Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlar

Havalar ısınırken havuzun berrak suları çok davetkar gözüküyor. Pandemi dönemini yaşadığımız bu günlerde çocuklarınıza havuzdan Covid bulaşır mı? Bebeğinizi suya sokmadan önce havuzlarının çoğunda hangi tehlikelerin gizlendiğini ve korunmak için neler yapmamız gerektiğini gözden geçirmeye ne dersiniz? 

HAVUZDAN COVİD BULAŞIR MI?

COVID-19, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu, damlacık ve hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır. SARS-CoV-2 zarflı bir virüstür ve zarflı virüsleri öldürmek daha kolaydır, klorlu su tarafından etkili bir şekilde öldürülür. Bu nedenle havuz suyu ile virüsün bulaşması beklenmez. Ancak, bildiğiniz gibi virüs damlacık yolu ile bulaşır ve kendinizi karşınızdakinin damlacıklarından korumak önemlidir. Bu nedenle havuzun içindeyken ve dışındayken sosyal mesafeye dikkat etmek önemlidir. Özellikle suda maske takılmadığı için sosyal mesafe kurallarına daha çok dikkat edilmelidir. Elbette havuz dışında, ıslak alanlarda da maske ile önlem alınmalıdır. 

İSHAL

Yüzdüğünüz su, ishale neden olan mikroplar tarafından kirlenmişse hasta olmanız için  çok az su yutmanız bile yeterlidir. Cryptosporidium , Giardia , Shigella , norovirus ve E. coli gibi mikroplar, ishal olan (veya son iki hafta içinde ishal olmuş) biri suya girdiğinde suya bulaşabilir.

Havuz kaynaklı ishal salgınlarının en yaygın nedeni olan Cryptosporidum, klor ve diğer kimyasallarla temizlenen havuzlarda bile günlerce canlı kalabilmektedir. Bu yüzden halka açık havuzlara girmeden önce duş alınması gerekir. Özellikle kalabalık ve temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemelidir. Aynı şekilde nehir ve göletler de bu mikrop açısından tehlikelidir. 

Su yoluyla bulaşan ishal üç hafta kadar sürebilir ve ciddi, hatta bazen yaşamı tehdit eden dehidratasyona (vücudun su kaybetmesi) neden olabilir. 

İshalde ne zaman hastaneye gidilmeli?

*Kanlı ishaliniz varsa,

*5 günden uzun süren ishaliniz varsa,

*Ateşle birlikte titremeniz varsa,

*Vücutta su kaybı belirtileri varsa (ağızda kuruluk,dudaklarda çatlama, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı veya idrar miktarında azalma).

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU 

Yüzme havuzu sezonunun en sık rastanılan kabuslarındandır. Enfeksiyon, bakteriler üretrayı ve mesaneyi istila ettiğinde meydana gelir. Bu bakteriler, havuz suyundan veya nemli bir mayoyla oturmakla bulaşabilir. Ağrılı idrara çıkma, bulanık veya kanlı işeme, kasık veya anal bölgede ağrı gibi semptomları vardır. Yüzdükten sonra duş alarak ve ıslak giysilerinizi mümkün olan en kısa sürede değiştirerek  ve bol su tüketerek idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilirsiniz. Tedavide antibiyotik veya mantar ilacı gerekecektir. 

DÖKÜNTÜ/ KIZARIKLIK 

Pseudomonas Aeruginosa bakterisi ile kirlenmiş su, özellikle sıcak havuzlarda cilt tahrişi ve kızarıklık yapabilir. Klor gibi mikrop öldürücü kimyasallar sıcak suda daha hızlı parçalanır, bu nedenle sıcak havuzlar, jakuziler daha yüksek risk oluşturur. Ama bu bakteri bakımsız havuzlarda veya kirlenmiş nehir ve göletlerde de olabilir.

