Pandemide Okula Giden Çocukları Nasıl Koruyabiliriz?
Covid pandemisinin en çok etkilediği grup çocuklar oldu. Tüm dünyada olduğu gibi sosyal hayatlarından, eğitimlerinden ve hatta oyunlarından uzak kaldılar. Ülkemizde de pandemi nedeniyle okullarda eğitime uzun bir süre ara verildi ve uzaktan eğitim yapılmaya çalışıldı.
Çocuklar için okul sadece ders yapılan bir kurum değildir.
Okul aynı zamanda çocukların duygusal ve sosyal gelişimi için de çok önemlidir. Bu nedenle okulların açılması ve eğitimin başlaması çocuk ruh sağlığı için de elzemdir.
Ülkemizde Bulaşıcılığı Çok Yüksek Olan delta coronavirus giderek yaygınlaşmaktadır. 15 yaşından küçük çocuklarımızın aşısı da olmadığı için okulda gerekli önlemler alınmazsa sonbahar ve kış aylarında pandeminin şiddetinin artacağını kestirmek mümkündür.
BMJ adlı dergide yapılan modelleme çalışmasında çocuklar maske takmaz ve okullarda periyodik olarak tarama testleri yapılmazsa çocukların % 75’inin 3 ay içinde COVİD enfeksiyonuna yakalanacağı öngörülmüştür. Maske takarak bu oran % 50 azaltılabilecek ve periyodik taramalar daha da düşecektir.
Çocukta hangi şikayetler olduğunda okula gönderilmemeli?
Çocuk, hastalık belirtileri açısından gölemlenmelidir. Yanaklarda kızarıklık, hızlı veya zor nefes alma, yorgunluk gibi şikayetler olursa çocuk evde gözlemde tutulmalı ve doktor kontrolüne gitmelidir.
Ateşi 38C’den yüksek olanlar, boğaz ağrısı, burunakıntısı, konjuktivit, öksürük, iştahsızlık, kırgınlık, kasağrıları, ciltte döküntü, karın ağrısı, kusma, ishal, nefes darlığı gibi belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı olan çocuklar okula gitmemelidir. Bu çocuklar okula geldiyse içeri alınmadan tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
Çocuklarımızın sağlığını korumak ve okulların tekrar kapanmasına yol açacak durumların ortaya çıkmasını önlemek için bazı tedbirleri almak gerekiyor.
Pandemide okula giden çocukların sağlığını korumak için ne yapmak gerekir?
- Okuldaki tüm öğretmenler ve çalışanlar 2 doz COVİD aşısı olmalıdır. Aşısız çalışanlar her hafta Covid testi yaptırılmalı. Aşı ve testi kabul etmeyen ücretsiz izne çıkarılmalıdır.
- Velilerin aşılanma durumları sorgulanmalı, aşısız velilerin çocuklarına her hafta Covid testi baktırılmalıdır.
- Veliler çocukları hasta olduğu takdirde okula göndermemeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
- Okula girişte, çıkışta ve gün içinde çocukların ateş ölçümü yapılmalıdır.
- Her gün çocuk ve aile bireylerinin COVID-19 belirtileri olup/olmadığı sorgulanmalıdır.
6- Çocuklara periyodik olarak COVİD tarama testi yapılmalı ve belirti göstermeden virüsü taşıyan çocuklar saptanmalıdır. Testi pozitif olanlar izole edilip temaslılar karantinaya alınmalıdır.
7- Çocuklar mutlaka maske takmalıdır.
8- Sınıflar mümkün olduğunca kapı, pencere açılarak temiz hava ile havalandırılmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binaların havalandırması %100 doğal hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.
9- Çocukların saat başı en az 10 dakika temiz havaya çıkmaları sağlanmalıdır., Havalar uygun olduğunda açık havada yapılan etkinlikler ve geçirilecek zaman artırılmalıdır.
9- Okulda temizlik ve dezenfeksiyon ile İlgili önlemleer uyulmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Su ve sabuna ulaşılamadığında alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
10- Mümkünse kafeterya ve yemekhaneler kullanılmamalı, bunun yerine yemekler sınıflarda yada grup odalarında yenmelidir.
Dünyanın içinde bulunduğu bu karmaşık durumda çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunabilmesi için okul yöneticilerine ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir.
Cicidoktorum diyor ki
Çocuklara Covid-19 enfeksiyonu büyük oranda erişkinlerden geçer. Çocuklarınızın sağlığı için mutlaka Covid-19 aşınızı yaptırınız .