Tatilde Çocuklara Doğru Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Yaz tatili sırasında çocuklar, okul yılı boyunca mevcut olandan farklı bir beslenme ve fiziksel aktivite ortamı içinde kalırlar. Ebeveynlerin yoğun çalışma programı nedeniyle, küçük çocuklar sağlıklı beslenme standartlarının mevcut olmayabileceği kreş veya kamp ortamlarında vakit geçirirler. Daha büyük çocuklar ve ergenler genellikle evde yalnızdır ve yemek yeme, fiziksel aktivite alışkanlıkları konusunda denetimsiz bırakılırlar.
Yaz aylarında çocukların hareketsiz kaldıkları ve ekran başında geçirdikleri süre artabilir. Fiziksel aktiviteleri azalır, sağlıksız gıdaların tüketimi de artar. Bu durum sağlıklı besin tüketiminde azalmaya ve uyku düzeninde değişikliklere neden olabilir. Tüm bu davranışlar, aşırı kilo veya obezite riskinin artmasıyla bağlantılıdır.
Yaz Tatilinde Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı İçin Öneriler
- Bir öğünde çocuğunuzun tabağında her gruptan besininin yer almasına dikkat edin.
- Basit karbonhidratlardan uzak durun. Makarna, pilav, patates gibi basit karbonhidratlar sıcaklarda ani kan şekeri düşmesine yol açabilir, bunun yerine kompleks karbonhidrat olan ve kan şekerinde yavaş değişiklikler yapan bulgur, kepekli makarna tercih edin.
- Öğünlerde hafif, az yağlı yemekler tercih edin.
- Çocuğunuza sunduğunuz porsiyonları küçük tutun. Bu onların hem kilo almasını önler hem de yemeği kolay yemesini sağlar.
- Yaz tatilinde kahvaltıyı çok gecikmeden yapın ve kesinlikle ihmal etmeyin. Büyüme ve gelişme dönemi devam eden çocukların kahvaltısında demir, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinleri tercih edin. Reçel, salam, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinlerden uzak durmaya gayret edin. Kahvaltıyı mevsim yeşillikleri ile renklendirmeyi ihmal etmeyin.
- Çocuğunuzun öğün aralarında abur cubur yemesine izin vermeyin. Gün içinde öğün atlaması abur cubur tüketimini artırır. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak enerji tüketiminin azalmasına ve fazla kilo alımına yol açar.
- Sıcaklarda iştah azalacağından öğün aralarının daha sık ve öğün miktarının daha az tutmaya özen gösterin. Çocuklarınıza ara öğün alışkanlığı kazandırın. Ara öğünlerde meyve, salatalık gibi sıvı içeriği yüksek ve az kalorili besinler tercih edin. Tüketilecek ara öğün besinleri paketli, kalorili, yağlı, tuzlu değil doğal olarak hazırlanabilecek ev yapımı sağlıklı besinler olmasına özen gösterin.
- İlk 2 yaşta beyin gelişimi için yağa ihtiyaç fazla olduğundan light süt ve light yoğurt gibi ürünler tercih etmeyin.
Cicidoktorum diyor ki
Sağlıklı beslenmenin yaz tatili olmuyor 🙂