6-9 Yaş Gurubu Çocuklara Kitap Önerileri

Çocuklarımızın yaşamlarının ilk 6 yıl ve  sonrası artık  onların hayatlarının birey olarak şekillenmeye başladığı dönemin en yoğun zamanıdır.  Çocuklarımız, artık görerek ve yaparak öğrenme dönemine girerler. Yaratıcılıkları ve hayal dünyaları onlara söylenen, anlatılan ve gösterilen şekilde değişmeye ve gelişmeye başlar. Bu yaş grubunun, etrafında gördükleri, okudukları ve duydukları her şey onların ilerdeki hayatlarında oldukça etkili olabilmektedir. 

6-9 yaş arasındaki çocuklarımızın kitap seçimlerinde ilgi duydukları ve okumak istedikleri konulara eğilimleri onların yaratıcılığını da destekler ve geliştirir. Hayallerini canlandırır, yapmak ve seçmek istediklerini belirlemelerine yardımcı olur. 

Çocuklar seçtikleri kitapları tekrar tekrar okumak ister, karakterlere anlam yüklemeye başlar. Kitaplarda iyi karakterler kadar kötülerin de var olduğunu görür, gerçek hikayelere yönelir.

Hayal dünyası da  bu yaşlardan itibaren kendi varlığını  oluşturmaya başlar. Bu nedenle özellikle  6-9 yaş grubundaki çocukların seçim ve  yaratıcılığının gelişmesinde kitaplarla beraber okuma alışkanlığının da oldukça önem taşıdığını unutmamız gerekir. 

Aşağıda, bu yaş grubu  çocuklar için seçtğim kitaplardan örnekler bulabilir, kitapları internet üzerinden farklı satış kanallarından veya kitabevlerinden satın alabilirsiniz.

1.  Rockçı Mamut     Kırmızı Kedi Çocuk     6+ (Tanıtım Bülteninden)

Pazartesi gününün ödevi Seçtiğiniz bir evcil hayvan hakkında araştırma yapın ve bu hayvanı sınıfın önünde tanıtım.

Merhaba. Bugün size tanıtmak için seçtiğim evcil hayvan elephas primigerius yani mammuthus. Daha çok bilinen adıyla MAMUT.

Ama öğretmenim, Louis’nin söylediği hayvan, evcil değil ki!

Mamut evcil hayvan değil miymiş yani? Louis’nin ayrıntılı sunumundan sonra evcil ve ROCKçı olduğuna  daha fazla ikna olamazdık…

Komik, eğlenceli ve bir o kadar şaşırtıcı! Mamutlar, hem evcil hem rockçı olabilir mi? Louis’e göre neden olmasın? Üstelik bunun için birçok geçerli nedeni varken… Kimse inanmasa da Louis anlatmaya kararlı!

Eveline Payette’nin kaleme alıp, Guillaume Perreault’ın resimlediği, mamutların evcil olup olmadığı sorusuna sıcacık bir hayalgücü ile yanıt veren Rockçı Mamut, Deniz Aytekin’in çevirisiyle bizlere ulaşıyor. 

2.Benim Zürafam Uçabilir. Timaş Çocuk 6+ (Tanıtım Bülteninden)

Herkes zürafa resmi çizebilir. Siz de çizebilirsiniz!

Moni, resim derslerini çok severdi. İlginç şekiller çizmeye ve renklerle oynamaya bayılırdı. Fakat bir gün tuhaf bir şey oldu. Moni resim çizemedi.

Hem de zürafa resmini… Öğretmeni, Moni`yi hayal ettiği her zürafayı çizebileceği konusunda cesaretlendirmeye çalışsa da o ikna olmuyordu.

Ancak öğretmeninin pes etmeye niyeti yoktu. Tabii Moni`nin de… Peki Moni, zürafa resmi çizebildi mi? Hayal etmenin, kendine inanmanın, azim ve cesaretin önemini vurgulayan “Benim Zürafam Uçabilir”, kendini keşfetmek ve özgürce hayal etmek isteyen herkesi büyüleyici dünyasına ortak olmaya davet ediyor.

Benim Zürafam Uçabilir! Çünkü onu ben hayal ediyorum, neden olmasın ki? Hayal etmenin elbette sınırı yok! Sen hayal et, gerisi zaten gelecek. 

Mert Arık’ın kalemine , Hüseyin Sönmezay ‘ın çizgileriyle eşlik ettiği bu kitap, çocuklara çok keyifli, azimli ve ve bir o kadar da sürükleyici bir hikaye anlatıyor.

3.Yapı Kredi Yayınları   Dünyanın En Acayip Hayvanı 6+  (Tanıtım Bülteninden)

Aranızda dünyanın en acayip hayvanını gören var mı?

O sabah, meydanda sarı mavi çizgili koca bir çadır kurulmuştur. Şehrin sakinleri arasında merak uyandıran bu çadırda “dünyanın en acayip hayvanı” sergilenmektedir. Neredeyse şehrin tamamı heyecanla sırada beklemektedir, tabii Miriam dışında. 

Ne yazık ki Miriam’ın bu gösteriye yetecek parası yoktur. Ama ne yapıp edip dünyanın en şaşırtıcı, en acayip hayvanını görmek zorundadır. Peki, çadırdan çıkanların anlata anlata bitiremedikleri bu hayvanın ne özelliği olabilir acaba?

“Gördün mü?”

“Hayvanı mı? Elbette gördüm!”

“Eee, nasıldı? Anlattıkları kadar acayip miydi?”

Octavia biraz düşündü. “Ah, evet! Acayipti! Dünyanın en acayip hayvanı!”

Bir gece şehire gelen bir adam ve yanındaki hayvanı… Bundan daha doğal ne olabilir ki? Peki ya bu hayvan, gerçektem çok ama çok acaipse? Dahası dünyanın en acaip hayvanı ise?

Tüm çocuklar hatta herkes onu merak edip görmek istemez miydi?

Guido Sgardoli’nin yazıp, Filiz Özdem’in dilimize çevirdiği bu heyecanlı ve sihirli hikaye, çocukların hayal dünyasının kapısını eğlenceli bir şekilde aralıyor.

4. Timaş Çocuk    Nohut Adam    6+ (Tanıtım Bülteninden)

Orman halkı gür ve uzun saçlarıyla meşhur. Nohut Adam ise orman halkından çok farklı. Onun hiç saçı yok. Taş gibi göbeği, kısa kolları ve gözlüklerinin arkasına gizlenen masmavi gözleri var. Onu kendilerinden farklı görenlerden, aynalardan ve bir türlü barışamadığı görünümünden kaçıyor. Kendi tasarladığı ve kulaklarını dışarıda bırakmayacak şekilde kafasını örten şapkaların altına saklanıyor.

Nohut, daha önce kimsenin görmediği güzellikte şapkalar tasarladığında orman halkı onu fark ediyor. Tabii o da kendi güzelliğini…

Farklılıklara karşı saygının ve hoşgörünün önemini vurgulayan Nohut Adam, “zorbalık” kavramı üzerine düşündüren kalpleri ısıtan bir hikaye…

Anlı Basılı’nın kalemine, Gizem Gözde Uçak’ın resimleriyle eşilk ettiği Nohut Adam, farklılıkların da  samimiyet ve içtenlikle kabul edilebileceğini gösteren tatlı ve sıcacık bir kitap… Çocukların dünyasına sevgi dolu giriyor, anlatıyor ve olanları farklı bir bakış açısıyla görmelerini sağlıyor.

Keyifli okumalar dileklerimle….

Yazar

Start typing and press Enter to search