0-3 Yaş Çocuklara Kitap Önerileri

0-3 yaş, bebek gelişiminin en yoğun olduğu dönemdir. Bebekler bu zaman diliminde, hareket etmeye, düşünmeye ve kendi dünyalarını keşfetmeye başlarlar. Dokunma, yürüme, konuşma desteğiyle de bu süreç hızlanır. Bu dönemde bebeklerin, istedikleri, ilgilendikleri nesnelere yönelimleri artar ve bebekler artık tercih etme duygusu geliştirmeye başlarlar.

Bu yaş grubu, kendilerini ve etrafı tanımaya başladıkları andan itibaren, onlarla kurulan tüm iletişime açık hale gelir. Bu nedenle 0-3 yaş arasında bebeğimize kitap seçmekte, en az okumak kadar önem taşımaktadır.

Kitaplarımızı seçerken, içeriği ile beraber yazım diline ve baskıda kullanılan materyallerine de dikkat etmek gerekir.

Özellikle ilk aylarda bebeğimiz her şeyi tanımak ve kavramak isteyeceği için yumuşak dokulu kenarlara sahip kitaplar, tercih edilebilir.

Dokunma, işitme ve kavrama duyularının gelişmesi için ise bu yönde özel olarak farklı materyallerle hazırlanan kitaplar, gelişimlerinde etkili olabilmektedir. Şekilleri gösteren kelime kartları, ses çıkaran banyo kitapları,  bunlara örnek verilebilir.

Kitaplarda seçilen kelimeler ve tanımlamaların,  algılayabilecekleri renk ve sözcük tekrarları ile destekleniyor olması, onların ilgilerini artıracaktır.

Kişilik özelliklerinin gelişmesi ve dikkatlerinin dağılmadan dinleyebilmeleri açısından, duygu ve hisleri ifade eden, kısa kelime ve cümleler içeren masalların olduğu kitaplar, bu dönem için seçilebilir.  Yetişkinler, bu hisleri ifade eden anlatma dilleri ile okumaya özel olarak katkıda bulunabilirler ve hikayeyi oyunlaştırabilirler. Bu metinlerin, günlük hikayelerden oluşması, bebeğimizin akıllarında oluşacak anlam karmaşasından uzaklaştırır.

Çocuklar, dinledikleri her şeyde duygu ve ifade biçimlerine dikkat ederler. Okuduğunuz günlük, basit hikayeleri anlatım dilinizle onlara uygun şekilde zenginleştirmeniz, ilk yaşlardan başlayarak hayal dünyalarını geliştirmeye ve keyifle okuma alışkanlığı edinmelerine yarayacaktır.

Bu yazımda, yukarıda bahsettiğimiz özelliklerde seçtiğim bazı  kitaplardan örnekler vermek istiyorum. İçerikteki tüm kitapları, seri olarak tercih edibileceğiniz gibi tek kitap olarak da satın alabiliyorsunuz.

1. Pearson Yayınları

“Bebek Dokun Hisset Serisi”

Pearson Yayınları, bebeklerin ilk kelimelerini öğrenirken  dokunma, tanıma ve kavrama hislerinin de gelişmesi için içeriğinde farklı malzemeler kullanarak bir seri hazırlamış.  Seride bebeğimizin giysileri, hayvanları, hareketleri, renkleri ve şekilleri tanıyacağı farklı kitap seçenekleri bulunuyor. Kelimeleri canlı renkler üzerinden görüp öğrenirken, aynı zamanda dokunup tanıyabileceği kitapların sayfaları, su geçirmez ve oldukça kalın olarak tasarlanmış. Kitaplara, internet üzerindeki farklı satış kanallarından ya da kitabevlerinden ulaşabilirsiniz.

2. Beta Kids Yayınları

“Akıllı Bebek – Kontrast Renkler Seti”

Beta Kids Yayınları bu seride bizlere, bebeklerin bazı temel hareket kavramlarını ve eşyalarını tanıyabileceği 4 farklı içerik sunuyor. Adından da anlaşılacağı üzere, bu bilgiler  kitabın ana renkleri ile beraber konumlandırılmış. Banyo, mama saati gibi alışkanlıkların anlatıldığı kavramlara, rüya ve bebek odası içeriği de  eklenmiş.  Seri, bebeğinizin kavramlar ve kelimelerle tanışırken kolaylıkla kitabı kavrayabileyeceği yumuşak sayfalara sahip olarak tasarlanmış. Kitaplara, internet üzerindeki farklı satış kanallarından ya da kitabevlerinden ulaşabilirsiniz.

3. Yapı Kredi Yayınları

Çiçekböceği Tombalak, Arıcık Baltazar, Salyangoz Tomurcuk, Kelebek Peri

Yapı Kredi Yayınları, 0-3 yaş grubu için, yazar Erika Bartos’un tatlı kitaplarını Hazel Birgen’in çevirisi ile bizlere ulaştırıyor.  Karakterlerin her birinin ayrı kısa hikayeleri, eşyaları ve yaşadıkları çevreleri anlatılıyor ve şekillerle, renklerle destekleniyor. Bebeklerin ilk andan itibaren, ses ve görüntülerine çok duyarlı oldukları canlılar olan  hayvanlar üzerinden kurgulanan kitapları, kalın ve yuvarlak sayfa tasarımları sayesinde onlarla birlikte rahatlıkla okuyorsunuz. Kitaplara, internet üzerindeki farklı satış kanallarından ya da kitabevlerinden ulaşabilirsiniz.

4. İş Bankası Yayınları

“İlk Kitaplarım”

İş Bankası Yayınları, 18 ay ve üzeri bebekler için şirin bir kitaplık oluşturmuş. Katia Reider’in yazdığı, Leyla Çınar’ın çevirileri ile yayınlanan “İlk Kitaplarım” adını taşıyan bu kitaplarla, bebeğimiz, dostluk, sevgi ve aile kavramları ile tanışıyor. Kitaplıkta, rengarenk çizimleri ve hikayeleri ile 5 farklı kitap bulunuyor. Resimlerin ağırlıklı olduğu hikayelerde, cümleler oldukça net ve bebeğimizin anlayabileceği  seviyede kulanılıyor.

Her birinin teması ve kahramanı farklı olan bu kitaplardan ben sizler için “ Seni Seviyorum Küçük Fare” ve “Hiç Üzülme Ayıcık”ı seçtim. 

“Seni Seviyorum Küçük Fare” sevgi dolu bir hikaye… ormanda annesiyle gezintiye çıkan sevimli küçük fare, kuşların sesini dinliyor, tatlı meyveler yiyor. Annesine sorular sorarak, doğayla tanışıyor.

“Hiç Üzülme Ayıcık” ormanda rengarenk çiçekler, kelebeklerin arasında eğlenceli oyunlar oynayan minik ayının öyküsü…  Ayıcık oyun oynarken, ayağı takılıp düşüyor. Hikaye, bir babanın sevgi dolu davranışlarıyla, iyileşebilmeyi anlatıyor. Dilerseniz, kalın sayfalı ve yumuşak kenarlı  sayfalar ile tasarlanmış bu seride, “İyi Uykular Küçük Tavşan”, “Neye Kızdın Küçük Sincap?” ve “Sana Kardeş Geliyor Küçük Serçe” isimli diğer kitaplara da göz atabilirsiniz. Kitaplara, internet üzerindeki farklı satış kanallarından ya da kitabevlerinden ulaşabilirsiniz.

Yazar

2 Yorum

Comments are closed.

Start typing and press Enter to search