Çocuklarda Sağlıklı Kilo Verme Nasıl Olmalı?
Yaşına ve vücut ölçülerine göre doğru kiloda olan çocuklar, daha zinde, daha sağlıklı, daha iyi öğrenebilen ve daha özgüvenlidir.Düşük özgüvene sahip olma veya akran zorbalığa uğrama olasılıkları düşüktür. En önemlisi ise gelecek yaşamlarında sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimalleri kilolu çocuklara kıyasla çok daha düşüktür.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun daha sağlıklı bir kiloda olmasına yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz birkaç pratik tavsiye;
- İyi bir rol model olun
Çocuğunuza doğru alışkanlıklar kazandırmanın en iyi yolu, iyi bir rol model olmaktır. Çocuklar etraflarındaki yetişkinleri örnek alarak öğrenirler.Öncelikle kendiniz sağlıklı beslenerek ve fiziksel yönden aktif olarak çocuğunuzu spor yapmaya teşvik edebilirsiniz.TV izlemek veya internette gezinmek yerine yürüyüş veya spor yapmayı tercih edin. Çocuklarınızla parkta oynamak, yüzmek, onlara aktif olmalarının aynı zamanda eğlenceli olduğunu da gösterir ve bu birlikte vakit geçirmeniz için güzel bir yoldur. Çocuğunuzun diyetinde ve yaşam tarzında yaptığınız bir değişiklik tüm aileyi de kapsıyorsa o zaman sürdürülebilir olma ve kabul edilme olasılığı daha yüksektir.
- Fiziksel aktiviteyi arttırın
Fazla kilolu çocukların, zayıf çocuklardan daha fazla egzersiz yapmasına gerek yoktur. Tüm çocuklar, sağlıklı olabilmek için günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmalıdır.Küçük çocuklar için top oyunları, kovalamacalar ve tırmanma gibi aktif olacakları oyunlar seçilmelidir. Daha büyük çocuklar için ise bisiklete binme, kaykay yapma, okula yürüyerek gitme, yüzme, dans etme ve dövüş sanatları tercih edilebilir.
Araba veya otobüs kullanmak yerine kısa mesafelerde yürümek veya bisiklete binmek aile olarak birlikte aktif olmanın harika bir yoludur.
- Yiyeceklerin Porsiyon büyüklüklerini çocuklar için düzenleyin
Çocuğunuza çok büyük porsiyonlarda yiyecek vermekten kaçının. Tabaklarını hazırlarken hepsini bitirecekmiş gibi planlamalar yapın ve planlanandan fazlasını yemesine izin vermeyin.
Küçük çocuklar için yetişkin boyutunda tabaklar kullanmaktan kaçının, çünkü bu onları büyük porsiyonlar yemeye teşvik eder.Çocuğunuzun miktar kontrolünü sağlamak için yavaş yemek yemeye teşvik etmeniz ve yemek zamanlarını belirlemeniz de yardımcı olabilir.
- Sağlıklı besinler tercih edin
Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi her gün meyve ve sebze tüketmelidir. Bu besinler çok iyi lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Meyve ve sebze tercihi yaparken her zaman mevsimsel beslenmeyi hedefleyin. Şekersiz %100 meyve suyu, sebze suyu ve smoothie’leri değil, günlük lif tüketimini karşılamak için meyve ve sebzenin kendisini tercih edin.
Çocuğunuzu tatlılar, kekler, bisküviler, şekerli tahıllar, gazlı içecekler gibi şekerli veya yüksek yağlı yiyeceklerden uzak tutmaya çalışın. Bu yiyecek ve içecekler yüksek kalori ve düşük besleyici içeriklere sahiptir.
Alışveriş yaparken aldığınız tüm ürünlerin besin değerlerini okuyun, şeker ilaveli ve yüksek doymuş yağ içeren besinlerden kaçının.
- Çocuğunuzun tükettiği meyve suyu ve soda gibi şekerle tatlandırılmış içeceklerini, su veya kefirle değiştirin.
- Çocuğunuzun sağlıklı bir kahvaltı yaptığından emin olun. Dengeli bir kahvaltı günün ilerleyen saatlerinde fazla yemek yememeleri için kendilerini tok hissetmelerine yardımcı olacaktır.
- Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi rafine tahılların yerine tam buğday, karabuğday, yulaf,ve kahverengi pirinç gibi tam tahılları tercih edin.
- Haftada bir defadan fazla restoranlarda yemek yememeye çalışın.
- Ev alışverişlerinizde daha fazla meyve, sebze ve sağlıklı atıştırmalıklar, daha az cips, kurabiye ve şeker satın alın.
- Daha az ekran süresi ve düzenli uyku
Çocukları daha fazla hareket ettirmeye yönelik tavsiyelerin yanı sıra, gün içinde oturarak veya yatarak geçirdikleri zamanı azaltmaya ihtiyaçları vardır.
