Çocuklarda Okula Giderken Beslenme

Okullar açılıyor, ilk ders zili 6 Eylül’de çalıyor. Aileler ve çocuklar heyecanlı. Bu dönemde beslenme hem çocuğun büyüme ve gelişmesi, hem de okul başarısı için büyük önem taşıyor.

Okullar açılıyor, ilk ders zili 6 Eylül’de çalıyor. Aileler ve çocuklar heyecanlı. Bu dönemde beslenme hem çocuğun büyüme ve gelişmesi, hem de okul başarısı için büyük önem taşıyor.

Okula giderken beslenme neden önemli?

Okul çağındaki çocukların iyi beslenmesinde amaç, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi yani fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerini sağlamaktır. Böylece çocuğun  boy, kilo gibi büyüme değerleri beklenilen düzeyde artar. Hücrelerin yapıları ve işlevleri, motor ve bilişsel yetenekleri, duygusal ve sosyal davranışları olgunlaşır. Çocukluk çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları ileri yaşlarda sağlıklı ve kaliteli bir yaşama zemin hazırlar.

Okul başarısı için düzenli beslenme şart!

Okul çocuklarında beslenme yetersizliği ve dengesizliği; büyüme ve gelişmede gerileme, vitamin-mineral yetersizlikleri yanında, dikkat ve konsantrasyonda azalma, öğrenme güçlüğü gibi çeşitli sağlık sorunlarına  yol açabilir. Doğru ve kaliteli beslenen çocuklarda zihin performanslarının daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmektedir.

Pandemi döneminde çocuklarda beslenme düzeni bozuldu.

İçinde bulunduğumuz pandemiyle birlikte sosyal hayattan izole bir yaşam tarzı çocuklarımızın düzeni ve yeme davranışlarını olumsuz yönde etkiledi. Hareketsiz kalmak, daha uzun ekran başında zaman geçirmek, düzensiz uyku saatleri ve yanlış beslenme düzeni vücut ağırlığında artışla birlikte birçok metabolik dengeyi de bozdu. O nedenle okul çağı çocuklarına beslenme daha da önemli hale geliyor. 

Büyüme ve gelişme çağında okul çocuklarının gereksinimleri yetişkinlere göre daha özeldir. O nedenle tek tip beslenilmemeli, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Çocuk günlük beslenmesinde temel besin grubundaki yiyeceklerden enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral İhtiyacının tamamını karşılayabilmelidir. 

Okula giden çocuğun beslenmesinde olması gereken besin grupları:

1. Et grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, nohut gibi bakliyatları içeren bir gruptur. İyi kaliteli protein ve minerallerden zengindir. Özellikle kırmızı et iyi kaliteli protein ve demir içerir. Proteinler, kasların güçlenmesi, sağlıklı büyüme, sağlıklı yaşam için demir ise kan yapımı için gereklidir. 

Okul çağındaki çocuklar her gün 1 adet yumurta,  3 yumurta büyüklüğünde (100gram) et veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmelidir.

2. Süt ve süt ürünleri grubu: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi besinler kalsiyum, protein ve vitaminlerden zengindir. Kalsiyum kemik ve dişlerin gelişimi, sinir ve kasların düzenli çalışmasını sağlar. 

Yeterli kalsiyum almak için günde 2 bardak süt veya yoğurt ve bunların yanında 1 dilim peynir tüketilmelidir.

3. Ekmek – tahıl grubu: Ekmek, pilav, makarna, çorba gibi vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratlar büyüme için gereklidir.  Bitkisel potein, folik asit, B grubu vitaminlerden zengindirler. Sabah kahvaltıda tam buğday ekmeği veya krep, tahıllı gevrekler, öğlen ve akşam yemeğinin yanında pilav, makarna, çorba gibi besinleri tüketmek ihtiyacın karşılanması için yeterlidir. 

4. Sebze ve meyve grubu: Meyve ve sebzelerden alınan vitamin ve mineraller sağlıklı büyüme için, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir. Mevsiminde olana tüm sebze ve meyvelerin tüketilmesi çok önemlidir. 

Günde 2 – 3 porsiyon meyve, çiğ sebze-salata, domates-salatalık söğüş veya sebze yemeği olarak her gün tüketilmelidir.

5. Şeker ve yağlar grubu: Çocuk beslenmesinde ne yazık ki karbonhidratın büyük bir kısmını şeker, çikolata, bisküvi, gofret gibi şekerli besinler ile meyve suyu, kolalı içecekler oluşturmaktadır. Fazla miktarda şekerli besin tüketimi obezite ve sağlıksız bir beslenme profili oluşturur. 

Çocuk beslenmesinde, meyve, bal, pekmezden doğal şeker alınmalı, fındık-ceviz- badem gibi kuruyemişler ile zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir.  

Okula giderken Kahvaltı şart! 

Okul çocuğu için kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kaçta uyanırsa uyansın,çocuklar okula asla aç karnına gitmemeli. 

Kahvaltıda besleyici değeri olmayan poğaça, simit, börek, meyve suyu yerine yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, taze veya kuru meyve ile süt yenilebilir. 

Kaliteli bir kahvaltı çocuğun dikkat ve konsatrasyonunu daha kolay sağlamasına yardımcı olur. 

Hiç vakit yoksa ve hızlıca kahvaltı yapılacaksa süt ile kahvaltılık tahıllı gevrekler, yulaf ezmesi veya 1 adet peynirli tost tercih edilebilir. Evden çıkarken bir bardak süt içirip, okulda kahvaltı yapması için yanında minik bir sandwich verebilirsiniz. 

Beslenme Çantasında Neler Olmalı? 

Çocukların okul süresince de kaliteli ve iyi beslenmeleri gerekiyor. Okulda tenefüs aralarında abur cubur, bisküvi, çikolata yerine taze  veya kuru meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı, besleyici besinlerin yedirilmesi gerekir. 

Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır. 

Tam gün eğitim gören çocuklar için beslenme çantalarına bu yiyeceklerin yanı sıra öğle yemeği için tam buğdaylı, tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli, domatesli bir sandwich ya da ton balıklı-yeşillikli sandwich ve 1 kutu ayran konulabilir.  Sandwich içerisine sosis, salam gibi katkı maddesi içeren yiyecekler koymayın. Bu besinlerin besleyici değerlerinin olmamasının yanı sıra bu yiyecekler sıcak havalarda besin zehirlenmesine yol açabilir. 

Örnek Beslenme Çantası;

1 adet peynirli sandwich // Tost

1 bardak ayran / kefir veya 1 bardak süt

1 adet taze mevsim meyvesi

1 avuç kuru meyve ( kuru üzüm, kuru kayısı, dut kurusu gibi )

1 avuç kuru yemiş ( fındık, ceviz, badem, leblebi gibi ) 

1 şişe su ( 500ml )

Cicidoktorum diyor ki

Okul kantinlerinde fast food yerine sağlıklı sandwich ya da meyve satılması konusunda yetkililerden yardım istiyorum.

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search