Ev İçinde Covid Pozitif Kişi Varsa Ne yapmalıyız?

Anne ve/veya babası COVID pozitif olarak saptanan çocuklar, ebeveynleri ile aynı evde yaşadıkları için yakın temaslı olarak kabul edilirler. Temaslı çocuklar bulaştırıcılık zincirinin kırılması için mutlaka izole edilmelidirler.

Aile içi bulaş nasıl olur?

COVİD pozitif kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması sırasında açığa çıkan damlacıklar ile diğer bireyler virüsü ağız, burun veya göz yoluyla alabilir. Bu damlacıklar yaklaşık 2 metre (6 adım kadar) uzağa kadar yayılım gösterebilir.

Ev içinde bulaş riski kaç gündür?

COVİD’in ortalama inkübasyon süresi 5-6 gündür. Bu süre bazı vakalarda 14 güne kadar uzayabilir. Bulaştırıcılık hastalığın belirtilerinin ortaya henüz çıkmadığı asemptomatik dönemden 1-2 gün önce başlayabilir ve semptomların kaybolmasına kadar sürebilir.

Evdeki temaslı çocuklara COVİD testi yapılmalı mı?

Ev halkı içerisinde COVID pozitif birey varlığında; çocukta ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi bulgular gelişmesi halinde, çocuğa PCR testi yapılmalıdır. Covid bulgularının çocuklarda erişkinlerden farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle anne ve/veya babası COVID pozitif olan çocukların test sonuçları pozitif gibi düşünerek yakın takip edilmeli ve gelişecek her türlü bulgu dikkate alınmalıdır.

COVİD pozitif anne emzirebilir mi?

Anne sütünün enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol oynadığı ve emzirmenin faydaları göz önüne alınarak gerekli tüm önlemler alınıp emzirmeye devam edilmelidir.

Annenin çok hasta olması durumunda anne sütü pompa aracılığıyla sağılıp ve bebeğin sağılmış anne sütüyle beslenmesine devam edilmesi sağlanmalıdır.

Annenin COVİD nedeniyle ilaç kullanması durumunda kullanılan ilaca göre doktor kontrolünde emzirmesine izin verilir. Emzirmeye engel teşkil eden bir tedavi kullanılmak zorunluluğunda anne düzenli olarak memesini sağarak boşaltmalı, sağdığı sütü atmalıdır. Böylece anne sütünün devamlılığı sağlanarak anne iyileşince kaldığı yerden emzirmeye devam edebilir.

COVİD pozitif anne ve bebek aynı odada kalabilir mi?

Mümkünse pozitif anne ile bebek aynı odada kalmamalı yada bebek anneden  en az 2 metre uzak tutulmalıdır. Anne emzirirken ve bebeğinin yakınındayken, valfsiz N95 maske takmalı ve bebekle yakın temastan önce ve sonra el hijyenini sağlamalıdır. 

Ailede COVİD pozitif kişi varsa çocuk okula gidebilir mi?

Ailesinde pozitif vaka tespit edilen öğrenci, yakın temaslı kabul edilir. Çocuklar bulaştırıcılık zincirinde çok önemli role sahip oldukları için ailenin izolasyon süresi bitene kadar çocuk okul yada kreşe gönderilmemelidir. Bu sürenin sonunda semptom gelişmezse yüz yüze eğitime geri dönebilirler.

 Ev içinde COVİD pozitif ebeveyn yada birey varsa çocukları korumak için ne yapılmalıdır?

  1. COVİD pozitif ebeveyn yada kişi mümkünse çocuktan ayrı bir odada kalmalıdır.
  2. Ayrı bir oda imkanı yok ise oda sık sık havalandırılmalı ve hasta  kişi çocuktan en az 2 m uzakta olmalıdır.
  3. Pozitif kişinin ev içindeki hareketi sınırlandırılmalıdır. Evin içinde önemli bir ihtiyacı olmadıkça dolaşmamalı mümkünse odadan çıkmamalıdır.
  4. COVİD pozitif kişi ev içinde mutlaka maske takmalı ve sık sık maskesini değiştirmelidir.
  5. Ev içinde el hijyenine dikkat edilmeli, sık aralıklarla eller yıkanmalıdır.
  6. Pozitif kişi ile çocuğun kullandığı tuvalet mümkünse ayrılmalı; bu mümkün değilse tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar günde en az bir kez 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmeli ve iyice havalandırılmalıdır.
  7. Öksürme veya hapşırma sırasında tercihen kağıt mendil ile  ağız-burun kapatılmalı ve kullanılmış mendiller ağzı kapalı olarak çöpe atılmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search