Homeopati Nedir?

Homeopati dünyada 200 yılı aşkın zamandır kullanılan bütüncül ve doğal bir tedavi yöntemidir.Samuel Hahnemann adlı bir alman doktor tarafından geliştirilmiş ve ilkeleri belirlenmiştir.Hahnemann, alışılagelmiş tıbbi tedavilerin aksine, bir şifa yönteminin hastaya hiçbir zarar vermeden uygulanması ve yan etkilerinin olmaması gerektiğini, tedavinin de mümkün olduğunca kısa ve etkili olmasını savunmuştur.

Hayatı boyunca yürüttüğü gözlem ve deneylerle doğadaki maddeleri defalarca seyreltip eşzamanlı olarak güçlendiren bir yöntem bularak Homeopatik ilaç formunu geliştirmiştir. Bu ilaçlar yok denecek kadar az etken madde içerir ve bu nedenle de ya yan etkileri olmaz.Homeopatide kullanılan bu ilaçlara remedi denir.Homeopati yalnızca fiziksel sağlığa değil duygusal, zihinsel ve ruhsal şifa alanlarına da etkilidir ve herkesin çok özel, kendine özgü bir sağlık durumu olduğuna inanır. Her bireyi biricik olarak kabul eder ve herkesin, hastalığı aynı olsa bile kendine özel şekilde tedavi edilmesi gerektiğini savunur.

Homeopati homeos ve pathos kelimelerinden oluşmaktadır.Bütünsel bir tedavi yöntemidir ve canlının yaşam gücünü harekete geçirerek organizmanın kendi kendini tedavi etmesi sağlanır. Temel prensibini Hahnemann şöyle açıklamıştır: Bir maddenin sağlıklı bir insanda oluşturduğu semptomlar bütününe yakın bir durumun oluştuğu hasta insanda o maddenin seyreltilmiş hali tedavi edicidir.Buna örnek olarak kahvenin sağlıklı insanda uykusuzluk yapması ama kahveden üretilen homeopatik remedininise uykusuzluk durumuna iyi gelmesi veya soğanın gözü sulandırdığı halde aşırı göz yaşarması ile seyreden alerjik bir durumun soğan remedisi ile iyileşebilmesi verilebilir.

  Hastalık belirtisi olarak gördüğümüz şeyler aslında hastalıkla savaşan bedenin yarattığı değişikliklerdir. Homeopati maddelerin enerji verici özelliklerinden faydalanarak vücudun iyileşme ve savunma sistemlerini güçlendirir, böylece her hasta için o kişinin kendi bütünlüğüne özgü tek bir şifa verici ilaç( remedi) hazırlanır. Homeopatik Remediler tümüyle doğal maddelerden( bitkiler, hayvanlar, mineraller, organik ürünler, hatta hastalıklı dokular) hazırlanırlar. Bu maddelerin etkisi enerji ile çoğaltılır ve her madde o bireye özgü bir belirtiler bütüne etki eder.

  Bedeni bir makine gibi parçalara ayıran, tamir edilmesi gereken organları önce hastalık isimleri ile etiketleyen daha sonra da değiştiren ya da ilaçlarla baskılayan bir yaklaşımın aksine her hastaya hak ettiği özeni ve saygı gösteren, onu hastalık yolculuğundan yaşama dair daha bilgili, daha bütüncül çıkarmayı hedefleyen Homeopati, bugün Dünya Sağlık Örgütü ‘nce de tanınan, dünyada batı tıbbından sonra en fazla sayıda hastaya ulaşan ve en yaygın destekleyici sağlık sistemidir. 

  Modern tıbbın iyileştirmekte zorlandığı kronik hastalıklar da dahil olmak üzere birçok durumda işe yarayabilen Homeopatik tedavi ile alerjiler, egzama,sedef, romatoid artrit, kolit, migren, depresyon,anksiyete iyileştirilebilir. Ayrıca yine modern tıp yöntemleri kullanıldığında sadece semptomatik olarak rahatlatılabilen jetlag, ani korku ve araç tutması gibi durumlar da homeopati ile tam olarak iyileştirilebilirler. Üstelik çoğu zaman tek bir ilaç ve tek doz ile olur bu. Yaşlılarda, hamilelerde, bebeklerde ve hatta bitkilerde ve hayvanlarda da homeopatik ilaçlar güvenle kullanılabilirler.

  Avrupa, kuzey ve güney Amerika, Asya ve Afrika’da oldukça yaygın şekilde uygulanan Homeopati birçok ülkede özel sağlık sigortaları kapsamlarına da alınmıştır.Homeopatik ilaçlar birçok ülkede güvenli laboratuvarlarda üretilmekte ve eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır, ülkemizde de birçok ilimizde remedi edinilebilecek eczaneler hızla artmaktadır.

Homeopatik tedavi her zaman modern tıbbın çok iyi bir destekleyicisidir ve semptomatik değil hastalığın tamamen şifasını sağlayan ve gelecekte çok daha iyi yerlere gelebilecek öneme sahip bir iyileştirme sanatıdır.

Cici doktorum diyor ki!

Homeopati yüzlerce yıllık bilgi birikimine dayanan doğal tedavi yollarından biridir.

KBB Uzmanı

Start typing and press Enter to search