Dijital Yaşamda Beslenme
Son iki yıldır değişen dünya düzeni sadece sosyal alışkanlıkları değil beslenme alışkanlıklarını da büyük ölçüde etkiledi. Özellikle oyun çağı çocuklarının koşullar gereği yeterli derecede sosyalleşememeleri onları sanal dünyada hareketsiz bir yaşama sürükledi. Bu hareketsiz yaşam, dengesiz yeme düzenini de beraberinde getirdi. Bir diğer yandan yeni korona virüs hastalığı pandemisinin yarattığı psikolojik sonuçlar her yaş grubu için değişen bir beslenme düzenine yol açtı. Sosyal hayatın sanal platformlardan yürütüldüğü bu dönemde yemek saatlerin ve düzeninin değişmesi ile çeşitli yeme bozuklukları daha sık gündeme gelmeye başladı. Özellikle adölesan dönemde yaygın olarak karşılaşılan “Binge Eating Disorder” gibi psikolojik temelli ani yeme ataklarının kontrol altına alınması oldukça önemli.Bu noktada ekran başında bilinçsizce tüketilen gıdaların önüne geçmede ebeveynlerin farkındalığının yüksek olması gereklidir.Çocukluk çağı obezitesibirçok hastalığın temelini oluşturur.Online sürecin getirdiği bu gibi durumlar geçici bir süre olarak değerlendirilirse de bu dönemde kazanılan yeme alışkanlıklarının çocuklar için kalıcı sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca ebeveynler tarafından sıkça yapılan yemeğin bir ödül veya bir ceza yerine konulması çocukların yemek yeme tutumlarını olumsuz etkiler. Online süreçte mümkün oldukça bilinçli ve dengeli tercihler yaparak çocuklara sağlıklı bir yeme tutumu kazandırılmalıdır.Özellikle büyüme çağındaki çocukların beslenme düzenleri sadece kalori hesabına göre değil,temelli oluşacak yeme alışkanlıkları göz önünde bulundurularak şekillendirilmeli.Sağlıklı bir gelecek için dengeli ve yeterli beslenme vazgeçilmez bir parçadır.
Oyun Çağı Çocuklarına Dikkat!
3 ila 6 yaş arasındaki oyun çağı çocuklarının normalden daha hareketli geçirdikleri bu dönemi oluşan olağanüstü koşullar sebebiyle çoğu zaman evde geçirmeleri gerekti. Bu dönemde kazanılan sosyal yaşam becerileri sanal platformlardan yürütüldükçe odak nokta çoğu ailede görüldüğü gibi yemek yeme alışkanlıklarına kaydı. Saatler süren online görüşmeler sonucu gerek ebeveynlerin gerekse çocukların iştah algıları değişti. Maruz kalınan kısıtlamalar, yemeğin bir haz aracı olarak görülmesine, bununla beraber kontrolsüz ve zamansızca yeme ataklarının görülmesine sebep olabilir.Bu noktada alınabilecek en önemli önlem yeme farkındalığının kazanılmasıdır. Bilinçli ve kontrollü şekilde yeme planının oluşturulması oluşabilecek psikolojik rahatsızlıkların ve kontrolsüz kilo alımlarının önüne geçilmesinde oldukça önem taşır.
Online dönemde sağlıklı beslenme planını mümkün müdür?
İçinde bulunduğumuz şartlar gereği istemsiz kilo alımları ve sağlıksız yeme düzenleri oldukça arttı.Sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da zor bir süreçten geçtiğimiz bu süre zarfında yapılması önerilen önemli tavsiyelerden biri durumu fark edip ardından harekete geçmektir. Çocuğunuzda gördüğünüz dengesiz yeme davranışlarının tespiti ile davranış değişikliği mümkün. Online dönemde yeme tutumu davranış değişikliğine verilebilecek bazı örnekler:
- Uzun süren dersler veya toplantılardan önce önceden belirli porsiyonlarda sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanması
- Öğünlerin bir masa düzeninde belirli saatlerde yenmesi
- Çocuklara evde olunan süre boyunca besinlerin öğretilmesi böylece ne yediğine dair farkındalık kazandırılması
- Yemek yapma aşamasında çocukların da dahil olması
- Porsiyon kontrolü için küçük kap ve tabaklar tercih edilmeli
- Kişi sayısı kadar yemek yapılmalı
- Tabaklarda dengeli ölçüde protein, karbonhidrat, sebze ve meyve düzeni oluşturulmalı
- Fazla kilo alımı sonucu suçlayıcı bir tutum ile değil, dengeleme modeliyle bir sonraki öğün planlanmalı
- Yeme çeşitliliği sağlanarak tek tip beslenmeden kaçınılmalı
- Besinlerin ödül veya ceza olarak objeleştirilmemeli
Cicidoktorum diyor ki
Ekran yada bilgisayar karşısında yemek yediğinizde,
beyniniz başka bir şeye odaklandığı için doyduğunuzu hissedemezsiniz.