Klimalardan Covid-19 Bulaşır mı?

KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

İklim değişikliğinin etkisiyle  yükselen sıcaklıklar konutlarda ve iş yerlerinde klima kullanımının artmasına neden olurken, yaz aylarında çoğalan klima kullanımı hastalıkları da birlikte getiriyor.

Yaşam konforunu artırmak için kullandığımız klimaları doğru kullanımına dikkat etmeliyiz.

Klima filtrelerinin temizliği çok önemlidir.

 Kullanım sıklığına bağlı olarak klima  filtrelerinin en az yılda 1 kez değişmelidir.  Tozu yakalayan bu filtreleri çıkardıktan sonra soğuk suyun altında yıkayarak tozdan arındırılması yeterlidir. Filtre temizliğinde kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Temizlenmeyen klimanın ürettiği bakteri ve küf mantarlarının solunulması ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 

Klimadan Covid bulaşır mı?

İç hava sirkülasyonu ile çalışan klima sistemleri Covid bulaş riskini artırır. Hava neminin %40 ın altında olması da Covid riskini artıran faktörlerdendir. Üstten üfleyen ve üstten havayı toplayan sistemler Covid virüsü taşıyan damlacıkların havaya karışmasına neden olabileceği için bulaşı arttırabilir. Mümkün olduğunca düşük hızda, üstten üflemeli ve alttan toplamalı bir klima sistemi kullanılması Covid bulaş riskini düşürür. 

Klima alerjiyi arttırır mı?

Klimanızı açıyorsunuz ve kendinizi ve etrafınızdakileri hapşırırken buluyorsunuz. Bu durum klima ünitesine alerjiniz olduğundan değil;  içerdiği kirletici maddeler nedeniyle gelişen bir  alerjik reaksiyondur.  Klima sisteminde  rutubet ve su sızıntıları nedeniyle oluşan nemli koşullarda sıklıkla küf meydana gelir. Bu küfler alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Klimada bakteri ürer mi?

Klima sisteminde bazı  bakteriler üreyebilir. Bu bakterilerin solunması  hafif soğuk algınlığı ateş, halsizlik, baş ağrısı , gibi  basit sağlık probleminden  ciddi solunumsal enfeksiyonlara kadar uzanan yelpazede hastalıklara neden olabilir. 

Bunların en ciddisi, nadir görülen ancak öldürme potansiyeli olan lejyoner hastalığıdır. Bu enfeksiyonun sorumlusu  Lejyonella bakterisidir. Lejyonella, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp ortam havasına karışabilir. Sıklıkla otel ve sağlık kurumularında salgın yapar..Büyük otel ile iş yerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli riskli gruplar arasındadır. Bakteriyi alan kişinin vücut direnci de hastalığın oluşmasında önem taşır. Şeker hastaları, kemoterapi alanlar , kronik böbrek ve akciğer hastalarında risk daha fazladır.

Lejyoner hastalığı ölüme yol açabilir. Pnömoni (zatürre) olmasına rağmen; akciğere ait şikayetler ön planda  değildir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik ve ateş sık görülür. Kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi belirtileri de yaygındır. Bunlara ek olarak konsantrasyon bozukluğu hatta koma dahi gelişebilir.

Alerjisi ve astımı olan çocuklarda klima zararlı mı? 

Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan çocuklarda klima zararlı olabildiği gibi faydalı da olabilir. Polen mevsiminde hepa filtreli klimalar ile polenlerin ev ve otomobil içine girmesi engellenerek polenlerden çocuklarımızı koruyabiliriz. Astımı olan çocuklarda ise klima kullanılmasıyla oluşan soğuk hava akciğerde bronşlarda daralma yaparak astımı tetikleyebilir.

Sonuç olarak klimalar doğru bir şekilde kullanılırsa hastalıklarda faydalı olabilirken yanlış kullanımlar sonucu zararlı olabilir.
Özellikle alerjik bireylerin ve çocukların aileleri klima seçiminde hepa polen filtresi olan ve mikroplardan kendi kendine temizleme yapabilen özelliği olan klimaların seçilmesi çok önemlidir.

 Doc Dr Hülya Bayiz

Göğüs Hastalıkları ve Tüberkuloz Uzmanı

Cici Doktorum diyor ki…

Klimalar bakımı yapıldığı ve doğru kullanıldığı sürece yaz aylarında hayatımızın vazgeçilmezlerinden…

Cici tatiller….

Cicidoktorum diyor ki

Klimalar bakımı yapıldığı ve doğru kullanıldığı sürece yaz aylarında hayatımızın vazgeçilmezlerinden…
Cici tatiller…

Göğüs Hastalıkları ve Tüberkuloz Uzmanı

Start typing and press Enter to search