Plastik Ambalaj Etiketi Okumanın Önemi

Gıda ambalajları hayatımızda yokken ne kadar da sağlıklı ve güzel bir hayatımız vardı. Maalesef endüstri devriminden sonra ve modern hayatın bizim için kolaylaştırdığı mutfak düzeni içerisinde her gün onlarca ambalajlı ürüne maruz kalıyoruz.

Bizler ambalaj etiketlerini doğru okursak kendi hayatımız ve sevdiklerimiz için daha güvenli bir beslenme sağlayabiliriz. Bunun daha fazlası çocuklarımıza gıda ambalajlarını doğru okumalarını öğretirsek belki gelecek nesillerde oluşabilecek birçok hastalığın da önüne geçmiş olacağız.

Ambalaj etiketlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

Örneğin ambalajların üzerinde bulunan karbonhidrat oranının ve bu karbonhidratın ne kadarının şekerden geldiğini anlamak için mutlaka besinlerin ambalajında bulunan içindekiler kısmını okumalıyız. Bir besinin üzerinde şekersiz, şekeri azaltılmış, şeker katkısız, şeker ilave edilmemiştir İfadelerinin bulunması o besinin  SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN UYGUN OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ!!!

Son kullanma tarihinin bizim için ne kadar önemli bir kritik olduğunu çocuklarımıza mutlaka anlatmalı ve öğrenmeleri için alışverişi birlikte yaparken göstermeliyiz. Son kullanma tarihi ile ilgili özellikle süt ve süt ürünlerinde çok çok dikkat etmeliyiz.

Soğuk saklama koşullarında saklanması gereken ürünlerin, marketlerin normal raflarında veya indirimli ürün olarak kasa yanlarında bulundurulmaması gerektiğini unutmamalı ve böyle durumlarda yetkilileri hemen uyarmalıyız.

Plastik ambalajlar sağlığınızı tehdit ediyor!

Diğer önemli konu plastik ambalaj malzemelerinin içerikleridir. Plastikler ambalaj uygulamalarında kullanılmaya II. Dünya Savaşı’ndan sonra başlanmıştır.1950’li yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan plastik ambalajlar 1970’den günümüze gelinen dönemde ise artarak ivme kazanmıştır. Plastik kapların genellikle alt kısmına baktığınızda üçgen şeklindeki geri dönüşüm işaretinin içinde 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 OTHER gibi numara ve harfler göreceksiniz. Bu numaralar bize neyi satın alıp neyi almamız gerektiğini göstermektedir.

En zararlı plastik ürünler üzerinde 3,6,7 ve üzeri numaralar yazanlardır.

İçlerinde en zararlı olanları 3,6,7 ve üzeri numaralı plastik ürünlerdir. Bu rakamlardaki plastikler yüksek oranda Bisfenol A (BPA) olarak adlandırılan kimyevi maddeyi içerirler. Bu madde maddesi kanser yapmakta, kalp sağlığını bozmakta ve diyabet riskini artırmaktadır.

En güvenli plastik 5 numaralı plastik üründür.

En güvenli plastik ürünler ise 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastiklerdir, bunların içerisinde de en güvenlisi 5 numaradır.

Bunların yanında plastik kapların saklanma şekli de önemlidir. Güneş ışığına, sıcaklığa maruz bırakılması asitli gıdaların plastikte depolanması madde geçişi neden olabilir.

Her plastik ambalaj kötü değildir.

Bu arada her plastik kötüdür demek de doğru değildir. Bazen etiketinde görürsünüz BPA Free yazar, bu yazıyı görürseniz daha güvenlidir.

Bir de ürün üzerinde direkt bulunan TSE logolarına asla itibar etmeyiniz çünkü bu logoların kesinlikle ürünün üzerinde kullanılması yasaktır.

Bu tip belge tanımlayıcısı etiketler ve logolar ürünlerin taşınması amacıyla kullanılan dış ambalajlar üzerinde kullanılabilir.

Hepimiz bu konularda dikkatli davranarak bizi her konuda taklit eden çocuklarımıza birer iyi örnek olmalıyız.

Cici doktorum diyor ki

Plastik yunanca istenen biçimi alabilen anlamında ‘plastikos’ kelimesinden gelir.

Kalite Yönetim Sistemleri Uzmanı

Start typing and press Enter to search