişkinler ise günde ortalama 1000 U D vitamini alarak, kan D vitamini seviyesini yeterli düzeyde tutabilir. Ancak kişide D vitamini eksikliği varsa bu miktar yetersiz kalabilir. 

D Vitamini aç mı, tok mu alınır?

D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için etkin emilim adına yağlı bir öğünden sonra alınmasını tavsiye edilir.

D Vitamini Eksikliğinde Neler Olur

  1. Depresyon riski artar. Yapılan çalışmalar D vitaminin nöroaktif bir steroid olması nedeniyle eksikliğinde depresyon meyilinin arttığını göstermektedir. 
  1. Ağrı ve ağrı kesici kullanımı artar. D vitaminin anti-inflamatuar özellikleri vardır (sitokin, prostaglandin ve ve T hücre cevabı üzerinden). Yapılan çalışmalar D vitamini eksikliği olan kişilerin ağrı seviyesinin arttığını ve daha sık ağrı kesici kullandıklarını göstermiştir. 
  2. Bağırsak mikrobiyotasını bozulur. D Vitamininin bağırsak bariyerini koruduğu, doğal ve edinsel bağışıklığı ve bağırsak mikrobiyotasını güçlendirdiği görülmüştür. 
  3. Otoimmün hastalıkların görülme sıklığı artar. D Vitamini, Multipl Skleroz ve inflamatuar barsak hastalıkları gibi otoimmun hastalıklar ile ilişkilidir.  İnflamatuar Bağırsak Hastalıklarında D vitamininin düşmesi ile hastalığın aktivitesinde artma ve klinik nüks daha sık gözlenmiştir.
  4. Kanser oluşma riski artabilir. Yeterli vitamin D seviyeleri ile Kolorektal Kanser ve Lenfoma sıklığının azaldığı bildirilmiştir. 
  5. Kemiklerde kırık riski artar. Yeterli D Vitamini düzeyi omurga dışı kırıklarda azalma sağlar.
  6. Metabolik hastalık riski artar. Yapılan çalışmalarda en sık görülen metabolik hastalık olan  Diabetes Mellitus riskinin D vitamini eksikliğinde arttığı gözlenmiştir.
  7. Kardiyovasküler hastalık riski artar. D vitamini eksikliğinde Hipertansiyon ve İskemik emboli daha sık gözlenir. ,
  8. D Vitamini eksikliğinde Covid -19 riski artar. D Vitamini eksikliğinde Covid-19 gibi diğer viral enfeksiyonların da riski artar. Aynı zamanda D Vitamini eksik olan Covid-19 hastalarının klinik tablosunun da ağırlaştığı tespit edilmiştir.

Tüm bu sebeplerden dolayı, D vitamini seviyelerinin doktorunuz tarafında düzenli kontrolu ve takibi çok önemlidir. Sağlıklı günler diliyorum.

Cicidoktorum diyor ki

D vitaminin en doğal ve ucuz yolu ülkemizin pıırıl pırıl parlayan güneşidir.
Cici tatiller….

İç Hastalıkları Uzmanı Fonksiyonel Tıp Hekimi

Yorum Yap

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search