Emmeyen bebek ve çözüm önerileri

9 ay boyunca gelişini merakla ve büyük bi özlemle beklediğiniz minik bebeğinizi kucağınıza aldınız ve  onu ilk kez emzireceksiniz. Belki siz ne yapacağınız konusunda endişeli olabilirsiniz ama o emme  konusunda doğuştan yetenekli. Emme doğuştan gelen bir reflekstir. Bu içgüdü bebeğin memeyi  bulmasını ve emmesini sağlar. Sizin yapmanız gereken onu uyarmak için birkaç hareket. Yenidoğan  bebeğinizin yanaklarına, dudak kenarlarına dokunun. Bu sayede başını memenize doğru çevirir ve  hemen emme pozisyonunu alıverir. Fakat bazı nedenlerden dolayı bebeğiniz memeyi emmeyebilir.  Bebeği tekrar memeye döndürebilmek için önce emmeme nedenini bulmak gerekir bunun birçok  nedeni mevcuttur. Bebeğin emmeme nedeni bulunur ise çözüm de o kadar kolay olur.  

Peki bu nedenler nedir? 

1- Emmeye gücü yetmeyecek kadar erken ve küçük doğmak (prematüre bebekler) 

Çözüm: Erken doğum kaynaklı bebeklerin ağzı küçük olduğundan iyi bir kavrama elde etmeyi  zorlaştırır . Meme emerken çok çabuk yorulabilirler. Biraz büyüyene kadar anne sütünü  pompalayarak vermenizi tavsiye ederiz. Bebeği çok zorlamadan emmesini güçlendirmemiz  gerekmektedir.  

2- Dil bağının olması 

Çözüm: Dil bağı ile doğan bebeklerde , dilin altındaki ufak bir et parçası ile ağzın alt kısmına dili  birleştiren dokudur. Dil bağı olan bir bebek, dilini rahat bir şekilde oynatamayacağı için emme  refleksinde sorun olabilir. Yenidoğan bebeğiniz emme sorunları yaşıyorsa ve bir dil bağı  olduğundan şüpheleniyorsanız, çocuk doktorunuza bildirin. Bebeğinizi durumu teşhis etmek için  eğitilmiş bir uzmana sevk etmeleri gerekecektir. 

3- Bebeğin çok uykulu, huzursuz ve tok olması  

Çözüm: Bebeklerin her uykulu hali karnının tok olduğundan değil, sıcaklığa bağlı olarak da uyku  hali olabilir. Emzirirken mümkün oldukça bebeğinizin üzerinde kısa kollu bady ile emzirin ve bol  bol uyaran vererek aktif emmesini sağlayın. 

4- Meme başının büyük, küçük veya içeriye göçük olması 

Çözüm: Meme uçlarının genetik olarak büyük, küçük ya da içe dönük ise bazı bebekler için  emmek zorlaştırır. Bu durumlarda silikon meme ucu kullanabilirsiniz. 

5- Dolu ve tıkanmış kanallar 

Çözüm: Göğüsleriniz fazla sütle dolduğunda meme uçları düzleşir, bebeğiniz emmekte  zorlanabilir. Emzirme haline başlamadan önce biraz anne sütünü pompalayarak veya elle sağarak  meme uçlarınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bu bebeğinizin kavramasını kolaylaştıracaktır. 

6- Meme iltihabı (Mastit) 

Çözüm: Mastit olan bi memede çok nadir de olsa tat değişimi olabileceği için bebekler  emmeyebilir. Böyle bir durum tespit edildiği veya fark edildiği anda uzman bi hekime  başvurulmalıdır. 

7- Meme ucu çatlakları 

Çözüm: Meme ucu çatlaklarının asıl nedeni yanlış emzirme pozisyonudur. Göğüs ucu yarası olan  bi anne emzirirken çok fazla acı ve ağrı çektiği için bebeği göğüse tuttururken zorlandığı ve stresli  olduğu için bebek de emerken zorlanacaktır.

8- Sütün hızlı ve tazyikli gelmesi (hiperlaktasyon) 

Çözüm: Anne sütü çok hızlı ve tazyikli geliyor ise bebeğinizin ağızında çok fazla süt birikeceği için  tutmakta zorlanacaktır ve emmek istemeyecektir. 

9- Süt miktarının yetersiz olması 

Çözüm: Annenin sütü ise bebeğiniz emerken tam doyuma ulaşamadığı ve tam doymadığı emmek  istemeyecektir. Bu durumda öncelik olarak süt artırma yöntemlerini kullanarak emmenin  devamlılığı sağlanabilir. 

10- Biberon kullanımı 

Çözüm: Bebekler biberondan efor sarf etmeden gelen hızlı ve pasif akışa alıştıkları için aynı  performansı anne göğsünden de bekledikleri için emmezler ve hatta meme reddine dahi  gidebilirler. 

Her şeyden önce sakin olmalısınız. Bebeğinizin hangi nedenle emmeyi reddettiğini bulursanız  nedeni ortadan kaldırdığınızda sorun kendiliğinden çözülür. Bebeğiniz meme emmediği dönemde  göğüs düzenli bir şekilde sağılarak süt yapımının devamlılığı sağlanmalıdır. Sütünüzün kesileceği  endişesinden uzak durmalı, bu dönemin çoğunlukla geçici olduğunu aklınızın bir köşesinde dursun.

Cici doktorum Diyor ki!

Emmeyen bebek yoktur emzirilemeyen bebek vardır.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search