Psikiyatrist Gözüyle Kadınlar Günü #BreakTheBias

Uluslararası kadınlar günü her sene 8 Mart’ta kutlanıyor ve amacı kadınların dünyada “varoluşları” ile ilgili kat ettikleri müthiş yolu hatırlamak, kazanımları değerlendirmek, daha fazla değişim ve gelişim için ses olmak. Klinik tecrübemde ağırlıklı olarak kadınlarla çalışmak ve sorunlarını, kederlerini, endişelerini, bakış açılarını dinleyerek çok yakından gözlememe ve hissetme olanağım oluyor.

Özellikle Türkiye gibi kadınların haklarının gözetildiğini söylemenin maalesef mümkün olmadığı bir ülkede bazen hastalarımın kendilerini sıkışmış, baskı altında, çaresiz hissetmeleriyle üzgün hissederken, bazen de ayakta duruşları ve psikolojik güçleri ile hayretler içinde kalıp hayranlıkla hayatta ilerleyişlerini izleyebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. 

Kadınlar eskiye oranla daha cesur, daha kendilerine özgü, daha girişken, başarılı ve yaratıcı yaşamlar kurmaya başladılar, daha organize şekilde birbirlerine destek olmaya ve seslerini dünyaya duyurmaya başladılar. Yine de esas aşılması gereken bunları yapmaya çalışırken hala önyargılar, baskılar ve engellerle çarpışmak zorunda olmaları ve farklı coğrafyalarda ya da farklı etnik ve sosyokültürel  gruplarda büyük uçurumlar olması. Kadınların bir kısmı günümüzde elde etmeye başladıkları farklı olabilme ve toplumsal normlardan çıkabilme özgürlüğünü içselleştirmeye çalışırken, bir kısmı hala kendilerine giydirilmiş “anne”, “eş” rollerini yeterince iyi yapamadıklarını düşünerek, erkek egemen bir iş dünyasında başarılı olmaya çalışırken yaşadıkları stres ve baskı ile attıkları her adımı sorgulayarak ve toplumun beklediklerinin altında ezilerek kendilerini yetersiz, kusurlu hissediyor, depresyon ve kaygı ile boğuşuyor. Bazen sadece bu duyguları normalleştirmek bile kadınlarda büyük bir rahatlama sağlayabiliyor ama tabi ki olması gereken sadece bu değil. 

Bu seneki kadınlar gününün teması önyargıları kırmak (#Break The Bias). Çünkü farklılığın ve cinsiyet eşitliğinin değer gördüğü ve takdir edildiği bir dünyaya ihtiyacımız var. Toplumun her alanında, eğitimde, okullarda, iş yerlerinde, ilişkilerde , liderlikte, dünyaya iyi gelmekle ilgili her konuda eşitlikçi, önyargısız, kapsayıcı bir hareketin fitilinin ateşlenmesi için herkesin katkısı çok önemli.

Cici doktorum diyor ki!

Önyargıları kırmak atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur. #BreakTheBias

Psikiyatri Uzmanı

Start typing and press Enter to search