Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Bebekler tıpkı yürümeyi ve konuşmayı öğrendikleri gibi belirli bir süre içinde görmeyi öğrenirler. Yeni doğan bebeklerin doğar doğmaz görme yetenekleri bir erişkine göre çok düşüktür. Gözlerini odaklama, doğru hareket ettirme ve bir takım olarak birlikte kullanma becerisi öğrenilmelidir. Ayrıca çevrelerindeki dünyayı anlamak ve onunla uygun şekilde etkileşime geçmek için gözlerin beyne gönderdiği görsel bilgileri nasıl kullanacaklarını da öğrenmeleri gerekir.

Peki bebekler ne zaman görmeye başlar? Doğumla beraber başlayan göz ve göz sinirleri gelişimini 4-5 yaşlarında tamamlanır ve net görme gerçekleşir. Bu gelişimin takip edilmesi olası göz tembelliği oluşumunun erken teşhis edilmesi için çok önemlidir.

Yeni Doğanda Göz Muayenesinin Önemi

Ülkemizde rutin olarak her yeni doğana göz taraması yapılır. Göz taraması yapmaktaki amaç herhangi bir sorun varsa erken dönemde saptayabilmektir. Yeni doğan dönemindeki muayeneler çocuk hekimleri tarafından yapılmaktadır. Sonrasında herhangi bir göz veya görme sorunu olmasa bile yaklaşık 6 aylıkken bebeğinizi ilk kapsamlı göz muayenesi için bir göz doktoruna götürmelisiniz. Ayrıca prematüre doğan her bebeğe göz uzmanları tarafından düzenli olarak göz tarama testleri uygulanır ve oluşabilecek herhangi bir durum erken dönemde teşhis edilerek tedavisi sağlanır.

Bebekte Görme Nasıl Gelişir?

Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir.

0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür. Görme yaklaşık yüzde 5 düzeyindedir.

2-3 ay: Kendisine yakından bakan birisiyle göz göze gelebilir. Yatay eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Bir süre sonra da dikey eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Dairesel şekilde dönen cisimleri izleme en son gelişir.

3-6 ay: Canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini algılar ve tutmaya çalışır.

6-10 ay: Giderek daha küçük cisimleri daha uzaktan (1-3 m) görebilir ve tutmaya çalışır. Daha önceden tanıdığı bir cismim yarısını da görse tamamını tahmin edip tanıyabilir. Görme yaklaşık yüzde on düzeyindedir.

10-18 ay: Daha uzak mesafelerdeki (3-6m) cisimleri görebilir, kişileri tanıyabilir.

18 ay: Oyuncakların ayrıntısını, resimli kitaplardaki resimleri net görebilir, tanıyabilir.

24 ay: Cisimlerin en küçük ayrıntısını görebilir, benzerlikleri ve farklıkları ayırt edebilir.

3 yaş: Görmesi erişkin görmesinin yaklaşık yüzde 80’ine ulaşmıştır.

Cici doktorum diyor ki

Bebeğinizin göz muayenesini
ilk 6 ayda yaptırmayı unutmayın.

Göz Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search