Okullar Açıldığında Soğuk Algınlığı Artabilir
Birçok öğrenci bu sonbaharda yüz yüze eğitime geri döndüğünde, ebeveynler ve okul yöneticileri beklenmedik bir bulaşıcı hastalık sorunuyla uğraşmak zorunda kalabilir: normalden daha fazla soğuk algınlığı.
Pandemi sonrası soğuk algınlığı yapan rhinovirüsler artış gösterdi.
Ocak 2020’nin sonlarında, COVID-19 vaka sayısı artınca Hong Kong’daki okullar kapandı ve öğrencilere uzaktan eğitim vermeye başlandı. Okulları Mayıs ayı sonlarında yeniden açtılar ama vaka sayıları tekrar artınca Temmuz ayından Eylül ayı sonuna kadar tekrar kapadılar. Ekim ayının son haftasında, okulları bir kez daha açınca ise bir sürpriz ile karşılaştılar. Anaokullarında, ilkokullarda ve ortaokullarda solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış oldu. Soğuk algınlığı yani Rhinovirüs vakaları artıyordu. 2017, 2018 ve 2019’da kaydedilenlere kıyasla neredeyse yedi kat daha çok akut üst solunum yolu enfeksiyonu salgını bildirilmeye başlandı. Rhinovirüs sadece çok gözlenmekle kalmadı aynı zamanda normalden “biraz daha şiddetli” seyrediyordu.
Soğuk algınlığı mı? Covid mi?
Özellikle çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarını Covid-19 semptomlarından ayırt etmek zordur. Okullarda soğuk algınlığı vakaları artarsa çocuklar COVID-19 için test edilene kadar eve gönderilebilir. Hatta uzaktan öğrenmeye geri dönmek zorunda kalabilirler.
İngiltere’de okullar tekrar açıldığında soğuk algınlığı vakalarında artış bildirildi.
Aralık ayında Lancet’te yayınlanan bir yazıda, İngiltere’de geçen sonbaharda çocuklar okula döndükten hemen sonraki iki hafta içinde yetişkinlerde soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı gözlendi. Üstelik soğuk algınlığı virüslerinin yetişkinlere bulaşmasında en önemli rolü çocuklar oynuyordu.
Okullar açılınca Rhinovirüsler artacak.
Daha önce hiç böyle bir durumda yaşamadığımız için, sonbaharda okullar açılınca ne olacağını kimse kesin olarak bilmiyor. Ancak gözlemler bu yıl normale kıyasla olağandışı enfeksiyonlar görebileceğimizi gösteriyor. Son verilere göre ülkemizde de son aylarda, özellikle anaokulları ve kreşlerde COVID-19 yanı sıra Rhinovirüs enfeksiyonlarının arttığı gözlenmektedir.
Hong Kong’da yapılan çalışmalarda, pandemide okullar yeniden açıldığında soğuk algınlığının arttığı saptanmış. Oysa okullarda sıkı önlemler alınmaktaydı. Öğrenciler bütün gün maske taktıkları, mesafeli masalarda oturdukları, okulda sadece yarım gün geçirdikleri ve birlikte öğle yemeği yemedikleri halde soğuk algınlığı artmaktaydı.
Neden çocuklarda Rhinovirüsler artıyor?
- Coronavirus için alınan koruyucu önlemler rhinovirüslerde etkili değil. Çünkü kullanılan cerrahi maskeler rhinovirüslere karşı koronavirüsler ve grip virüslerinde olduğu kadar koruyucu olmuyor.
- Rhinovirüsler, koronavirüslerden daha dayanıklıdır, çünkü güçlü dış zarfları vardır. Yani yüzeylerde daha uzun süre hayatta kalabilirler.
- Rhinovirüsler elimize bulaştığında temizliği de zor olabilir. (2010’da yapılan bir çalışmada rhinovirusle enfekte olmuş 16 katılımcıların ellerini beş kez sabun ve suyla yıkandıktan sonra dahi saptanabilir düzeyde virüs olduğunu bulmuşlardır.)
- Ellerinde soğuk algınlığı virüsü bulunan öğrenciler kapı kollarına veya sık kullanılan diğer yüzeylere dokunduklarında, bu virüsler diğer çocukların ellerine (ve nihayetinde gözler, burunlar veya ağızlar yoluyla vücutlarına) dakikalar veya saatler sonra bulaşabilir.
- Pandemi döneminde çocuklar eve kapandıkları için normalden daha az soğuk algınlığına ve diğer virüslere maruz kaldılar. Bu da onların bağışıklık sistemlerini bir miktar zayıflattı. Okula döndüklerinde bu da onların özellikle soğuk algınlığı virüsüne karşı duyarlı hale gelmelerine neden olabilir.
Sonuç olarak çocukların bağışıklık sistemleri bu yıl pandemideki kapanmalardan dolayı diğer enfeksiyonlara maruz kalarak güçlenmediği için enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olabilirler.
Çocuklarımızı soğuk algınlığından korumak için ne yapabiliriz?
Elbette, çocuklar sınıfa döndüklerinde soğuk algınlığının yayılmasını azaltmak için ebeveynlerin yapabileceği şeyler var. Çocuklarınızı okulda, tercihen yemekten önce ve sonra, tuvaleti kullandıktan sonra ve burunlarını sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamaya teşvik etmelisiniz. Ellerinden ziyade dirseklerine öksürmeyi ve hapşırmayı öğretmelisiniz. okulda maske takıyorlarsa, maskelerinin doğru şekilde takıldığından emin olmalısınız, böylece maskeyi ayarlamak için yüzlerine sık sık dokunmak zorunda kalmazlar.
Cicidoktorum diyor ki
En büyük dileğim,
coronavirüs, rhinovirus,
influenza virüsü her ne olursa olsun eğitimin devam ettirilmesi.