Kar Tatiline Çıkmadan Önce Dikkat

Çocuklar karneleri aldı ve tatil planları başladı. Eğer kar tatili yapacaksanız önerilerime kulak verin. İşte size 6 önemli başlıkta çocuklarla birlikte kar tatili önerileri.

  1. KAR TATİLİNDE TESİS SEÇERKEN:

* Öncelikle seçtiğiniz tesiste bebek ve ufak çocuklara uygun odalar ve yemekler olmalı.

* Bebekle gidiyorsanız ona açılabilecek bir portatif yatak hem güvenli hem de alandan yer kazandıracaktır. 

* Tesisin temizliğine dikkat etmelisiniz. Emekleyen bebeğinizi ya da yerlerde yuvarlanarak oynayan çocuğunuzu düşünürseniz her gün oda servisi verilmesi hijyeniniz için çok önemlidir.   

*Çocuklar için ya özel menüler  ya da seçeneklerin bol sunulduğu çocuk açık büfeleri olmalı. Restoranda menüden çocuğunuza yemek seçerken çorba gibi hızlı hazırlanan kolay yemekleri tercih edin. 

*Çocuklarınızı havasız ve yoğun sigara dumanı olan kapalı ortamlarda kesinlikle tutmayın. Unutmayın ki onun yanında sigara içilmesi ona sigara içirilmesine eşittir.

2. YENİ DOĞAN YA DA 1 YAŞTAN KÜÇÜK ÇOCUKLA KIŞ TATİLİ:

Küçük bebeğin ısı kontrol kabiliyeti vardır ancak üşümesi ve ısı kaybetmesi de çok kolaydır. Bu nedenle havanın kapalı olduğu ve çok soğuk günlerde bebeğin uzun süreyle dışarıda kalması doğru olmaz. Kısa süreyle güneşli günde dağ havası almasında ise bir sakınca yoktur. Bebekle dağa çıkıldığında, ısısının aralıklı olarak kontrol edilmesinde fayda vardır.

3. ÇOCUKLARI NASIL GİYDİRMELİYİZ?

* Soğuk iklime alışık değilseniz mutlaka yanınıza kalın kıyafetler almalısınız. Kayak ve kış tatillerinde en önemli nokta kat kat giymektir. Güneşli bir havada katlar azaltılmalıdır. Soğuk ve su geçirmeyen bir mont ve pantolon tercih edilmelidir.

* Donma özellikle uçlardan olacağından parmak uçları da kapalı olan eldiven, kalın çoraplar ve gerekirse de burnu kapamak üzere boyunluk veya kaşkol giyilmeli ve bu konuda çocuklar kayağa çıkmadan önce bilinçlendirilmelidir.

4.DAĞDA GÜNEŞ YANIKLARI EN BEKLENMEDİK KAZADIR

*Güneş ışınlarının beyaz kardan her yönden yansıması nedeniyle karda güneş yanıkları çok sık olur. Bu hem çok ağrılı hem de cilt kanseri için ileride sakıncalı olacak bir durumdur.

*Çocuklarınıza ve kendinize mutlaka güneş koruyuculu 40-50 SPF kremler kullanmalısınız. Özellikle yüz, ense ve boyuna kara çıkmadan yarım saat önce kremi uygulayıp kremi montunuzun cebine koyun ki gerekirse tekrar kullanabilin.

5.ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDA KAYMAYA BAŞLAYABİLİR?

*Belki de en çok merak ettiğiniz konu budur. İsviçreli bebeklerin ayaklarına 2 yaşındayken kayaklar takılmakta, 3 yaşında bu bebekler sizi kıskandıracak kıvraklıkla kayabilmektedirler. Ancak bizim toplumumuz için kayak son 10-15 senedir yaygınlaşan, yine de orta gelirli ailelerin pek deneyemediği bir spor. Alışık olmadığımız bu spora çocuklarımızı alıştırabiliriz ancak dikkatli olmamız gerekiyor.

 *Çocukların kayak okuluna gitmeleri en uygun seçenektir. Kayak okulları 4-5 yaşından önce çocukları kabul etmezler. Çünkü çocuğun talimat alabileceği, yeni bir gurupta birey olarak davranabileceği, öğretmeni dinleyip uygulayabileceği en uygun yaş budur.

6. ÇOCUĞUM KAYARKEN DÜŞERSE NE YAPMALIYIM?

*Çocukların ağırlık merkezleri yere yakın olduğundan kayak düşmelerinde daha az travma yaşarlar. Aslında kayak öğrenen erişkinler çocuklardan daha çok düşerler. En önemli kazalar hızlı kayan büyüklerin onlara çarpmaları sonucu olur.

*Çocuklarınıza kar pistinde nerede beklemeleri gerektiğini öğretmelisiniz.

*Liftlere iniş binişlerinde korkmaları normaldir. Bu süreçte onlara yardımcı olunuz.

 *Düşme sonrasında bir uzvunu oynatamıyorsa, aniden aşırı şişme ve morarma olursa o uzvu soğuk tutmak amaçlı hemen karla kaplayın ve ilkyardım ekiplerinden yardım alın.

* Eğer aşırı ağrı, hareket kısıtlılığı, şişme, şuur bulanıklığı ya da şuur kaybı gibi durumlar varsa hastaneye gitmelisiniz. Bu durumda boyunu sabitleyip çocuğunuzu sedye ile taşımalısınız.

Eğlenceli bir kış tatili dilerim. Bu arada kardan adam yapmayı da ihmal etmeyin.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search