Aşk’ın İyileştirici Etkisi

Aşk, bir kimseye yada bir şeye duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusudur. Yakınlık, bağlanma, saygı, sevgi duygularını beraberinde getiren, psikolojik ve fizyolojik etkileri ile var olan evrensel bir duygudur. İki insan arasında, insan dışı diğer canlılara karşı ya da tasavvufi aşkın insan sağlığına bedensel ve ruhsal açıdan iyi geldiği bilinmektedir. Aşkın ve beraberindeki pozitif duyguların vücutta koruyucu, iyileştirici özellikleri vardır. Ama nasıl oluyor da âşık oluyoruz, etkilendiğimiz birini gördüğümüzde kekelemeye başlıyor, kalbimizin küt küt çarptığını hissediyoruz?

Aşk hormonal bir durum mu?

Hormonların dünyası Alice’in harikalar dünyası gibidir. Hormonların hastalıkların oluşumu, merhamet, aşk, üremek, hayatta kalmak, savaş, saldırganlık gibi insan ve toplum doğasındaki her şeyi etkilediğini unutmamak gerekir.

Âşık olduğumuzda, kendimizi enerji dolu hissederiz, ilk dönemlerde iştahımız azalır, uykusuzluk çekebiliriz. Bunların sebebi çekicilik karşısında dopamin, serotonin, vazopressin ve noradrenalin salgısının artmasıdır. Dopamin beyindeki ödül merkezini uyararak mutlu olmamızı sağlar, iyi hissettirir fakat çok fazla salgılandığında da bağımlılık yapar. 

Aşık olunca stress hormonu “Kortizol” de artar

Aşkın ilk döneminde noradrenalin gibi stres hormonu olan kortizolün de salınımının arttığını bilmekteyiz. Buhormonlar beynin ön korteksinin çalışmasını azaltarak kıskançlık ve mantıksız hareketlerin oluşmasına neden olabilirler. İlişkinin sağlıklı yürümesi, sevgi, saygı ve bağlılık duygusunun oluşması için ise oksitosin ve vasopresssin hormonlarının salınımı ile mümkündür. 

“Oksitosin” tek eşliliği sağlayan hormondur

Beyinden salgılanan oksitosin, güven, tek eşlilik, empati ve stresle başa çıkma konusunda belirleyici hormondur. Aşk hissi oluştuğunda beyin çalışma sistemi değişmektedir. Bizler görüntüleme yöntemleri ile hipokampus, singüler korteks, insula bölgesi gibi bölgelerde değişimi gösterebilmekteyiz.

İşte aşkın vücudumuza faydaları: 

*Aşk kalp krizi riskini azaltır

Değişen hormonal dengemiz hissettiklerimiz yanında vücudumuzda pek çok sistemi olumlu etkilemektedir. Kalp-damar sisteminde kalp hızı ve kan basıncı düzenlenmekte kalp krizi riski, hipertansiyon riski azalmaktadır. Kalbin daha verimli çalışması, nefes alma sayısının artması ile dokulara giden oksijen miktarı artmaktadır. Dolayısıyla cilt, saç, tırnak gibi estetik olarak önemli dokulardan beynimize dek dokularımızın çalışma ve kendini yenileme kapasitesi artmaktadır. 

*Aşk gençleştirir

Aşk insanı gençleştirmektedir. Çalışmalar yalnız yaşayan kadınların ömrünün 2 yıl, erkeklerin ömrünün ise 6-7 yıl kısaldığını göstermiştir. Artan oksitosin hormonunun diyabet ve obezite ile negatif yönde ilişkisi olduğunu bilmekteyiz. 

*Aşk bağışıklık sistemimizi güçlendirir

Bağışıklık sistemimiz güçlenmekte, enfeksiyonlara cevapta çok önemli olan lökosit sayımız ve alt grupları olumlu yönde değişmektedir. 

*Aşk kilo vermeyi kolaylaştırır

Tokluk merkezi uyarılarak iştah azalmakta, metabolizmamız hızlanıp yağ yakımı artmaktadır. Böylelikle kilo vermek kolaylaşmaktadır. 

*Aşk başarıyı arttırır

Hafızamız güçlenmekte artan özgüvenimiz ile daha motive ve başarılı olmaktayız, depresyonla karşılaşma oranımız azalmaktadır. 

*Aşk ağrıyı daha az hissetmemizi sağlar

Artan endorfin düzeyleri analjezik etki yapıp ağrıyı algılamamızı azaltmaktadır. 

*Aşk dokuları onarır, iyileştirir

Ayrıca oksitosin otonom sinir sistemini düzenler, iyileşme ve dokuyu koruma etkileri mevcuttur ve ‘sevginin iyileştirme gücü vardır’ inancının temelinde belki de bu hormon vardır. 

*Aşk öz bakımı arttırır

Diğer taraftan etkilendiğimiz kişiye kendimizi beğendirme isteğine bağlı olarak temizlik, beslenme, spor yapma gibi öz bakımla ilgili değişikler de sağlığımızı olumlu etkilemektedir.

Aşk kalpte değil beyindedir

Görüldüğü üzere aşk aslında kalple değil beyin ve hormonlarla ifade edilmesi gereken bir histir. Aşkla başlayıp sevgi, saygı ve bağlılıkla devam eden sağlıklı birliktelikler insan ömrünü uzatmaktadır. Karşılık bulan, sevgi ile devam eden birliktelikler dileği ile…

Cici doktorum diyor ki!

Aşk bağışıklık sistemini güçlendirerek Covid-19 geçirme riskinizi de azaltır 😉

İç Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search