İnfluenza mı? Covid mi?
Ateşiniz var, her yeriniz ağarıyor, öksürüyorsunuz. Acaba neye yakalandınız?
Covid-19 mu?
İnfluenza (grip) mi?
Bademcik enfeksiyonu (Beta- streptokok) mu?
Bakteriyel zatürre mi?
Okulların açılıp, havaların soğuması ile üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı çok artmıştır. İki yıl öncesine dek sebep sıklıkla grip (İnfluenza a ve b) ve soğuk algınlığı iken artık covid-19 enfeksiyonları da benzer klinik durumun sebebi olmaktadır. Soğuk algınlığı komplikasyon oranı oldukça düşük enfeksiyonlardır. Ancak influenza ve covid -19 enfeksiyonu hem birey hem de toplum sağlığı açısından tanı ve tedavisi önemli olan enfeksiyonlardır.
İnfluenza nasıl bulaşır?
Grip enfeksiyonu influenza grubundan A-B-C olarak üç grubun ilk ikisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Temel olarak enfekte bireylerden öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Bunun dışında hasta kişilerin çıkartıları ile temas eden yüzeylerden kişilere temas yolu ile de bulaşabilir. Son iki yıldır maske kullanımı, mesafe ve temizlik kuralları hastalığın görülme sıklığını nispeten azaltmıştır.
İnfluenza enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Grip yüksek ateş, baş ağrısı, kırgınlık, boğaz ağrısı, öksürükle seyreden bir enfeksiyondur. Toplumda soğuk algınlığı ve grip aynı hastalıkmış gibi davranılır oysa klinikleri ve riskleri oldukça farklıdır. Grip direnci düşük risk gruplarında ciddi zatürre ve ölüm nedeni olabilmektedir.
İnfluenza da Covid-19 da damlacık yoluyla bulaşır
Her iki virüs de damlacık yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar, hasta kişilerin ağız ve burunlarından hapşırma, öksürme, sümkürme ve konuşma yoluyla çıkar ve başka kişiler tarafından solunarak ya da eller yoluyla ağız, burun ve göze temas edilerek alınır.
İnfluenza ve Covid-19 nasıl ayırt edilir?
Her iki enfeksiyonda da şikayetler ve klinik bulgular benzerdir. İnfluenza tanısı burundan yapılan hızlı antijen testleri ile konulabilmektedir. Covid-19 tanısı da benzer şekilde burundan yapılan antijen yada pcr testleri ile yapılmaktadır.
Aynı anda hem İnfluenza hem COVID-19’a yakalanmak mümkün mü?
Her iki virüs de son derece bulaşıcıdır. Nadir de olsa hem grip hem de covid hastalıklarına aynı anda yakalanmak mümkündür.
İnfluenza tedavisi nedir?
Tedavi hastalığa yakalandığında antiviral tedaviye erken (ilk 48 saatte) başlanmalıdır. Bunun yanında diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi destek tedavisi, istirahat ve uygun beslenme önerilir. İnfluenza tedavisi ile şifa sağlamaktadır. Ancak özellikle risk grubu kişilerde grip aşısı ile influenzadan korunmak esastır.
İnfluenza Aşısı
Her yıl, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, grip virüsünde meydana gelen mutasyonlar araştırılarak yeni aşı içerikleri oluşturularak mevsimsel grip aşısı üretilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu genellikle 6 ile 8 ay arasındadır.
İnfluenza Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?
İnflüenza ülkemizde Ekim-Nisan ayları arasında daha yoğun görülmektedir. Bu nednele grip aşının Eylül-Kasım ayları içerisinde yaptırılması önerilir.
Kimlere grip aşısı yapılmalıdır?
*Beş yaş altı çocuklar,
*60 yaş üstü yaşlılar,
*Şeker hastaları,
*Kalp hastaları,
*Kanser hastalığı olanlar,
*Bağışıklığı azaltıcı ilaç kullananlar.
Kimlere grip aşısı yapılamaz?
- 6 aydan küçük olan bebeklere,
- Şiddetli yumurta alerjisi olan kişilere,
- Daha önce grip aşısına karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösterenlere,
- Grip aşısı sonrasında, 6 hafta içinde Gullian-Barre Sendromu geçiren kişilere aşı yapılamaz.
İnfluenza ve Covid-19 dan korunmak için öneriler:
- Dışarı çıkarken maskeyi, burun ve çeneyi örtecek şekilde doğru takın.
- Sık sık ellerinizi yıkayın.
- Sosyal mesafenizi korumaya özen gösterin.
- Kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.
- Ellerinizle ağzınıza, yüzünüze, gözünüzunuze ve burna dokunmaktan kaçının.
- Hasta kişilere temastan kaçının ve uzak durun.
- Düzenli olarak dezenfektan kullanın.
- Hapşırırken ve öksürürken peçete ya da kolun iç kısmını kullanın.
Cici doktorum Diyor ki!
Maske mesafe ve hijyen, influenza’yı da covid-19’u da önleyen en önemli üçlüdür.