D Vitamini Sadece Vitamin Değil Bir Hormondur

D vitamini, adına bakınca sadece bir vitamin sanılabilir. Ancak bundan çok daha fazlasıdır. D vitamini bir hormondur. Bu nedenle eksikliğinde vücudumuzdaki tüm sistemler etkilenebilir. 

D vitamininin en önemli kaynağı güneştir.

Günlük ihtiyacımız olan D vitaminini yiyeceklerden yeterli miktarda alamayız; ancak güneşle cildimizde üretebiliriz. Cildimizden D vitamini sentezi bulunduğumuz yerin dünyadaki enlemi, mevsim, günün saati, cilt pigmentasyonu gibi faktörlerden etkilenmektedir. Tabi cildimize sürdüğümüz güneş koruyucu kremler, üstümüze giydiğimiz kıyafetler ve cam arkasında olmak da D vitamini sentezini azaltmaktadır. 

Aynı zamanda D vitamini sentezinin etkili bir şekilde yapılabilmesi için güneş ışığının cildimize vurduğu açı da çok önemlidir. Ülkemizin dünyada bulunduğu enlem sayesinde yaz mevsiminde cildimizde ihtiyacımız olan D vitaminini üretebiliyoruz. Diğer mevsimlerde ise, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ihtiyacınıza göre günlük D vitaminini kullanmanız sağlığınız için önem taşımaktadır. 

Günlük D Vitamini ihtiyacımız ne kadar?

Günlük D vitamini ihtiyacımız yaşımıza ve sağlık durumuna göre 600-1200 IU arasında değişmektedir.

 Yenidoğan bebeklerin 1 yaşına kadar günde 400 IU; 1 yaş sonrası çocukların da günlük 600 IU D vitamini alması önerilir.

 Erişkinler ise günde ortalama 1000 U D vitamini alarak, kan D vitamini seviyesini yeterli düzeyde tutabilir. Ancak kişide D vitamini eksikliği varsa bu miktar yetersiz kalabilir. 

D Vitamini aç mı, tok mu alınır?

D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için etkin emilim adına yağlı bir öğünden sonra alınmasını tavsiye edilir.

D Vitamini Eksikliğinde Neler Olur

  1. Depresyon riski artar. Yapılan çalışmalar D vitaminin nöroaktif bir steroid olması nedeniyle eksikliğinde depresyon meyilinin arttığını göstermektedir. 
  1. Ağrı ve ağrı kesici kullanımı artar. D vitaminin anti-inflamatuar özellikleri vardır (sitokin, prostaglandin ve ve T hücre cevabı üzerinden). Yapılan çalışmalar D vitamini eksikliği olan kişilerin ağrı seviyesinin arttığını ve daha sık ağrı kesici kullandıklarını göstermiştir. 
  2. Bağırsak mikrobiyotasını bozulur. D Vitamininin bağırsak bariyerini koruduğu, doğal ve edinsel bağışıklığı ve bağırsak mikrobiyotasını güçlendirdiği görülmüştür. 
  3. Otoimmün hastalıkların görülme sıklığı artar. D Vitamini, Multipl Skleroz ve inflamatuar barsak hastalıkları gibi otoimmun hastalıklar ile ilişkilidir.  İnflamatuar Bağırsak Hastalıklarında D vitamininin düşmesi ile hastalığın aktivitesinde artma ve klinik nüks daha sık gözlenmiştir.
  4. Kanser oluşma riski artabilir. Yeterli vitamin D seviyeleri ile Kolorektal Kanser ve Lenfoma sıklığının azaldığı bildirilmiştir. 
  5. Kemiklerde kırık riski artar. Yeterli D Vitamini düzeyi omurga dışı kırıklarda azalma sağlar.
  6. Metabolik hastalık riski artar. Yapılan çalışmalarda en sık görülen metabolik hastalık olan  Diabetes Mellitus riskinin D vitamini eksikliğinde arttığı gözlenmiştir.
  7. Kardiyovasküler hastalık riski artar. D vitamini eksikliğinde Hipertansiyon ve İskemik emboli daha sık gözlenir. ,
  8. D Vitamini eksikliğinde Covid -19 riski artar. D Vitamini eksikliğinde Covid-19 gibi diğer viral enfeksiyonların da riski artar. Aynı zamanda D Vitamini eksik olan Covid-19 hastalarının klinik tablosunun da ağırlaştığı tespit edilmiştir.

Tüm bu sebeplerden dolayı, D vitamini seviyelerinin doktorunuz tarafında düzenli kontrolu ve takibi çok önemlidir. Sağlıklı günler diliyorum.

Cicidoktorum diyor ki

D vitaminin en doğal ve ucuz yolu ülkemizin pıırıl pırıl parlayan güneşidir.
Cici tatiller….

İç Hastalıkları Uzmanı Fonksiyonel Tıp Hekimi

Start typing and press Enter to search