Aralıklı Oruç İle İlgili Sorularınız ve Cevapları

1-ARALIKLI ORUÇ (İNTERMİTTENT FASTİNG) NEDİR ?

Aralıklı oruç diyeti, klasik diyet yöntemlerine alternatif olarak ortaya çıkan ve gittikçe popülerlik kazanan bir beslenme türüdür. Takma adı kısaca “İF” olan aralıklı oruç, kalorili yiyecek ve içeceklerden kısmen veya tamamen kaçınmanızı gerektiren bir beslenme düzenidir. Aralıklı oruç, vücudun fazla yağını yakarak, depoladığı enerjiyi kullanmasına izin verir.

2-ARALIKLI ORUÇ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

5:2 DİYETİ:5:2 diyetini uygulayan kişiler 5 gün boyunca standart miktarlarda sağlıklı yiyecekler yerler ve diğer 2 gün kalori alımını azaltırlar.2 oruç günü boyunca erkekler genellikle 600 kalori, kadınlar ise 500 kalori tüketir.Oruç günleri arasında en az 1 oruçsuz gün olmalıdır.

GÜNDE 12 SAAT ORUÇ: Bu diyetin kuralları basittir. Bir kişinin her gün 12 saatlik bir oruç penceresine karar vermesi ve buna bağlı kalması gerekir.Bu tür aralıklı oruç planı, yeni başlayanlar için iyi bir seçenek olabilir. Bunun nedeni, oruç tutma penceresinin nispeten küçük olması, orucun çoğunun uyku sırasında gerçekleşmesi ve kişinin her gün aynı sayıda kalori tüketebilmesidir

16/8:Günde 16 saat oruç tutmak, 8 saatlik bir yeme aralığı bırakmak, 16:8 yöntemi olarak adlandırılır.Bu tür aralıklı oruç, 12 saatlik orucu denemiş ancak herhangi bir olumlu yanıt alamamış kişiler için faydalı olabilir.Bu oruçta, insanlar genellikle akşam yemeğini akşam 20:00’de bitirir ve ertesi gün kahvaltıyı atlar, öğlene kadar bir daha yemek yemezler.

ALTERNATİF GÜN ORUCU:Bu yaklaşım, bir gün ne istersen onu yemeyi (sağlıklı beslenme kurallarına uyarak) ardından bir sonraki gün tamamen oruç tutmayı (kalorili içecekler ve hatta atıştırmalıklar olmadan) içerir. Alternatif gün orucu, aralıklı orucun oldukça aşırı bir şeklidir ve yeni başlayanlar veya belirli tıbbi durumları olanlar için uygun olmayabilir. Bu tür oruç tutmayı uzun vadede sürdürmek zor olabilir.

HAFTALIK 24 SAATLİK ORUCU (YE-DUR-YE DİYETİ):Beş gün boyunca istediğinizi yemeyi, ardından haftada ardışık olmayan iki gün boyunca tamamen oruç tutmayı (küçük öğünler bile olmadan) savunur. Ye-Dur-Ye diyetinde haftada 1 veya 2 gün tamamen oruç tutmak 24 saat yemek yememeyi içerir. Birçok insan kahvaltıdan kahvaltıya veya öğle yemeğinden öğle yemeğine kadar oruç tutar.İnsanlar 24 saatlik oruca geçmeden önce 12 saatlik veya 16 saatlik orucu denemekten fayda görebilirler.

3-ARALIKLI ORUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Kilo ve vücut yağ kaybı sağlar,

Kan basıncını dengeler ve kalp sağlığını iyileştirir,

Tip 2 diyabette kan şekeri kontrolü sağlar,

 Zihinsel netlik ve konsantrasyonda artışı destekler,

Büyüme hormonu seviyesini yükseltir,

Kan kolesterol profilinde düzelme sağlar.

4-ARALIKLI ORUÇ GÜVENLİ Mİ?

Bazı insanlar kilo kontrolü için aralıklı oruç tutmayı tercih eder. Ancak irritabl bağırsak sendromu, yüksek kolesterol veya artrit gibi kronik hastalıkları olanlar için aralıklı oruç riskli olabilir.

5-KİMLER ORUÇ TUTMAMALIDIR?

Tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa,

Reçeteli ilaç kullanıyorsanız,

Gut hastalığınız veya yüksek ürik asitiniz varsa,

Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya kalp hastalığı gibi ciddi tıbbi durumlarınız varsa Aralıklı oruç tutmayıdenemeden önce, mutlaka beslenme uzmanına danışmanız gerekir. Bu grup dışında bazı kişiler aralıklı oruç tutmaktan kaçınmalıdır.