Çocuklarınızın çok fazla oturmaktan ve yatmaktan kaçınmalarına yardımcı olun, bu onların kilo almalarına sebep olur. Televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak ve elektronik cihazlarla oynamak gibi aktif olmayan eğlencelere harcadıkları zamanı azaltın ve sınırlayın. Gece uykuları sırasında cep telefonu gibi elektronik eşyaları kapatın veya yatak odalarından uzak tutun.
Çocukların uyku düzeni büyüme ve gelişmelerine destek olur, formda kalmalarını sağlar.Önerilen uyku süresini karşılamayan çocukların aşırı kilolu olma olasılığı daha yüksektir. Çocuklar ne kadar az uyursa, obez olma riski o kadar artar. Uyku eksikliği, ruh hallerini ve davranışlarını da etkileyebilir.
- Doğru ağırlık hedefini bulun
Birçok çocuğun aslında kilo vermesine ihtiyaç yoktur. Büyüme ve gelişme hala devam ettiği için, dengeli ve düzenli beslenerek kilolarını korumaları daha ince yapılı olmalarını sağlayacaktır. Bu öneri tabi ki her çocuk için geçerli değildir. Sizin çocuğunuz için neyi hedeflemeniz gerektiği beslenme uzmanı tarafından planlanmalıdır.
- Standart bir diyeti çocuğunuza uygulamaya çalışmayın
Standart zayıflama diyetlerini çocuklara uygulamak onların büyümek için ihtiyaç duydukları besinleri ve kalorileri alamayacakları anlamına gelebilir. Ayrıca birçok diyet çocuğunuza belirli öğelerin “kötü” veya ‘’yasak’’ olduğunu öğretebilir, bu da daha sonraki yaşamlarında yiyecekleri nasıl gördüğünü değiştirebilir.
- Yemekleri birlikte yiyin
Bir aile olarak sofraya oturduğunuzda ( televizyon izleyerek değil), daha sağlıklı besinler tercih ederek çocuğunuzu onları yemeye teşvik edersiniz. Haftada üç veya daha fazla aile ile beraber yemek yiyen çocukların sağlıksız yiyecekler yeme olasılığı %20, aşırı kilolu olma olasılığı ise %12 daha azdır. Mümkünse, yemeklerin planlanması ve pişirilmesine aile bireylerinin hepsini de dahil edin.
Yaygın Kilo Verme Hataları
Çocukların aşırı kilolu olmasının nedenlerini düşündüğümüzde, kilo vermenin kolay olduğu düşünülüyor fakat kilo vermek her zaman kolay değildir ve çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi genellikle zorluklarla karşılaşır. İşte bu zorluklardan bazıları şunlardır;
- Gerçekçi Olmamak
Gerçekçi kilo verme hedefleri belirlememek yaygın bir sorundur. İyi bir ilk hedef, diyet motivasyonunda çok önemli basamaktır. Eğer gerçekçi hedefler olmazsa çocuğunuz bu hedefe beklenenden birkaç ay sonra ulaşır ve bu durum diyetin devamlılığını olumsuz etkiler.
- Tüm alışkanlıkları bir anda değiştirmeye çalışmak
Kilo vermenin en büyük gerilemelerinden biri, aynı anda birçok alışkanlıktan vazgeçirmeye çalışmaktır. Örneğin, bir ebeveyn çocuğunun tüm atıştırmalıklarını bir anda kesip, evde abur cubur veya sağlıksız atıştırmalıklara izin vermez ve aynı zamanda çocuğunu bir spora yazdırmış veya kişisel antrenöre götürmeye başlamış olabilir. Bu tür aşırı senaryolar neredeyse her zaman başarısız olur. Ebeveynlerin genellikle küçük değişikliklerle başlayıp yavaş ilerlemeleri önerilir.
- Öğün Atlamak veya Az Yemek
Enerjiyi korumak ve metabolizmayı yüksek tutmak için gün boyunca kontrollü bir şekilde yemek yemek önemlidir. Bu nedenle öğünleri, özellikle kahvaltıyı sınırlamaya çalışmak veya günde üç öğün yemek yemek yerine öğünleri atlamak diyette başarısızlığa neden olur. Çocuğunuzun sadece kalorilerini sınırlamaya çalışmakla kalmayıp, sağlıklı seçimler yapmak için konsantre olmasına yardımcı olmanız gerekir.
- Motivasyonu kaybetmek
Çocuklar (ve yetişkinler) için kilo vermenin belki de en zor kısmı değişiklikleri uygulamak için motive olamamaktır. Çocuğunuzu sürece dahil etmek için diyetin nedenleri hakkında onları eğitmek ve ilerlemeyi beraber takip etmek sürece yardımcı olabilir.
Cicidoktorum Diyor ki!
Türkiye’de çocukların %22’sinin
yani 5 çocuktan birinin
şişman olduğunu biliyor musunuz?