Bilinçli Oyuncak Seçmenin 10 Kuralı

Eminim hepinizin evi küçük bir oyuncakçı dükkanı haline geldi. Her alışverişte bir şekilde tekrar tekrar çocuklarımıza oyuncak alıyoruz. Peki doğru ve güvenli oyuncağı nasıl seçmeliyiz?

İşte size oyuncak seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

  1. Tüm oyuncakların CE işaretini taşıması gerekmektedir. Bu işaret oyuncağın AB ve ülkemizin güvenlik ve standartlarına uygun olduğuna ilişkin verdiği garanti anlamına gelir. Özellikle oyuncak mağazaları dışındaki yerlerden oyuncak alacaksanız CE işareti olup almadığına özel dikkat gösterin.
  2. Oyuncağın üzerinde üreticinin veya ithalatçının adını veya markasının olması gerekir. İsimsiz markasız oyuncaklar sağlıksız olabilir. Bu ürünleri tercih etmeyin.
  3. Oyuncağın ambalaj/etiketi üzerindeki kullanma talimatı ve uyarılarını mutlaka okuyun.
  4. Oyuncakları almadan elinize alıp dikiş yerlerinin sökülüp sökülmediğini çekiştirerek kontrol edin.
  5. Oyuncağın içindeki yumuşak dolgu malzemesi içinde, metal parçacık, iğne ve kıymık gibi sert veya sivri yabancı madde olup olmadığına dikkat edin.
  6. Oyuncağa iliştirilmiş plastik etiketleri, fiyat etiketlerinin plastik bağcığı vb eklentileri kesip atınız. Bu tür küçük cisimler kopup çocuğun ağzına girerek tehlike oluşturabilir.
  7. Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar da küçük çocuklar için tehlike oluşturabilirler. Bu bağlar ve kordonlar çocuğun boynuna dolanarak nefes almasını engelleyebilirler. Bu tür oyuncakları tercih etmeyin ya da oynarken mutlaka çocuğunuza refakat edin.
  8. Pille çalışan oyuncaklarda mutlaka kaliteli pilleri kullanın ve özellikle oyuncağın pil koyma yerinin vidalı, emniyetli bir şekilde kapatılmış olmasına dikkat edin.
  9. Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olması gerekir. Bu tür oyuncaklarda gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş veya yapıştırılmış olması gerekir. Çocuğun bunları ağzına sokması durumunda bu tür parçalar kopup çocuğun nefes borusunu tıkayabilirler.
  10. Tüylü oyuncaklar alerji açısından bir takım problemler doğurabileceği için özellikle çocuğunuz alerjik ise bu oyuncaklardan uzak durun.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search