Doğru Emzirme Pozisyonları

Anne sütü mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek  başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. 

Emzirirken en doğru pozisyon sizin ve bebeğinizin en rahat olduğu pozisyondur. Emzirme tekniğinin  doğru olması, anne sütünün artmasına da yardımcı olur.

Emzirme pozisyonu neden önemli?

• Bebek memeyi doğru pozisyonda aldığında daha kolay emer ve çabuk yorulmaz. 

*Doğru pozisyonda bebek  memeye daha kuvvetli vakum yapar. Bu da annenin hormonlarına “benim daha fazla süte ihtiyacım var” uyarısı yapar ve sütü artırır. 

* Doğru pozisyon bebeğin daha uzun süreli emmesine ve  memenin tam olarak boşalmasına yardımcı olur.

• Bebek meme ucunu doğru aldığında meme ucu çatlakları azalır. Bu durumda emzirme konforu  artar. 

• Bebek doğru pozisyonda daha huzurlu bir şekilde emer. Emzirme zamanları hem anne hem de bebek için keyifli haline gelir. Huzurlu olmak süt üretimine olumlu etki yapar.

EMZİRME POZİSYONLARI 

1-Beşik Pozisyonu (Kucaklama Pozisyonu) 

Öncelikle rahat bir koltuğa oturup sırtınızı yastıkla destekleyin. Ayağınızın altına alçak bir tabure veya  minder koyabilirsiniz. Sırtınız dik bir pozisyonda olmanız gerekmektedir. Kucağınıza emzirme yastığı  veya normal bir yastık alın. Bebeğinizin başını dirseğinizin içine gelecek şekilde yerleştirin. Bebeğiniz  yatay olarak kucağınızda yatsın ve başı biraz yukarıda olsun. Bebeğinizin ağzı meme hizasında  olmasına dikkat edin. 

2. Ters Beşik Pozisyonu (Ters Kucaklama Pozisyonu) 

Bu pozisyon aslında beşik pozisyonu ile çok benzer. Bebeğin yatışı, sizin oturma pozisyonunuz her şey  aynıdır. Tek farkı yatay olarak kucağınızda yatan bebeğinizi bu sefer diğer kolunuzla tutacaksınız. Yani  başını elinizle tutup popo kısmı dirsek kısmınızda olacak.

3. Çanta Pozisyonu (Koltuk Altı Pozisyonu) 

Bu pozisyonda bebeğinizin ayakları arkanıza, baş kısmı önüne gelecek şekilde koltuğunuzun altından  geçirerek yatırın ve başını elinizle destekleyin. 

4. Yan Yatış Emzirme Pozisyonu 

Bu pozisyonda bebeğiniz de siz de yan yatar pozisyonda olursunuz. Bebeğinizin yüzü size dönük başı  biraz yukarıda olacak ve sırtını yastık veya battaniye ile destekleyin.

İKİZ BEBEKLERDE EMZİRME POZİSYONLARI 

1- Çift Beşik Tutuşu 

Kol ve sırt bölgenizin altını yastıklardan yardım alarak destekleyin ve dik oturun. Bebeklerinizden  birisini sağ kolunuza, diğerini sol kolunuza alarak başlarını dirseğinizin iç tarafına yatırın. Bebeklerin  vücudu size bakacak şekilde ağızlarını göğüs ucu seviyesinde tutun. 

2- Futbol Topu Tutuşu 

Bebeklerinizi yastık üzerine iyice yerleştirin. Vücutları kollarınızın altından geriye doğru uzansın.  Başlarını göğüs yakınında ellerinizle kavrayın.

3- Paralel Pozisyonda Tutuş 

Aynı hizaya uzanan bebeklerden birisi beşik pozisyonunda sol göğsünüzde, diğeri futbol topu pozisyonunda başı sağ göğsünüzde, bedeni sol kolunuzun altındadır.

Cici doktorum diyor ki

En doğru pozisyon annenin en rahat ettiğiniz pozisyondur.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search