Doğum Kontrol Hapları İle İlgili Efsaneler ve Gerçekler

Aslında doğum kontrol haplarının etkileri ve halk arasında yanlış bilinen özelllikleri defalarca yazıldı, televizyon programlarında konuşuldu dergilerde gazetelerde manşetlerde yer verildi.

Ancak hala bu konuda yanlış anlaşılmaların olduğunu, yanlış bilgilerin hakim olduğunu ve hatta yersiz korkuların olduğunu gözlemliyorum. 

Belki de bizim yanlışımız doğum kontrol haplarını hep gebelikten koruyan haplar olarak algılamak. Bu gün bu yazımda bu hapları gebelikten korunmak için kullanılan bir yöntem değil kadınlarda ve genç kızlarda bazı özel durumlar için tedavi edici haplar olarak ele almak, bu bakış açısı ile sizlerin dikkatini çekmek istiyorum.

Efsane 1:Doğum kontrol hapları kilo aldırırmış

Gerçek:Haplar iştah merkezini bir miktar uyarabilir. Ancak beslenmemize dikkat edersek kilo almayız. Doğum kontrol haplarının vücutta su tutması bu yüzden de rölatif bir kilo artışı olabilir. Bu durum dikkatli beslenme ve egzersiz ile giderilebilir. Ayrıca bu etki geri dönüşümlüdür ve hap bırakılınca düzelir.Yeni nesil haplarda kilo verme özelliği olanlarda vardır. Polikistik over sendromu tanısı alan kilolu hastalarda hastanın kolay kilo verebilmesi için diyet, egzersiz programlarına doğum kontrol hapları da eklenir.

Efsane 2: Doğum kontrol hapları tüylenme yaparmış

Gerçek:Doğum kontrol haplarının içeriği östrojen ve progesteran hormonlarıdır. Bu hormonlar kadın vücudunda zaten üretilen var olan bizim için yabancı olmayan hormonlardır. Hapların içeriğindeki progesterone hormonun çeşidine göre de etkileri değişir. Erkeklik hormonu karşıtı etki yaparlar ve tüylenme şikayeti olanlarda tüylenmeyi azaltmak için kullanılır.

Efsane 3: Doğum kontrol hapları sivilce yaparmış

Gerçek:Aksine yeni nesil haplar sivilce oluşumunu azaltır. Saç ve cilt üzerinde olumlu etkiler gösterir. Yine dermatologlar sivilcesi olan genç kızlarda kozmetik ürünlerin yanı sıra doğum kontrol haplarını kullanarak tedavi sürecini hızlandırır.

Efsane 4: Doğum kontrol hapları kısırlık yaparmış

Gerçek:Hapların kısırlık yapma gibi bir özelliği yoktur. Doğurganlığı etkilemezler. Hap bırakıldıktan sonra doğurganlık hemen geri döner.

Efsane 5: Doğum kontrol hapları uzun süre kullanılmaz.

Gerçek:Bu doğru değildir.Yeni nesil haplar ömür boyu kullanılabilir. Bir kadın kullanıma engel olan bir sağlık sorunu yoksa ilk adetten menopoza son adete kadar doğum kontrol hapı kullanabilir. Kullanım süresi arttıkça rahim ve yumurtalık kanserine karşı yakalanma riski  azalmaktadır. 

Efsane 6: Doğum kontrol hapı kullanırken bir iki ay ara vermek gerekir

Gerçek: Asla böyle bir durum söz konusu olamaz. Vücudu dinlendirmek gibi hap kullanırken ara vermek söz konusu değildir.

Efsane 7:Doğum kontrol hapları cinsel isteği azaltırmış

Gerçek: Bu söz konusu değildir. Geleneksel yöntem olan geri çekme ile korunma sırasında cinselliğe ara vermek ve gebe kalma korkusu libidoya olumsuz etki yapar. Yine modern bir yöntem olduğu halde koruyuculuğu yüzde yüz olmayan kondom da da aynı durum söz konusudur. İstenmeyen gebelik endişesi olmayınca cinsellikten daha çok zevk alınır. Kullanım hatası olmaz ise koruyuculuk yüzde yüze yakın olduğu için risk olmadığı için cinsel yaşam daha güvenli hale gelir.

Efsane 8: Doğum kontrol hapları adet düzenini bozarmışGerçek:Tam tersine doğum kontrol hapları adeti düzene sokmak için kullanılır.Genç bir kız yada premenopoz gibi  her yaş grubunda adetin düzene girmesi için hap kullanırız.Çok yoğun ve uzun kanama periyotları olanlarda, bu yüzden kansızlık anemi şikayeti olanlarda kanamayı azaltmak, anemiyi düzeltmek için doğum kontrol hapları kullanırız. Bazı hapların içerdiği hormon düzeyi düşük olduğu için ilk üç ayda ara kanama olabilir. Bu durumu düzensizlik olarak adlandırmamak gerekir. Hapın bu etkisi için verilen danışmanlık önemlidir. Şayet üç ayın sonunda ara kanama devam ediyorsa içerikteki östrojen dozu farklı olan bir preparata geçilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search