Editör

İşten yorgun argın eve gelmişsin… Yemek telaşı, çocuğun ödevleri derken; nihayet küçük yaramazı uykuya yatırıp, yastığınla buluştuğun ve tam uykuya daldığın anda “ÖHÖ ÖHÖÖ” diye bir ses ile irkilirsin. “Yok bu kesin rüya”… “Daha yeni bir kutu antibiyotik bitti”… diye düşünürken bir ÖHÖ daha gelir kulağına.  Ve uykusuz geceler…

Sanırım bu tanıdık tabloyu yaşamayan anne yoktur. Bu nedenle bu ay “OKSÜRÜK” özel sayısı ile sizlerleyiz.

 Öksürük tüm dünyada doktora başvuru nedenleri içine ilk sırada yer alan bir şikayet. Aynı zamanda ebeveynlerin anksiyetesini de arttıran bir bulgu. Bu kadar korktuğunuz öksürük aslında vücudumuzun kendini koruma refleksi ve bir sürü faydası da var. 

Son yıllarda çocuklarda öksürük neden arttı? Yoksa biz mi abartıyoruz? 

Sağlıklı çocukların günde 12-20 kez öksürmesinin normal olduğunu biliyor musunuz?

Büyük şehirlerdeki çocuklar neden öksürüyor? Çevre kirliliği mi suçlu? Yoksa suçlu virüsler mi?

Peki ya sigara? Çocuğunuzun yanında içmeseniz bile üçüncül sigara dumanının çocuklarınızı hasta ettiğini biliyor musunuz?

Bir çoğunuzun evinde nebulizatörler, astım fısfısları, aerochamber denen aparatlar eminim vardır. Peki bu çocukların hepsi mi astım? Yoksa alerjik öksürük mü? Astım ve alerjik öksürük aynı şey mi?

Tüm sorularınızın cevaplarını bu sayımızda uzman arkadaşlarımla birlikte cevapladık.

Elbette sevgili Natali Yares, Cici Astroloğumuz Turhan Sarıdal ve sevgili annemiz Serpil Korkmaz’ın tarifleri de sizlerle…

Cumhuriyetimizin 83. yılını kutlarken; biz cumhuriyet kadınlarının yetiştirdiği çocuklara bu toprakların ihtiyacı olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Nice yıllara Türkiye’m…

Çocuksu günler dilerim…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search