Lohusa Mastiti

Lohusa Mastiti (puerperal mastit)  emziren kadınlarda lohusalık döneminde ve emzirmeye devam eden kadınlarda doğumdan sonra 1 yıla kadar görülebilen memenin iltihabi bir durumudur. Temelde doğum sonrası meme iltihapları emzirme yetersizlikleri, emzirmenin kısa kesilmesinden tutun ciddi ve sonrasında cerrahi müdahaleye kadar gidebilen bir sonuç doğurabilir. Bu nedenle bu hastalığın erken tanısı ve tedavisi gerek bebek için gerekse anne için çok önemlidir. 

Doğum sonrasında 2 tip mastit olabilir.

  1. Epidemik mastit: Doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Cilt dokusunda yaygın olarak bulunabilen bir bakteri olan Staphylococcus aureus’un virülan suşlarının neden olduğu hastane kaynaklı bir enfeksiyondur. Bebekler,S. Aureus taşıyan personel tarafından kontamine edilir ve daha sonra emzirme ile beraber bebeğin ağız içindeki bakterileri  annenin meme dokusuna iletilir. El yıkama ve iyileştirilmiş bakım uygulamaları ile gelişmiş ülkelerde nadir görülen bir olay haline getirmiştir.
  2. Sporadik mastit: Emzirme sırasında bebeğin nazofarenksinden veya annenin derisinden bakterilerin geçişi ile memenin periglandüler bağ dokusununun etkilenmesi ile meydana gelir. Bu mastit türü emzirmenin sık görülen bir komplikasyonu olmaya devam etmektedir.

Lohusa Mastiti ne sıklıkla görülür?

Mastit, doğum sonrası dönemde kadınlarda ateşin önemli bir nedenidir. Lohusa mastiti doğumdan sonraki birkaç haftadan 1 yıla kadar emziren kadınların %2 ila %24’ünde görülebilir.

Lohusa Mastiti Neden Olur? 

Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, lohusa mastiti, emzirme nedeniyle meme ucu ve ya areola cildinin bütünlüğünde oluşan bozulma yoluyla bakterilerin meme dokusuna erişmesi ile ortaya çıkar. Bakteriler memenin bağ dokusu veya süt kanalları içinde çoğalabilir. Bu durumda bebeğin emmesi yetersiz veya göğüs pompası ile meme uygun şekilde boşaltılmazsa mastit gelişebilir.

Mastit meme başı travması veya çatlak olmayan kadınlarda da görülebilir.

Bu durum bakterilerin hematojen veya lenfatik yayılımının da olabileceğinin kanıtıdır.  

Lohusa mastiti olduğu nasıl anlaşılır?

Klasik olarak annede ani başlangıçlı ateş (38 derece veya daha yüksek), titreme, kas ağrısı, halsizlik ve ilişkili eritem ile birlikte göğüs hassasiyeti ile kendini gösterir. Lohusa mastiti en sık tek taraflıdır. Meme muayenesinde eritem (kızarıklık), genellikle üst, dış kadrandadır ve sıklıkla sertleşme ile birliktedir. Ele gelen ve sanki içinde su varmış gibi fluktuasyon  gösteren bir kitle varlığında meme apsesi şüphesi uyandırmalıdır. Apseden şüphelenildiğinde hemen meme ultrasonu yapılmalıdır.

Tedavi

Lohusa mastitli emziren kadınların tedavisi üç aşamalıdır. 

*Erken antibiyotik tedavisi, 

*Memelerin düzenli olarak boşaltılması

*Lokal rahatlık önlemlerini içerir.

Mastit nedeniyle hastaneye yatış nadirdir.

Dirençli organizmaların gelişmesini önlemek için antibiyotik tedavisine 10 ila 14 gün devam edilmelidir.

MASTİT GELİŞİNCE NE YAPMALISINIZ?

  1. Emzirmeye devam edin. Hatta daha sık emzirin. 
  2. Emzirme arasında ve sonrasında memeyi mutlaka sağarak boşaltın.
  3. Emzirmeye önce mastit olmayan memeden başlayın. 
  4. Unutmayın ki mastit olduğunuzda emzirmeye devam etmek bebeğe zarar vermez.
  5. Sağdığınız sütleri bebeğinize kullanabilirsiniz. Unutmayın anne sütü çok önemli bir besin ve yaşam kaynağıdır.  Sütünüzün bir damlasını bile ziyan etmeyin.
  6. Semptomatik rahatlama için ibuprofen veya asetaminofen (parol ) gibi ağrı kesiciler alabilirsiniz.
  7. Günlük sıvı alımınızı arttırın.
  8. Memenizi rahatlatmak için soğuk veya sıcak kompresler kullanabilirsiniz. Sıcak kompresler meme drenajına da yardımcı olur. 
  9. Hafif ve rahat bir sütyen giyerek meme dokusunu destekleyin. 

Cici doktorum diyor ki

Mastit sizi emzirmekten vaz geçirmesin.

Genel Cerrahi Uzmanı

Start typing and press Enter to search