Cildiniz kirlenmiş suya ne kadar uzun süre maruz kalırsa, döküntü, kızarıklık olma olasılığınız o kadar artar. Bazen klorlu sudan çıktığınızda temiz olduğunuzu düşünürsünüz ama en güvenli şey, havuzdan çıktıktan sonra mümkün olan en kısa sürede duş almaktır. Ayrıca kullandığınız havuzun uygun dezenfektan ve pH seviyeleri için günde en az iki kez kontrol edilip edilmediğini sorabilir veya havuz ve jakuzi test şeritlerini kullanarak suyu kendiniz kontrol edebilirsiniz. 

Genellikle kaşıntılı, kırmızı, inişli çıkışlı lekeler veya irin dolu kabarcıklar olarak görünen havuz döküntüleri birkaç gün içinde kendi kendine geçer. Döküntü bundan daha uzun sürerse doktorunuzu aramalısınız. 

YÜZÜCÜ KULAĞI

Yüzücü kulağının tıbbi adı otitis eksternadır (dış kulak yolu enfeksiyonu). Su dış kulak kanalında sıkışıp bakteri veya mantarların üremesine neden olduğundan yaz aylarında sık rastlanır. Çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Kulakta kaşıntı, ağrı ve şişmeye neden olabilir. Bazı durumlarda,kulaktan  irin de akabilir. Yüzücü kulağınız olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza görünün, tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir.

Kendinizi korumak için yüzdükten sonra kulakları yumuşak bir havluyla iyice kurulayın. Ayrıca, dış kulak yoluna su kaçmasını engellemek için başınızı bir yandan diğer yana eğebilir ve kulak memenizi hafifçe çekebilirsiniz.

HAVUZ KİMYASALLARININ ETKİLERİ

Havuzlarda genellikle üç tür kimyasal kullanılmaktadır.

  1. Bakterileri yok etmek için dezenfektanlar (yani klor), 
  2. PH ayarlayıcılar (asit veya alkaliler), 
  3. Yosun öldürücüler.  

Amaç pH’ı 7,2- 7,8 arasında tutmaktır ve bunun düzenli olarak test edilmesi gerekir.

Havuz suyu çok asitliyse, cilt ve göz tahriş meydana gelir. Aynı zamanda havuzdaki borularda korozyon ve duvarlarında hasar meydana gelebilir. 

Su çok alkali ise, bulanık olabilir. Cryptosporidium , Giardia , Shigella , norovirus ve E. coli gibi mikroplar, klor ve pH seviyelerinin çok düşük olduğu halka açık havuzlarda sık görülmektedir. 

Klor kokusu havuzun temiz olduğu anlamına gelmez

Uygun şekilde temizlenmiş yüzme havuzlarında koku yoktur. Havuz suyundaki klor, yüzen kişilerin vücudundaki kir, vücut yağları, ter, idrar ve dışkı gibi maddelerle birleştiğinde kloramin adı verilen kimyasal tahriş edici maddeler oluşturur. İşte havuzlardaki bu kimyasal kokuyu yayan ve yüzücülerin gözlerinin acımasına ve kızarmasına neden olan klor değil, havuz suyundaki kloraminlerdir. Burnunuza gelen bu güçlü koku, havuz suyunun kirli olduğunu ve klor ve pH seviyelerinin test edilmesi gerektiğini gösterir. Kloramin seviyeleri, onları koklayabileceğiniz bir noktaya ulaştığında, gözlerinizi, cildinizi ve burnunuzu tahriş edebilirler.

Ayrıca havuzları temizlemenin yolu suya daha fazla klor dökmek değildir. Klor ölçülü olarak eklenmelidir, aksi takdirde yüzenlere zarar verir. Uygun olmayan şekilde klorlanmış su, dermatit, cilt enfeksiyonları ve kızarıklık riskini artırır. 

Cicidoktorum diyor ki

4 yaşın altındaki çocuklarınız için denizler her zaman çok daha sağlıklı…
Cici tatiller…

Mikrobiyoloji Uzmanı

Start typing and press Enter to search