Bunlar;

18 yaşın altındaki çocuklar,

Hamile veya emziren kadınlar,

Diyabet veya kan şekeri sorunları olan kişiler,

Yeme bozukluğu öyküsü olanlar.

 6-ARALIKLI ORUÇ TUTARKEN NE YİYEBİLİRİM?

Yemek yemediğiniz zamanlarda su, sade kahve ve çay gibi sıfır kalorili içeceklere izin verilir. Bu diyette tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı yağlar, yağsız proteinli besinler ve rafine edilmemiş karbonhidratları tercih etmeniz kilo verme sürecinizi destekler.

7-ARALIKLI ORUÇ TUTARKEN KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER NELERDİR?

Yemek yeme dönemleriniz sınırsızca beslenmek anlamına gelmez. Beslenme sürenizde yüksek kalorili abur cubur, kızarmış yiyeceklere yer verirseniz kilo vermeniz veya daha sağlıklı olmanız mümkün değildir. Oruç tuttuğunuz süre boyunca ise kalorisiz içecekler hariç tüm besinlerden kaçınmanız gerekir.

8-ARALIKLI ORUCUN YAN ETKİLERİ VE SAĞLIK RİSKLERİ

Aralıklı orucun yan etkileri, özellikle altta yatan tıbbi veya psikolojik bir rahatsızlığınız varsa, bazıları için katlanılamayacak kadar rahatsız edici olabilir. Başlıca olumsuz yönleri şunlardır:

Baş dönmesi; Düşük kan şekeri seviyelerinden veya düşük sodyum- potasyumdan kaynaklanabilir.

Konsantrasyon zorluğu; Zihinsel bulanıklık, aynı zamanda oruç tutmanın yaygın bir kısa vadeli yan etkisidir.

Baş ağrısı: Oruç tutmanın yaygın olarak bildirilen biryan etkisidir. Dehidrasyon ve kafein yoksunluğu rol oynayabilir.

Kabızlık: yeterli lif olmadan bazı kişilerin oruç sırasında veya sonrasında kabızlık  yaşayabilir.

Uykusuzluk

Yorgunluk ve halsizlik: özellikle oruç tutmaya alışkın olmayan kişilerin daha az enerjik hissetmelerine neden olabilir

Dehidrasyon: Oruç tutarken sıvı alımını artırma konusunda dikkatli olmayan insanlar dehidrasyondanmaruz kalabilir.

Sinirlilik ve öfke: Düşük kan şekeri sizi daha agresif hissettirebileceğindenve oruç tutarken salınan stres hormonları sizi gerginleştirebileceğinden, oruç tutmak sizi daha da sinirlendirebilir.

9-ARALIKLI ORUÇ TUTARKEN SPOR YAPABİLİR MİYİM?

Evetyapılabilir. Ancak aç karnına kendinizi zorlamak sizi sersemlemiş veya zayıf hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle dayanıklılık egzersizi oruç  sırasında önerilmez.

10-KİLO VERECEK MİYİM?

Evet, büyük ihtimalle. Fazla kilonuz varsa ve dengeli bir şekilde beslenirseniz yemek kilo vermeniz son derece olasıdır.

Ancak unutulmamalıdır ki; Bu diyet biçimleri herkes için uygun olmayabilir. Bir kişi düzensiz yemeye yatkınsa, bu yaklaşım onu zorlayıp yemekle olan ilişkisini daha da kötüleştirebilir. Bir kişi aralıklı bir oruç planını kişiselleştirmek ve risklerden kaçınmak için mutlaka bir diyetisyen desteği almalıdır.

Cici doktorum Diyor ki!

Herhangi bir diyet tarzına karar vermeden önce;
mutlaka doktorunuza danışıp
sağlık kontrolünüzü yaptırın.

Alerji Diyetisyeni

1 Yorum

  • İpek
    2 yıl önce

    Merhaba. 2 aydan beri aralıklı oruç yapıyorum ancak merak ettiğim bir konu var. 2 bebekli bir anne olarak her gün aynı saatte bitiremiyorum akşam yemeklerini. Bazen 5 te akşam yemeğimi yerken bazen de akşam 8i bulabiliyor. Ama kaçta yersem yiyeyim 16 saat hatta daha fazla zaman aç kaldığım oluyor. Yani misal her gün 6 da mı yemeliyim?

Comments are closed.

Start typing and press Enter to search